Ujedinjeni kroz krizu: Sindikat i Matica umirovljenika prihvatili suradnju s inicijativom Umirovljenici zajedno

Milan Dalmacija
16. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Umirovljeničke udruge, Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske priključile su se programskoj inicijativi Umirovljenici zajedno koju čine Blok umirovljenici zajedno, Stranka umirovljenika i Demokratska stranka umirovljenika. To bi trebalo rezultirati boljim usuglašavanjem umirovljeničkih zahtjeva i lakšom komunikacijom s izvršnom vlašću. No, inicijativi se još uvijek nije priključila najveća umirovljenička stranka, HSU.

Umirovljeničke udruge SUH i MUH prihvatile su programsku suradnju s inicijativom Umirovljenici zajedno. | Foto: Unsplash

Obično se kaže da krizna vremena iz ljudi izvlače ono najbolje. Neki tvrde da je kriza dobro vrijeme za novi početak i suradnju. Sudeći po posljednjim zbivanjima na umirovljeničkoj sceni, moguće da je zaista tako.

Naime, nakon što su se Blok umirovljenici zajedno (BUZ), Stranka umirovljenika (SU) i Demokratska stranka umirovljenika (DSU) potkraj kolovoza okupile u programskoj platformi Umirovljenici zajedno, prije koji dan su im se pridružile i umirovljeničke udruge, Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske (SUH i MUH). Veliko je to iznenađenje, s obzirom na to da su u proteklom razdoblju udruge i stranke bile na neprijateljskim linijama.

Umirovljenički predstavnici pohvalili paket mjera: Ipak, on neće biti dovoljan za sve

– Da, jesmo prihvatili da se više ne svađamo. Imali su običaj nazivati nas štetočinama. Štogod bismo predložili, oni bi to popljuvali. Nastojimo to izbjeći ubuduće, jer uskoro ide radna skupina o stanju u mirovinskom sustavu, tu će biti nekih promjena. Pošto tamo nisu stranke, nego smo mi, udruge, želimo da to prođe bezazleno, da nas ne pljuju i ne napadaju, potvrdila nam je u razgovoru predsjednica SUH-a, Jasna Petrović.

Istaknula je kako suradnja umirovljeničkih udruga i stranaka nije politička suradnja, već je temeljena na programskim prioritetima. SUH i MUH su u vrijeme nastanka inicijative Umirovljenici zajedno poslali Vladi svoja četiri zahtjeva za intervencijama u mirovinskom sustavu. U međuvremenu su prihvatili i prijedloge inicijative Umirovljenici zajedno.

Programska, a ne politička suradnja

Petrović ističe kako je ova suradnja važna i zbog pristupa polugama odlučivanja. Naime, za razliku od stranaka okupljenih u inicijativu Umirovljenici zajedno, koje nemaju niti jednog saborskog zastupnika, niti su zastupljene u drugim tijelima odlučivanja, SUH i MUH su članovi Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, tijela koje okuplja predstavnike nekoliko ministarstava, HZMO-a i HZZO-a. Ondje se u direktnom kontaktu s Vladom raspravlja o izmjenama, dopunama, uvođenju ili ukidanju pojedinih socijalnih, zdravstvenih i mirovinskih odredbi, što je dosad rezultiralo izmjenom brojnih propisa i barem ublažavanjem ionako lošeg umirovljeničkog standarda.

– Za sve umirovljenike je izvrsna vijest da su SUH i MUH prihvatili programsku suradnju sa umirovljeničkim strankama SU, BUZ, DSU okupljenim pod Umirovljenici zajedno, a vjerujemo da će to isto uskoro učiniti i HSU, stoga smo uvjerenja da ćemo u što skorije vrijeme udruženim snagama moći izaći pred Vladu s usklađenim programskim smjernicama i rješenjima koja će borbu protiv siromaštva umirovljenika postaviti kao prioritetni cilj, stoji u priopćenju inicijative Umirovljenici zajedno.

I zaista, možda bi taj proces tekao i lakše da se inicijativi priključi i jedina parlamentarna umirovljenička stranka, Hrvatska stranka umirovljenika (HSU). Iako na kapaljku predstavljaju svojih 19 mjera obuhvaćenih Prijedlogom interventnih mjera za ublažavanje negativnog utjecaja inflacije na standard i položaj umirovljenika i starijih osoba u Republici Hrvatskoj, unutar stranke se dogodio raskol sa saborskim zastupnikom Silvanom Hreljom. Uz to, HSU je već dvaput odbio suradnju s incijativom Umirovljenici zajedno, pa je izvjesno, bez obzira na veliko okupljanje umirovljeničkih predstavnika, da će se borba za prava i standard umirovljenika i dalje voditi na dva fronta.

Copy link
Powered by Social Snap