Uskrsnice umirovljenicima isplaćuju gradovi od Zadra do Osijeka

Jasmina Grgurić Zanze
21. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Svega mjesec dana prošlo je otkako je nekoliko desetaka gradova i općina u Hrvatskoj isplatilo božićnice umirovljenicima, a dio njih već se sprema na isplatu nove vrste novčane pomoći. Nakon Siska, koji se prvi marketinški pohvalio da će iz gradske kase svojim starijim sugrađanima isplatiti uskrsnice, dobre vijesti stigle su iz Opatije. A stižu i iz još nekih krajeva Hrvatske.

Uskrsnice za umirovljenike iz lokalnih proračuna kreću se od 100 pa do 500 kuna

Nakon što je portal Mirovina.hr istražio koje će jedinice lokalne samouprave umirovljenicima isplatiti božićnicu, ni mjesec dana kasnije krenuli smo u potragu za istom vijesti, ali ovoga puta u povodu blagdana Uskrsa. Upite smo poslali na adrese nekoliko desetaka hrvatskih gradova i općina, pri čemu svakodnevno pratimo internetske stranice i ostalih. Sve s jednim ciljem, a to je doznati hoće li upravo vas obuhvatiti vijest o ovoj blagdanskoj pomoći za građane s malom mirovinom.

Za sada, osim Siska i Opatije, da će isplatiti uskrsnicu u 2018. godini odgovorili su nam Zagreb, Samobor, Zadar, Osijek, Trogir, Ogulin, Čakovec, Našice i Belišće, a isto će učiniti i Mursko Središće.

Samoborskim umirovljenicima do 500 kuna

“Grad Samobor i u ovoj će godini isplatiti uskrsnice umirovljenicima u ožujku 2018. godine putem FINA-e. Iznos uskrsnice ovisi o primanjima i socijalnom statusu, a iznosi 200, 300 ili 500 kuna za umirovljenike s prebivalištem na području Samobora, a koji imaju mirovinska primanja do 2.000 kuna. U ovu svrhu osigurano je 560.000 kuna, dok je za isplatu božićnica u proračunu osigurano 670.000 kuna” – rekla nam je Petra Aralica, savjetnica za medije i protokol.

Zadranima 200 kuna

Iz Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra doznajemo da će, kao i svake godine, oko blagdana Uskrsa umirovljenicima isplatiti novčanu pomoć od 200 kuna. To pravo ostvarit će oni sa zadranskog područja, a čija mirovina ne prelazi 2.000 kuna.

Sto kuna u Zagrebu za korisnike novčane pomoći

“Grad Zagreb i za ovu godinu planira isplatu Uskrsnice u visini 100 kuna za sve korisnike prava na novčanu pomoć umirovljenicima, koja će biti isplaćena uoči blagdana Uskrsa s redovnom isplatom pomoći za mjesec ožujak. O točnom datumu početka isplate naši korisnici biti će obaviješteni putem sredstava javnog priopćavanja” – kaže pročelnica Romana Galić.

S uskrsnicom za umirovljenike prvi se pohvalio Sisak

I Čakovčanima sto kuna

Grad Čakovec i ove će godine, kažu nam iz gradske uprave, isplaćivati dodatak na mirovinu u iznosu 100 kuna onim umirovljenicima s područja Grada Čakovca koji imaju mirovinu manju od 1.501 kunu.

Do 350 kuna u Ogulinu

Umirovljenicima u samačkom kućanstvu s mirovinom do 1.800 kuna bit će isplaćena naknada 250 kuna, a dvočlanom umirovljeničkom kućanstvu u Ogulinu do 2.200 kuna isplatit će 350 kuna povodom Uskrsa. To pravo ne odnosi se na korisnike inozemnih mirovina.

Pomoć Osijeka do 250 kuna

Uskrsnice će razveseliti i sve osječke umirovljenike s primanjima do 2.000 kuna. Oni koji imaju mirovinu do 1.000 kuna dobit će 250 kuna, dok će 200 kuna dobiti umirovljenici s do 1.700 kuna. Za “penziće” do gornje granice novčana pomoć grada bit će 100 kuna.

“Umirovljenicima će se uskrsnica isplatiti temeljem Ispisa korisnika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Oni  nisu dužni podnositi zahtjev za isplatu, osim u slučaju ako umirovljenik koji ispunjava uvjete nije na dostavljenom Ispisu. Zahtjev su dužni podnijeti do 10. travnja 2018., a podnose ga i korisnici mirovina priznatih uz primjenu međunarodnih ugovora, kao i korisnici invalidskih mirovina zbog profesionalne nesposobnosti, a nalaze se u radnom odnosu. Zahtjev se podnosi osobno u Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo ili gradskim četvrtima i mjesnim odborima Grada Osijeka uz dokaz o prebivalištu, dokaz o visini mirovine te, u slučaju da je umirovljenik u radnom odnosu, dokaz o isplaćenoj plaći iz prethodnog mjeseca” – pojasnili su nam iz Grada Osijeka.

Uskrsnice i u Trogiru

Grad Trogir cenzus na isplatu uskrsnice postavio je na 1.500 kuna. Pritom, 300 kuna dobit će oni s mirovinom do 1.000 kuna, 200 kuna umirovljenici s mirovinom do 1.300 kuna te 100 kuna od toga iznosa pa do postavljenog limita.

Isplata u Našicama u tjednu prije Uskrsa

Grad Našice, javljaju nam iz službe za informiranje, u programu jednokratne pomoći umirovljenicima osigurao je 100.000 kuna, odnosno 250 po umirovljeniku. Uvjet za dobivanje uskrsnice je maksimalno 1.500 kuna mirovine (zbrojena domaća i inozemna), a isplatu planiraju u tjednu prije Uskrsa.

Belišće osiguralo 150 kuna

Za umirovljenike s mirovinom do 2.000 kuna, Grad Belišće osigurao je novčanu pomoć od 150 kuna, koliko je ona iznosila i za Božić. Za obje stavke iz proračuna godišnje izdvajaju 300.000 kuna.

Poklon bon za mesnicu od 120 kuna

Opatijskim umirovljenicima čak 500 kuna uskrsnice, ali i besplatno zdravstveno!

Grad Mursko Središće za Uskrs će svim umirovljenicima čija mirovina iznosi manje od 2.000 kuna darovati bon od 120 kuna. On će se moći iskoristiti u jednoj od mesnica koja će ponuditi najpovoljnije cijene svojih proizvoda.

Na svojim internetskim stranicama pozivaju umirovljenike koji, temeljem kriterija dogovorenih s Udrugom umirovljenika, ostvaruju pravo na poklon bon da se prijave. To mogu učiniti u Udruzi umirovljenika do 21. ožujka uz priloženi odrezak od zadnje isplaćene mirovine.

Najviše daje Opatija, a najveći cenzus ima Sisak

Podsjetimo, Opatija će u povodu Uskrsa svojim umirovljenicima s prihodima do 3.000 kuna isplatiti novčanu pomoć 500 kuna. U Sisku oni s mirovinom do 1.500 kuna imaju pravo na najveći iznos od 300 kuna, za one u kategoriji do 2.000 osigurano je po 200 kuna, 150 dobit će umirovljenici s mirovinom od 2.000 do 3.000 kuna, a sto kuna od toga iznosa do 5.000 kuna.

Copy link
Powered by Social Snap