Ništa od povećanja mirovina za 11 posto? Vlada FBiH još nije izglasala proračun, prijeti i smanjenje mirovina

Milan Dalmacija
23. siječnja 2023.
Mirovine
A- A+

Vlada Federacije BiH još uvijek nije izglasala proračun za 2023. godinu, što je preduvjet za obećano povećanje mirovina od 11 posto. S druge strane, ako proračun ne bude izglasan, vlada bi trebala donijeti odluku o privremenom financiranju, što bi iznose mirovina umanjilo na razinu iz prva tri mjeseca prošle godine.

Umirovljenicima u Federaciji BiH stižu veće mirovine Foto: Pixabay

S obzirom na politička zbivanja u Bosni i Hercegovini, Savez udruženja penzionera/umirovljenika Federacije BiH uputio je apel vlastima da organiziraju konstituirajuću sjednicu s dnevnim redom na kojem će biti usvajanje državnog proračuna za 2023. godinu. To je uvjet s kojim je moguće ostvariti obećano i dogovoreno povećanje mirovina od 11 posto. No, ekonomisti smatraju da bi povećanje mirovina moglo biti problematično, ne samo zbog lošeg funkcioniranja tijela vlasti u FBiH već i zbog recesije.

– Tijekom prošle godine imali smo rekordno visoke proračune što je podrazumijevalo da određene kategorije stanovništva po proračunskoj osnovici ostvare unaprjeđenje vlastitih benefita koji bi, ukoliko se ne usvoji proračun za ovu godinu, mogle izgubiti. Tekuća 2023. godina može biti izazovna u kontekstu recesije, ako ne recesije onda sniženih prpračunskih potencijala. To znači da neće biti izdašnih proračuna kao što je to bio slučaj prošle godine i to može biti problematično u kontekstu ispunjenja zahtjeva određenih kategorija i realizacije preuzetih obveza, istaktnuo je za Al Jazeeru ekonomski analitičar Admir Čavalić.

On očekuje da će proračun biti usvojen, iako spočitava federalnoj vladi što je posljednjeg dana 2022. godine predala prijedlog proračuna na raspravu u parlamentu. Upozorava da će vrlo vjerojatno doći do pada javnih prihoda, zbog čega bi moglo biti problema s isplatom mirovina, naročito u Republici Srpskoj.

– Ovo s mirovinama bi moglo biti problem tijekom 2023. godine ukoliko se dogodi recesija, ali bi se taj problem riješio zaduživanjem. Federacija BiH ima prostora za zaduživanje, što nije slučaj sa entitetom Republika Srpska koji nema takvog prostora, upozorio je Čavalić.

Jedan zaposlenik vrijedi kao 11 umirovljenika

No, vlada premijera Fadila Novalića je ionako na odlasku. U Udruženju umirovljenika FBiH ističu kako su na njihove zahtjeve reagirali prebacivanjem loptice na parlament, zbog čega su im zaprijetili prosvjedima i blokadom prometa.

BiH prosvjed
Umirovljenici u Federaciji Bosne i Hercegovine bijesni: 'Povećajte nam mirovine ili izlazimo na ulice'

– Imajući u vidu kompletnu ekonomsku situaciju u zemlji, ali i političku koja sve to dodatno pogoršava, razumljivo da je materijalni položaj umirovljenika u Federaciji BiH u ovom trenutku lošiji nego ikada, odnosno od kada postoji Savez penzionera. Svjedoci smo da je prošla godina završila sa izuzetnom jakom krizom i divljanjem cijena svaki dan. Imajući u vidu da su najviše poskupjele osnovne životne namirnice i komunalne usluge, to još više pogoršava situaciju i stanje kod umirovljenika. Zato je Upravni odbor Saveza udruženja penzionera Federacije BiH, cijeneći situaciju, reagirao na ovaj način“, rekao je predsjednik Saveza udruženja, Redžo Mehić.

Podsjetio je da je vlada FBiH lani izvršila redovito usklađivanje mirovina te je uz to još jednom izvanredno povećala mirovine, a zatim i podigla najniže mirovine za pet posto. Predstavnici umirovljenika smatraju da su ta usklađenja i povećanja mogla biti puno veća, jer zbog inflacije gotovo da nisu imala nikakvog utjecaja.

– Tražili smo da se napravi plan ekonomskih i socijalnih mjera u kojima bi se predvidjele razne subvencije, kada su pitanju režijski troškovi, osnovne životne namirnice, lijekovi, itd., da se na takav način pomogne umirovljenicima. Vlada Federacije BiH je i na tom planu u srpnju prošle godine usvojila uredbu za pomoć umirovljenicima zbog rasta cijena. Taj iznos je bio veoma skroman, svega 100 konvertibilnih maraka (51 euro), za razliku od državnih ustanova i firmi kojima je sugerirano da mogu svojim zaposlenicima isplatiti po 1.080 konvertibilnih maraka (551 euro). Tako je ispalo da je jedan zaposlenik, koji ima urednu i solidnu plaću, prijevoz, topli obrok i regres za godišnji odmor, vrijedi kao 11 penzionera“, ogorčen je Mehić.

Drugačiji model usklađivanja

Ništa bolje nije niti u Republici Srpskoj. U Savezu penzionera Unsko-sanskog kantona ističu da će podržati sve odluke Upravnog odbora Federalnog saveza penzionera. Ako na taj način ne ostvare svoje zahtjeve, postoji mogućnost organiziranja prosvjeda kojima bi iskazali nezadovoljstvo odnosom Vlade prema umirovljenicima.

U susjednoj zemlji dogovoreno povećanje mirovina, ali pod jednim uvjetom: 'Fali mi 600 maraka...'

– Penzioneri Unsko-sanskog kantona kojih prema službenim podacima ima 22.600, podržat će prosvjede ukoliko do njih dođe. Mi smo najudaljeniji i teško je putovati do Sarajeva šest sati, a to su i veliki troškovi za nas, ali smo stava da podržavamo prosvjede ako budu organizirani“, poručip je Mirsad Terzić, predsjednik Saveza penzionera USK-a.

Dodao je da će ukazati i na još jedan problem, a to su izmjene i dopune Zakona o penzionom/mirovinskom i invalidskom osiguranju, gdje predlažu nešto drugačiji model određivanja osnovice za usklađivanje mirovina.

– Radi se o tome da se prati mjesečna inflacija i da se to uvrsti u zakon kao osnovica za povećanje penzija. U tom slučaju, ne bi ubuduće bilo problema oko uvećanja mirovina i toga je li to u skladu sa zakonom ili nije, i moglo bi se automatski djelovati, govori Terzić.

A tko će uplaćivati doprinose?

No, ako umjesto proračuna bude izglasana odluka o privremenom financiranju, mirovine će biti isplaćene u iznosu iz prva tri mjeseca prošle godine. Marin Bago, predsjednik Udruge za zaštitu potrošača Futura iz Mostara, ističe da čekanje s izglasavanjem proračuna ukazuje na to da neće biti povećanja mirovina i da će umirovljenici i dalje biti u lošoj situaciji. Podsjetio je da je iznos potrošačke košarice u prosincu bio 3.000 konvertibilnih maraka, odnosno 1.531 euro. O tome kako se umirovljenici s malim mirovinama snalaze u takvoj situaciji pisali smo već ranije.

– Uzimajući u obzir visinu mirovina, stvarno je situacija postala napeta. Potrošačka košarica je hladni pogon za jednu obitelj i tri prosječne plaće trebaju da se ona namiri. S druge strane, to je loša poruka građanima BiH kojih je trenutno oko dva milijuna. Ako bude ovaj intenzitet iseljavanja, za tri-četiri godine može nas biti milijun i pol sa 800.000 umirovljenika, ukazao je Bago na problem uplata mirovinskih doprinosa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap