Stariji od 65: Mađarsku možete obići svim vrstama javnog prijevoza – besplatno

Jasmina Grgurić Zanze
18. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Stariji ste od 65. godina, živite u jednoj od država Europske unije i oduvijek ste željeli obići znamenitosti Budimpešte i Pečuha, ali i ostatka Mađarske? Izvrsna vijest za vas je da to možete učiniti potpuno besplatno. Naime, Mađarska je jedina članica EU koja svim takvim osobama, uključujući i one iz Švicarske, nudi mogućnost potpuno besplatnog javnog prijevoza.

Vožnja po Budimpešti za starije je besplatna Foto: Pixabay

Građani Europske unije stariji od 65 godina mogu besplatno putovati mađarskim autobusima Volán Busa, željeznicom MÁV, kao i kompletnim gradskim prijevozom; metroom, trolejbusom, tramvajem i autobusom, prenosi Glas Slavonije. Kako biste iskoristili ovu povlasticu, trebate samo pokazati važeću osobnu iskaznicu s kojom ćete dokazati svoju dob.

Besplatno vlakom u Slovačkoj

No, radi li se ovdje o velikodušnosti jedne konzervativne Mađarske? I da i ne. Naime, zakonodavstvo EU ne dopušta diskriminaciju pa čim je Mađarska na ovaj način odlučila izaći ususret vlastitim seniorima, automatski je to morala učiniti i za sve ostale.

Pozitivnu praksu ima i Slovačka koja mogućnost besplatnog putovanja, navodi Glas Slavonije, nudi za sada samo željeznicom uz još nižu dobnu granicu. Tako se vlakom u Slovačkoj besplatno mogu voziti sve osobe starije od 62 godine, kao i djeca do 15 godina, a odredba vrijedi i za studente do 26 godina.

No, postavlja se pitanje zašto u svim zemljama Europske unije ne postoji jednaka razina socijalne osjetljivosti za određene skupine poput umirovljenika. Kada pogledamo dalje, razlike postoje i unutar samih država pa tako iste odluke ne vrijede za sve oblike javnog prijevoza i nisu u svim krajevima iste. Dugoročno, besplatnim prijevozom za starije poboljšala bi se i njihova socijalna uključenost kao i ekološka slika, uz onu u novčaniku.

HŽ daje 50 posto popusta starijima od 60. godina

Pravo na besplatnu vožnju ZET-om izgubilo više od 8.500 umirovljenika!

Mnogi ne znaju da Hrvatske željeznice daju 50 posto popusta na vožnju vlakom umirovljenicima i starijima od 60 godina za neograničen broj jednosmjernih ili dvosmjernih putovanja u 1. ili 2. razredu svih vrsta vlakova. Međutim, godine nije dovoljno dokazati s osobnom iskaznicom, već je potrebno izraditi pametnu karticu kako bi se koristila ova usluga. Popuste za umirovljenike osiguravaju i pojedini autobusni prijevoznici u Hrvatskoj, dok javni prijevoz starijim osobama djelomično ili u potpunosti subvencioniraju mnogi gradovi i općine. Tako pravo na besplatni javni prijevoz ZET-om u Gradu Zagrebu trenutno ostvaruje oko 70.000 umirovljenika čiji  mjesečni prihodi ne prelaze 3.200 kuna.

Javni prijevoz općenito odumire kao skupa i neučinkovita praksa koja iziskuje velike subvencije, što dodatno marginalizira položaj starijih osoba, pogotovo onih u manjim i zabačenim sredinama. Ipak, razina socijalne osjetljivosti zadržala se i u ostalim zemljama Europe koje također omogućuju besplatan prijevoz ili vožnju sa značajnim popustima. Takva praksa postoji i u Italiji, Engleskoj, Belgiji, Francuskoj, Španjolskoj, Nizozemskoj, Portugalu…

 

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap