Trebamo hitne mjere: Umirovljeničke udruge traže ove 4 stvari za zaustavljanje siromaštva

Milan Dalmacija
26. kolovoza 2022.
Mirovine
A- A+

Sindikat i Matica umirovljenika zatražili su od Vlade donošenje četiriju hitnih mjera kojima bi se zaustavilo daljnje osiromašivanje umirovljenika. Predlažu trajno povećanje mirovina, novu formulu njihova usklađivanja, širenje kruga primatelja energetskih vaučera i isplatu još jednoga dodatka.

Jasna A. Petrović (Mirovina.hr) Višnja Fortuna (snimak zaslona HRT)

Umirovljeničke udruge Sindikat i Matica umirovljenika pozivaju Vladu Republike Hrvatske da poduzme hitne mjere za zaustavljanje siromaštva umirovljenika i sve većeg pada realne vrijednosti mirovina, pogoršanog uslijed nezaustavljivog porasta inflacije te cijena hrane i energenata.

HEP otkrio koliko je struja do sada poskupjela i hoće li još biti dizanja cijena

– Pozdravljamo najavljene mjere smanjenja PDV-a na energente, ali izražavamo sumnju da će od toga biti koristi za potrošače, jer unatoč smanjenju PDV-a na hranu, cijene prehrambenih proizvoda su porasle u ovoj godini za oko 30 posto. I sam premijer spominje kako su, primjerice, sadašnje cijene električne energije za oko deset puta niže od tržišnih, čime i sam ukazuje na opravdanost povećanja cijena, ističe se u zajedničkom priopćenju dviju umirovljeničkih udruga.

SUH i MUH naglašavaju da je “pred 75 posto hrvatskih umirovljenika je razdoblje gladi i smrzavanja, jer je upravo toliki udjel mirovina ispod hrvatske linije siromaštva“. Ističu da je udjel prosječne mirovine u lipnju od 2.707 kuna u odnosu na prosječnu neto plaću od 7.711 kuna iznosio 35,1 posto, što znači da “realna i relativna vrijednost mirovina tone iz mjeseca u mjesec, a mirovine su potonule na dno europske ljestvice”. Od vidljive koristi neće biti ni najnovije usklađivanje mirovina za 6,18 posto, jer je to i trostruko manje od stvarne inflacije i rasta cijena proizvoda i usluga koje koriste umirovljenici, procjenjuju udruge.

Četiri hitne mjere

Zbog navedenog očajnog i ponižavajućeg položaja umirovljenika u Hrvatskoj, te visoke stope smrtnosti umirovljenika zbog pandemije i teških socijalno-ekonomskih uvjeta života, Sindikat i Matica umirovljenika podnose sljedeće zahtjeve:

  • Umirovljeničke udruge traže da se svima koji su umirovljeni prema Zakonu o mirovinskom osiguranju nakon 1.1.1999. godine mirovine trajno povećaju za deset posto, jer su za toliko zakinuti tadašnjom mirovinskom reformom i utvrđivanjem prve aktualne vrijednosti mirovina (AVM).
  • Pozivamo na hitnu promjenu modela usklađivanja mirovina dva puta godišnje i to na način da se mirovine usklađuju u stopostotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta cijena ili plaća. No, i tu tražimo socijalnu intervenciju na način da se mirovine do 2.000 kuna indeksiraju za 120 posto, a od 2.000 do 4.000 za 110 posto.
  • Potrebno je uključiti umirovljenike s mirovinama do 1.500 kuna u pravo na mjesečni energetski vaučer do 400 kuna, a one s mirovinama od 1.500 do 4.000 kuna na vaučer do 200 kuna, što trenutno mogu ostvariti samo primatelji nacionalne naknade i zajamčene minimalne naknade.
  • Tražimo da se kao antiinflacijska mjera do kraja godine isplati još jedno jednokratne novčano primanje svim umirovljenicima i to u sljedećim razredima: mirovine do 1.700 kuna – 1.200 kuna; od 1.700 do 2.200 kuna – 900 kuna; od 2.200 do 3.200 kuna – 600 kuna, te od 3.200 do 4.200 – 400 kuna.

– Očekujući brzo i socijalno osjetljivo reagiranje hrvatske Vlade, ostajemo u pripremi za daljnje aktivnosti za realizaciju ovih zahtjeva, stoji u priopćenju kojeg potpisuju predsjednica SUH-a Jasna Petrović i predsjednica MUH-a Višnja Fortuna.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap