U Federaciji BiH najavljeno povećanje mirovina za 11,1 posto

Ana Kanazir
5. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Sazvana je hitna sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj je usvojen proračun za 2023. godinu, a donesena je i odluka o povećanju mirovina i to za 11,1 posto. Mirovine za siječanj će tako krenuti s isplatom 6. veljače.

euro kovanice

Euro kovanice | foto: Pixabay, vitaliy-m

Kao što smo pisali ovdje, Vlada do sada nije izglasala proračun pa se nije znalo ni hoće li uopće doći do povećanja mirovina. Sada je održan hitan sastanak kako bi mirovine za siječanj bile isplaćene na vrijeme i to po novim iznosima. Na povećanje može računati oko 430.000 umirovljenika.

Stiže novo usklađivanje mirovina: Analitičar otkrio za koliko bi posto mirovine mogle narasti

Umirovljenici će u novom iznosu mirovina moći uživati od 6. veljače kada će mirovine biti isplaćene preko jedinstvenog računa riznice FBiH. Povećanje vrijedi za sve mirovine, osim za one ostvarene u 2023. godini. Premijer FBiH Fadil Novalić je dodao kako je ovo najveći pojedinačni rast mirovina u Federaciji.

– Ovo je najveći pojedinačni rast mirovina u Federaciji do sada. Raduje me da smo do ovog rješenja došli na vrijeme kako bismo našim umirovljenicima omogućili akontativnu isplatu. Danas im definitivno možemo i potvrditi da neće čekati, rekao je premijer za bljesak.info.

Točnije, najniža mirovina će s 445,65 konvertibilnih maraka (227,28 eura) porasti za 49 KM (24,99 eura), pa će ona iznositi ukupno 494,65 KM (252,27 eura). Zajamčena mirovina je dosad bila 531,86 maraka (271,25 eura), a najviša će i dalje ostati na 2.174,48 maraka (1.108,98 eura), jer one nisu obuhvaćene ovim povećanjem. S druge strane, u Republici Srpskoj zasad nema govora o povećanju mirovina. Ipak, gradske vlasti Banje Luke odlučile su svojim umirovljenicima dati 100 maraka (51 euro) dodatka, o čemu više možete čitati ovdje.

U Hrvatskoj se čeka usklađivanje mirovina, za što nedostaju još neki podaci, ali je zato svoju viziju za nas iznio analitičar mirovinskog sustava i član Savjeta HSU-a Željko Šemper. On je izračunao kako bi se siječanjsko usklađivanje mirovina trebalo kretati na razini od oko 5,44 posto. Više možete pročitati ovdje.

 

euro kovanice
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap