S uskrsnicom za umirovljenike prvi se pohvalio Sisak

Jasmina Grgurić Zanze
15. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Prvi grad koji se javno pohvalio da će svojim umirovljenicima isplatiti uskrsnicu je Sisak. Gradska uprava ovom je viješću starije sugrađane razveselila na pokladni utorak, a neki su u svojim sandučićima već pronašli obavijest o primitku  novčane pomoći. Donosimo njihove prve reakcije.

Kata i Drago Stojaković dobit će uskrsnice po sto kuna (foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr)

Sisački umirovljenici i ove će godine, kao i lani, dobiti uskrsnicu iz gradskog proračuna. Oni s mirovinom do 1.500 kuna imaju pravo na najveći iznos od 300 kuna, za one u kategoriji do 2.000 osigurano je po 200 kuna, 150 dobit će umirovljenici s mirovinom od 2.000 do 3.000 kuna, a sto kuna od toga iznosa do 5.000 kuna. Novčana pomoć za Uskrs po prvi put osigurana je i za nezaposlene građane te iznosi 150 kuna. Obavijesti i jednima i drugima već su počele stizati na kućne adrese.

Svaka kuna dobro dođe

Glavna je to tema među starijim Siščanima koje smo pitali što misle o ovom potezu gradske vlasti.

“Obavijest još nismo dobili, ali informaciju o uskrsnici pročitali smo na teletekstu. Čujte, svaka kuna dobro dođe. Umirovljenicima je sve dragocjeno. Lijepo je to od gradonačelnice i mi smo zahvalni. Imamo pristojne mirovine pa ćemo svaki dobiti po sto kuna. Kao nastavnica sam 36 godina radila u osnovnoj školi, a suprug Drago svoju je mirovinu zaradio u INA Inženjeringu” – kaže nam Kata Stojaković.

Uskrsnica od grada mnogima će dobro doći za kupovinu šunkice i jaja.

Emiliji Brckan koja živi sama svaka kuna dobro dođe (foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr)

“Već mi je stigla obavijest o iznosu od 150 kuna. Mirovina mi je 2.200 kuna i svaka kuna sa strane dobro dođe. Možete za te novce ipak kupiti šunku i jaja. Živim sama i da nemam kći ne bih mogla preživjeti. Dobro će doći u svakom slučaju i pozdravljam ovakvu odluku.” – kaže nam Emilija Brckan.

Uskrsnicu od 200 kuna dobit će i umirovljenica Marica Sučević s mirovinom od 1.900 kuna. Vijest je tek čula, a povjerila nam je da njezin suprug i dalje radi pa, srećom, ne ovisi previše o ovakvom obliku novčane pomoći.

Marica Sučević ima malu mirovinu, ali suprug joj radi (foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr)

Ako mogu radnici, možemo i mi

“Meni je sto kuna. Imam mirovinu 4.500 kuna pa ne može ni biti više, a moj brat ima iznad 5.000 pa neće ni dobiti. Ne mislim da je ovakav potez populistički, jer radnici dobivaju danas i uskrsnice i božićnice, a ja dok sam radio u socijalizmu nisam dobivao. Imao sam dobar posao u Dalekovodu, nakon toga prešao sam u Željezaru, a zatim u Rafineriju. Nije se moglo napredovati previše u smislu veće plaće. Stručnost i znanje nisu se vrednovali, ali uživao sam raditi u naftnoj industriji koja je bila visokog rizika i napredne tehnologije. Radio sam s užitkom i danas sam s mirovinom zadovoljan” – kaže Stojan Crljenica.

Stojan Crljenica ističe kako u socijalizmu nije bilo uskrsnica (foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr)

Svi umirovljenici i nezaposleni s prebivalištem na području Siska ovih će dana na kućnu adresu dobiti obavijest. S njom će uz osobnu iskaznicu uskrsnicu moći preuzeti od 5. do 31. ožujka na gradskim blagajnama te na blagajni Sisačkog vodovoda. Popis je sastavljen prema evidenciji HZMO-a i HZZ-a. Tko nije primio obavijest, uskrsnicu će moći dobiti na temelju potvrde o svom statusu koja se može izvaditi na mirovinskom, odnosno Zavodu za zapošljavanje. Njihov termin za preuzimanje novčane pomoći je od 23. ožujka do 14. travnja. Ukoliko netko nije u mogućnosti sam doći, može zadužiti drugu osobu kojoj će trebati obavijest o uskrsnici, njegova osobna iskaznica i njezina fotokopija.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček odlučila se na podjelu uskrsnica i ove godine, kako kaže, zahvaljujući izuzetno povoljnoj situaciji u gradskoj blagajni pa će tako višak sredstava biti uplaćen sugrađanima kojima je trenutno najteže.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap