Opatijskim umirovljenicima čak 500 kuna uskrsnice, ali i besplatno zdravstveno!

Jasmina Grgurić Zanze
19. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Dobra vijest za naše umirovljenike stiže iz Opatije bajne koja se odlučila pobrinuti za svoje starije građane. Tako svi oni s mirovinom do 3.000 kuna mogu ostvariti tri vrste pomoći za koju će se iz gradskog proračuna godišnje po korisniku izdvajati – 1.840 kuna.

Opatijska “Djevojka s galebom” (foto: Pixabay)

Grad Opatija odlučio se pobrinuti za svoje umirovljenike koji ostvaruju mjesečna primanja do 3.000 kuna. Tako su u 2018. godinu odlučili ući s osiguranom financijskom pomoći za starije osobe.

Isplata posebne pomoći dvaput godišnje

Ona obuhvaća financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja u iznosu 840 kuna godišnje, odnosno 70 kuna mjesečno. Uz to, svi umirovljenici koji imaju primanja do navedene granice, imaju pravo na isplatu takozvane posebne pomoći dvaput godišnje. Riječ je o uskrsnici i božićnici, koje će se u iznosima po 500 kuna isplaćivati u ožujku i prosincu.

Oni koji ostvaruju propisane uvjete, kako bi ostvarili ova prava moraju se prijaviti putem obrazaca, a prijave će se u pisarnici Grada Opatije primati do 28. veljače za novčanu pomoć, dok je rok za prijavu financiranja zdravstvenog osiguranja dulji i traje sve do 30. studenog. Obrazac za prijavu može se preuzeti u pisarnici ili na internetskim stranicama, poručili su upravo tamo iz gradske uprave.

Sve više lokalnih jedinica pomaže starijim građanima

Za umirovljenike iz Kostrene Božić je - svakog mjeseca!

Podsjetimo, prije mjesec dana objavili smo slučaj Općine Kostrena koja svakoga mjeseca svojim umirovljenicima isplaćuje novčanu pomoć od 150 do 350 kuna, ovisno o cenzusu koji je postavljen do 1.800 kuna mjesečnih primanja.

Također, protekli blagdani bilježili su rekordni broj isplata jednokratnih novčanih pomoći umirovljenicima, popularnih božićnica.

Ovakva rastuća praksa pomaganja umirovljenicima iz općinskih i županijskih proračuna ide u prilog sve lošijim statistikama, prema kojima svaka treća starija osoba u Hrvatskoj živi u siromaštvu. To potvrđuju i podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prema kojima od 1,1 milijuna umirovljenika, njih više od 300.000 živi s manje od 1.500 kuna mirovine, dok je onih s mirovinom do 2.000 kuna gotovo pola milijuna. A s cenzusom od 3.000 kuna kakvog je postavila Opatija u Lijepoj našoj živi čak više od 850.000 umirovljenika pa će tako ovom odlukom obuhvatiti većinu svojih starijih građana.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap