Promjene za susjede: Korisnici razmjerne mirovine u BiH dobili značajno veću svotu

Milan Dalmacija
20. rujna 2022.
Mirovine
A- A+

Umirovljenici iz BiH koji primaju razmjerne mirovine, odnosno mirovine ostvarene temeljem staža u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, dobili su u rujnu 424 konvertibilne marke. To je ujednačen iznos koji odgovara minimalnoj mirovini u Federaciji, a isplatu su omogućile izmjene tamošnjeg zakona, koji je ipak ostavio otvorenim pitanje visina mirovina za umirovljenike koji su radili u oba entiteta, ali i u inozemstvu.

Foto: Unsplash

Umirovljenici iz BiH koji su svoj radni vijek proveli i u Republici Srpskoj i u Federaciji, dobili su značajno uvećane mirovine iz Federalnog zavoda mirovinskog  i invalidskog osiguranja. Umjesto od 90 do 250 konvertibilnih maraka, koliko su dobivali ovisno o stažu u Federaciji BiH, umirovljenicima su na račune sjele 424 konvertibilne marke, piše Večernji BiH.

Novi podaci pokazuju: Siromašniji smo od Slovenaca, ali smo zato značajno bogatiji od stanovnika BiH

Oni će i dalje nastaviti dobivati isti iznos, koji odgovara minimalnoj mirovini u Federaciji BiH. Iz federalnog Zavoda MIO su potvrdili da su isplatili novi iznos mirovine za kolovoz svim korisnicima razmjerne mirovine, kako se naziva mirovina ostvarena temeljem staža u oba entiteta, koji su poslali svoje zahtjeve. Uz to, isplaćena im je i razlika od trenutka podnošenja zahtjeva.

Umirovljenici koji još nisu podnijeli zahtjeve trebaju to učiniti. Uvjeti koje moraju zadovoljiti su prebivalište u BiH te isključivo razmjerna mirovina iz oba entiteta.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Nepotpune izmjene zakona

Ovakvo uvećanje razmjernih mirovina ne bi bilo moguće bez izmjena i dopuna tamošnjeg Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koje su stupile na snagu 1. srpnja. Pravo na uvećanje razmjerne mirovine imaju umirovljenici čiji je zbroj mirovina iz oba entiteta manji od iznosa minimalne mirovine isplaćene u Federaciji BiH.

No, s neujednačenom se mirovinom suočava i određeni broj umirovljenika koji su osim u oba entiteta BiH, svoju mirovinu ostvarili i radom u inozemstvu. Oni zasad nemaju pravo na isplatu minimalne mirovine u Federaciji BiH. Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Husein Rošić će najvjerojatnije u idućem sazivu izići sa zahtjevom za dodatnim izmjenama Zakona o MIO-u kojima bi se prava korisnika razmjernih mirovina sa stažem u inozemstvu izjednačila s pravima umirovljenika u Federaciji BiH.

Promjene za susjede: Korisnici razmjerne mirovine u BiH dobili značajno veću svotu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap