‘Zaželi’ u 17 slavonskih mjesta ide dalje: ‘Nekim ženama je čak ovo bilo i prvo zaposlenje, iako imaju više od 50 godina’

Milan Dalmacija
4. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Projektom ‘Učim, radim, pomažem Slavoniji’ Lokalna akcijska grupa Karašica pomogla je u stjecanju radnog staža 136 žena, a skrb koju su one pružile starijim osobama u 17 gradova i općina Osječko-baranjske županije je nemjerljiva. Zbog toga iz grupe naglašavaju kako će s projektom, provedenim u okviru programa ‘Zaželi’, nastaviti i u budućnosti.

U četvrtak su uručena 62 ugovora vrijedna više od 60 milijuna kuna u okviru Poziva “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“. Vlada je time nastavila svoj dugogodišnji projekt zapošljavanja žena srednje dobi na poslovima pomoći ugroženim skupinama društva. Ovim ugovorima je predviđeno zapošljavanje 1.233 osobe koje će skrbiti za oko 7.400 starijih i nemoćnih.

Imamo popis: Ministarstvo objavilo tko je sve dobio ugovore iz treće faze programa Zaželi

Dosad je kroz program “Zaželi” posao našlo više od 15.000 žena, čime je osigurana skrb za više od 50.000 potrebitih. U to je uloženo ukupno 1,8 milijardi kuna, a država je ove godine pripremila i dodatnih 200 milijuna kuna za zapošljavanje ukupno 4.200 žena. Osim toga, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić poručio je kako će program trajati do 2027. te da je za to u Europskom socijalnom fondu plus predviđeno još 130 milijuna eura.

Koliko to znači za žene koje ovim programom dobivaju posao, starije i nemoćne osobe o kojima se one skrbe, ali i lokalnu zajednicu otkrio nam je Ivan Vrbanić, voditelj Lokalne akcijske grupe Karašica, koja djeluje u 17 gradova i općina u Osječko-baranjskoj županiji te je sudjelovala u sve tri faze programa projektom “Učim, radim, pomažem Slavoniji“.

– Nekim ženama je čak ovo bilo i prvo zaposlenje, iako imaju više od 50 godina života. Naravno, osobama starijim od 65 koje su u potrebi, često puta osamljene, ostavljene, same na selima, jako puno znači da im svaki dan netko barem otvori vrata, objašnjava Vrbanić.

Ogroman interes

LAG Karašica je u prvoj fazi programa “Zaželi” zaposlila 50 žena koje su se brinule za ukupno 250 korisnika. U drugoj fazi 56 žena je brinulo za 336 korisnika, dok će sada 30 novozaposlenih brinuti za 180 starijih osoba. Vrbanić objašnjava kako se svaka žena skrbi o umirovljenicima tako da im pomaže pri odlasku u trgovinu, ljekarnu ili liječniku, obavlja kućanske poslove. Ponekad je dovoljna skrb malo razgovora i druženja.

Nastavak programa Zaželi: Plenković uručio ugovore vrijedne 60 milijuna kn kojima će se osigurati skrb za starije osobe

– Sama činjenica da, kad objavimo natječaj za zapošljavanje 50 žena, dobijemo oko 160 zamolbi, govori da je ogroman interes za rad na ovim poslovima i da, nažalost, ima velike potrebe za time. Na samom tržištu rada je puno nezaposlenih žena koje imaju dosta godina, niže obrazovanje i teško im je pronaći posao u ruralnoj sredini. To su većinom žene koje nisu za odlazak na more, na sezonu i slično. One bi zaista željele raditi na svom području tako da je velik bio interes, otkriva voditelj LAG-a Karašica.

Dio žena dobio je priliku zaposliti se na drugim poslovima. Naime, program “Zaželi” je u ranijim fazama predviđao i dodatno školovanje. Vrijedne su se Slavonke tako osposobile za gerontodomaćice, računalne operaterke te uzgajivačice povrća i cvijeća, čime su postale konkurentnije na tržištu rada, a u budućnosti mogu računati i na nešto višu mirovinu. Sami su umirovljenici, pak, s nestrpljenjem dočekali nastavak projekta.

Projekt ide dalje

– Zainteresiranost, što se tiče korisnika, je jako velika. S obzirom na to da smo između druge i treće faze imali pauzu od četiri mjeseca, svakih par dana je netko nazvao, a od korisnika, kojih je u fazi II. bilo 336, u ova četiri mjeseca su nas svi zvali i pitali kad će krenuti ponovno. Naravno, svi s nestrpljenjem to očekuju. To su vam ljudi koji često žive sami ili stariji parovi koji imaju ili nemaju djecu. Ako imaju djecu, ona negdje drugdje žive i ne dolaze svaki dan kod njih. Jako im puno znači da im svaki dan netko dođe, naglasio je Vrbanić.

LAG Karašica će, istaknuo je, nastaviti i dalje sudjelovati u programu “Zaželi”. Tvrdi da je grupa već spremna za sljedeću prijavu, zbog iskustva kojeg su stekli u proteklom razdoblju. Naime, osim tri vlastita projekta, sudjelovali su kao partneri na još 10 projekata u sklopu programa “Zaželi”. Žele nastaviti s projektom od kojeg koristi imaju mnogi žitelji ruralnih zajednica Osječko-baranjske županije.

Copy link
Powered by Social Snap