Umirovljenici iz susjedne zemlje dobili besplatan javni prijevoz!

Jasmina Grgurić
30. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Umirovljenici nigdje ne žive lagodno u odnosu na opći standard svoje zemlje. Većina njihovih vlada toga je svjesna pa starijim građanima izlaze u susret s raznim olakšicama. Jedna od njih je pravo na besplatni javni prijevoz koji će od iduće godine dobiti naši susjedi Slovenci. Socijalno je to osjetljiva mjera o kakvoj u Hrvatskoj možemo samo sanjati, iako naši umirovljenici neusporedivo lošije žive.

Vožnja vlakom kroz Sloveniju Foto: Pixabay

Minimalna mirovina od oko 500 eura, ljetni regres za umirovljenike, socijalna davanja za siromašne starije građane te uspješno provedena mirovinska reforma koja se temelji na povećanju starosnih mirovina (5.250 kuna za 40 godina staža) i nagrađivanju za dulji rad… sve su to stvari na kojima bi hrvatski umirovljenik Slovencima mogao samo pozavidjeti.

No, sada im pozavidjeti možemo i na javnom prijevozu kojim će se svi građani s mirovinom i stariji od 65 godina koji nisu u radnom odnosu, voziti – besplatno! Mjera se ne odnosi samo na gradski, nego i međugradski prijevoz. Dakle, svojom će zemljom umirovljenici putovati bez ikakvog troška.

Za izmjene Zakona o cestovnom prijevozu kojim se određuje da od 1. srpnja iduće godine umirovljenici imaju pravo na besplatan međugradski javni prijevoz, glasovalo je 75 prisutnih zastupnika u parlamentu, a nijedan glas nije bio protiv, piše T portal.

I Slovenci napravili mirovinsku reformu: Kod njih će mirovine doista rasti

Rezultat je to nastojanja nekadašnje premijerke, u sadašnjoj vladi ministrice za infrastrukturu, Alenke Bratušek. Nakon izglasavanja rekla da je vrlo zadovoljna jer su umirovljenici zbog niskih primanja deprivilegirana društvena skupina, pa će im rezanje troškova prijevoza i mobilnost dobro doći. Također, korak je to prema većem korištenju javnog prijevoza, čime se smanjuje ugljični otisak Slovenije, a sredstva prometa racionalnije koriste.

Kroz amandmane, besplatni javni prijevoz u Sloveniji moći će koristiti i branitelji, najuspješniji učenici sportaši i osobe u invalidskim kolicima.

Zanimljivo je kako još jedna zemlja koja graniči s Hrvatskom ima besplatni javni prijevoz za umirovljenike – Mađarska.

Umirovljenici iz susjedne zemlje dobili besplatan javni prijevoz!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap