Umirovljenica prijavila premijera BiH zbog zloupotrebe podataka: Amerikanci ga stavili na ‘crnu listu’

Milan Dalmacija
5. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Umirovljena političarka i sveučilišna profesorica Amra Zulfikarpašić prijavila je premijera Federacije BiH, Fadila Novalića za zloupotrebu podataka čak 347.000 umirovljenika uoči Općih izbora 2018. Zbog toga ga je ministarstvo financija SAD-a stavilo na svoju ‘crnu listu’.

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH | Foto: Screenshot: YouTube/Al Jazeera Balkans

Nakon održanih izbora u susjednoj Bosni i Hercegovini, vuku se mnogi repovi. No, repovi se vuku i od Općih izbora 2018. Tada je umirovljenica, inače bivša političarka i sveučilišna profesorica Amra Zulfikarpašić prijavila sadašnjeg premijera Federacije BiH, Fadila Novalića, Centralnoj izbornoj komisiji zbog zloupotrebe službenog položaja i osobnih podataka čak 347.000 umirovljenika.

Tečaj €/kn: 7,53450

Pismo uoči izbora

On im je uoči izbora poslao pismo u kojima je naveo što je učinjeno, na čemu se radi i što se sve planira za poboljšanje umirovljeničke situacije u BiH. Zulfikarpašić je također dobila pismo, adresirano na svoje ime i adresu. Ipak, ni ona nije mogla očekivati da će ga ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država staviti na svoju “crnu listu” zbog toga. To znači da mu je od ponedjeljka zabranjen ulazak u SAD, ali i zamrznuta imovina i transakcije u toj zemlji.

– Iznenađena sam da je Novalić nakon svih svojih raznih malverzacija, na kraju kažnjen zbog toga što ga je prijavila jedna umirovljenica. Mi umirovljenici smo nebitni i koristi se to što su penzioneri tihi, što nisu glasni, što se ne čuju i što se njima može manipulirati, rekla je Zulfikarpašić za Klix.ba.

Umirovljenici trebaju prijavljivati nezakonitosti

Podsjetila je zbog čega je prijavila Novalića te pozvala umirovljenike da reagiraju i prijavljuju nezakonitosti. Uz to, poručila je političarima da ne smiju biti bahati, pogotovo prema umirovljenicima.

– Kada sam dobila to pismo adresirano na moje ime, on je sugerirao da glasam za njega i nije mi bilo ugodno. Prijavila sam ga za zloupotrebu osobnih podataka, jer sam se pitala otkud mu uopće moja adresa. Onda sam saznala da je adrese umirovljenika dobio od Zavoda za mirovinsko osiguranje. Odmah sam znala da je to zloupotreba. Nisam to htjela pustiti, jer sam po prirodi ratoborna i uvijek se borim za pravdu. Našla sam odvjetnika, sročila sam prijavu i tužila ga. Nakon toga sam obaviještena da je prijava zaprimljena te da je Novalić sankcioniran. Mislim da svi oni koji uoče nešto takvo, moraju to prijaviti. Pravda je zaista spora, ali je dostižna”, uvjerena je Zulfikarpašić.

Osim premijera FBiH, na američkoj crnoj listi od ponedjeljka su Slobodan Stanković i njegova kompanija Integral Inžinjering zbog povezanosti s predsjednikom SNSD-a i članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom, koji je i sam od ranije na američkoj crnoj listi.

Umirovljenica prijavila premijera BiH zbog zloupotrebe podataka: Amerikanci ga stavili na ‘crnu listu’
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap