Na Dan državnosti: Krenula je kampanja za uvođenje 13. mirovine u Hrvatskoj

Milan Dalmacija
31. svibnja 2023.
Mirovine
A- A+

Umirovljenici Krapinsko-zagorske županije okupili su se na Dan državnosti u Mariji Bistrici. Tom je prigodom župan Željko Kolar od Vlade zatražio da naznači na koji će način povećati mirovine dok je predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske, Višnja Fortuna ponovila najbitnije zahtjeve. Među njima je promjena formule usklađivanja, povećanje najnižih mirovina, ali i uvođenje 13. mirovine, o kojoj se već neko vrijeme govori.

visnja fortuna

Foto: Višnja Fortuna | Youtube screenshot

Dan državnosti je osim državničkih svečanosti obilježen i jednom umirovljeničkom. U Mariji Bistrici održan je 28. susret umirovljenika Krapinsko-zagorske županije na kojem se okupilo nekoliko stotina umirovljenika koji su iznijeli konkretne zahtjeve.

siromaštvo
Najstariji i dalje među najsiromašnijima: 'Ovo je još jedan dokaz da mirovine nisu adekvatne'

Uz pozdravne govore vodstva lokalne i županijske Matice, a prije bogatog kulturno-umjetničkog programa, svoje su govore održali i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske, Višnja Fortuna, piše novinar portala Zagorje.com, Elvis Lacković.

Kako povećati mirovine?

Župan Kolar je najprije pohvalio rad MUH-a koji participira i u europskim projektima, a potom se okrenuo umirovljeničkoj problematici.

– Znamo da je bila visoka inflacija, da Vlada pokušava na sve načine dignuti prosječnu plaću, no činjenica jest da je sve veći razmak između plaća i mirovina. Stoga jasno očekujem i od Vlade RH da naznači kako ćemo povećati i mirovine, uputio je poruku Kolar.

Ponovljeni najbitniji zahtjevi

Fortuna se nadovezala potvrdivši kako umirovljenička situacija u cijeloj zemlji nije dobra, jer udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći ostaje svega 36 posto.

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
Jednokratni dodatak ili 13. mirovina? Objavljen pregled prakse, neke europske države isplaćuju i više od 13 mirovina

– Mi smo treći ili četvrti odozada u Europi po mirovinama. Ono što najviše boli je to da inflacija i sve što se događa, utječe da najviše rastu cijene hrane i lijekova, što je najviše potrebno umirovljenicima. Sve ovo što je Vlada do sada učinila za umirovljenike je kap u moru, poručila je predsjednica MUH-a.

Kao članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, ponovila je dugogodišnje zahtjeve umirovljeničkih udruga koji su nedavno ponovno aktualizirani. Isti su zahtjevi bili navedeni i u nedavnom otvorenom pismu umirovljeničkih udruga premijeru Andreju Plenkoviću i ministru financija Marku Primorcu. Među njima je i uvođenje 13. mirovine, što su osim SUH-a i MUH-a, krajem prošle godine u formi božićnica zatražili i u HSU-u.

– Mi kroz Nacionalno vijeće pregovaramo povećanje usklađivanja na 100 posto, tražimo 13. mirovinu i tražimo najnižu mirovinu, rekla je Fortuna i dodala da joj je drago da su plaće porasle, ali neće dozvoliti osiromašivanje u vrijeme kad bi svi trebali živjeti od plodova svog rada.

Koliko bi vam značilo uvođenje 13. mirovine?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap