I Slovenci napravili mirovinsku reformu: Kod njih će mirovine doista rasti

Josip Mihaljević
5. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Susjedi su uspjeli napraviti mirovinsku reformu bez previše svađe između sindikata, poslodavaca, radnika i umirovljenika. Našli su rješenje koje je dobro za trenutačne umirovljenike, ali i buduće

Foto: Unsplash

Slovenska vlada jučer je donijela niz promjena mirovinskog sustava koje će za puni radni staž od 40 godina Slovencima osigurati mirovinu u iznosu od 63.5% od njihove plaće. Usporedno s tom odlukom, regulirali su status umirovljenika koji žele raditi nakon 65. godine, piše total-slovenia-news.com.

Za 40 godina staža – 5.250 kuna!

sretni umirovljenici
Slovenci odustali od mirovine sa 67 godina. Našli su dobro rješenje!

Budući da je prosječna plaća u sloveniji 1.113,88 eura (8.262 kune), to znači da će mirovine za puni staž iznositi čak 5.250 kuna!

Za slovenski mirovinski sustav više neće biti važno jeste li muškarac ili žena. Žene su i prije reforme imale osigurane 63.5% njihove plaće za puni radni staž, ali su muškarci imali 57.25%. Uvedeno je kratko prijelazno razdoblje (do 2025. godine) kada će se te brojke izjednačiti za oba spola.

Još jedna promjena za žene – mirovine će im biti veće za 1.36 posto za svako rođeno dijete, iako će ovaj bonus moći iskoristiti za maksimalno tri djeteta.

“Očekujemo veće mirovine i samim time veću socijalnu sigurnost za buduće umirovljenike”, kazao je njihov ministar rada Tilen Božič.

Prijelazni period je zgodna stavka koja će, smatra ministar, potaknuti one pred mirovinom (radnike od 59 do 64 godine) na koju godinu više rada jer će im mirovine u tom slučaju biti za par postotaka veće. Istaknuo je kako je prijevremeno umirovljenje bilo jedan od većih problema slovenskog mirovinskog sustava, pa su smislili sustav povećavanja mirovina nakon što netko ostvari ‘puni’ radni staž.

“Fokus je na duljem radu, tako da oni koji odluče raditi dulje mogu očekivati i nagradu”, kazao je ministar.

Slovenci shvaćaju razliku između prava na rad i prava na mirovinu

Zahtjev za dijelom mirovine pokojnog partnera uz onu vlastitu na tragu je prakse Slovenije, Austrije i Njemačke

Slovenski radnici koji odluče raditi nakon 65. godine dobit će svakoga mjeseca i 40 posto svoje mirovine, a jednom kada prestanu raditi, prebacit će se na 100 posto mirovine.

Ministar Božič kaže da i tom mjerom očekuje pozitivan efekt jer bi broj umirovljenika/radnika trebao znatno skočiti.

Čak je i njihova stranka umirovljenika koliko-toliko zadovoljna. Nisu sigurni hoće li uputiti amadmane na predloženi zakon, kazao je visoko pozicionirani član umirovljeničke stranke DeSUS Franc Jurša.

 

 

I Slovenci napravili mirovinsku reformu: Kod njih će mirovine doista rasti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap