“Štrajkaju profesori, zašto ne bismo i mi prosvjedovali za veće mirovine?”

Jasmina Grgurić Zanze
7. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Štrajkaju profesori, a zašto ne bismo i mi imali neki prosvjed. I mi želimo veće mirovine, zar ne?” – sasvim logično pitanje postavio je umirovljenik Tomislav Gundulić u našoj Facebook grupi “Umirovljenici Hrvatske”. Umirovljenici nisu propustili dati zanimljive odgovore.

Štrajk prosvjetara na Markovu trgu Foto: Srednja.hr

Veliki prosvjed na Markovu trgu učitelji su održali jučer na 19. dan štrajka za veće plaće. Traže veći koeficijent za obračun, jer s ponuđenih šest posto na plaću, koliko je premijer odlučio dati svim državnim službenicima, nisu zadovoljni. Prosječna plaća profesorima iznosi 7.000 kuna.

S druge strane, prosječna mirovina iznosi 2.500 kuna. Za plaće u javnom sektoru država iz proračuna po prvi put izdvaja više nego za mirovine. Trošak i jedinih i drugih je oko 42 milijarde kuna godišnje, a sada će taj iznos biti i veći u slučaju plaća zbog njihova povećanja. Pritom, umirovljenika je pet puta više nego zaposlenih u državnom sektoru.

Mirovine su rasle 10 posto, ali ne zbog obećanja Vlade, nego rasta troškova i plaća

Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem obećala je u svom mandatu povećati mirovine za pet posto. To se, doduše, još uvijek nije dogodilo, premda su mirovine rasle oko 10 posto redovnim usklađivanjima dvaput godišnje protekle tri godine. Ali, usklađivanje prema rastu životnih troškova i plaća nikako nije isto što i povišica.

Umirovljenici stoga logično pitaju zašto se oni ne bi okupili i prosvjedom zatražili povećanje mirovine, baš kako to trenutno čine prosvjetari s gotovo trostruko većim primanjima.

Ovako su tu ideju dočekali umirovljenici u Facebook grupi “Umirovljenici Hrvatske”:

“Mi smo najbrojnije zanimanje.” Zlatko

“O nama bi moglo sve ovisiti kad bismo htjeli, jer nas ima najviše, 1.250.000.” Jadranka

“Točno, ali mi ne možemo štrajkati. Mi moramo prosvjedovati i sve zaustaviti. Onda bi to bilo uspješno.” Ljiljana

“Ako idemo u štrajk, nećemo za dane provedene u štrajku dobiti mirovinu, a kako to odraditi?” Marica

“Za štrajk treba biti homogena masa u kojoj rade svi za jednoga i jedan za sve i kad se krene u rješavanje problema, kreću svi .Tako smo vidjeli kod Francuza, ali kod nas pišemo po Facebooku.” Ljiljana

“Mislim da se za 20-40 kuna ne isplati uopće izlaziti iz kuće. Da nam daju barem 50% isplatilo bi se, a ovako nam samo mažu oči s povećanjem. Cijene svakodnevnog života su svaki tjedan sve veće.” Jasenka

“Ne bih imala ništa protiv da plaćam dopunsko osiguranje i 200 kuna da mi je mirovina 5.000.” Slobodanka

“Morali bismo i mi štrajkati, ali moramo prije prekopati po kantama.” Dušanka

“Svi bi se trebali razbuditi i krenuti (446 godina nakon seljačke bune )… radnici u proizvodnji koji ne primaju plaće, zdravstvo, umirovljenici, poljoprivrednici… pokazati da baš nismo svi ovce.” Nada

Također, u anketi na našem portalu pitamo umirovljenike podržavaju li štrajk učitelja. Za sada je 48,03 posto odgovorilo da podržava, a 51,18 posto ne podržava, dok manje od jedan posto kaže da im je svejedno. Svoj odgovor i vi možete dati na ovoj poveznici.

“Štrajkaju profesori, zašto ne bismo i mi prosvjedovali za veće mirovine?”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap