Raskol zbog obiteljskih mirovina? Otkrili smo zašto se HSU ogradio od Silvana Hrelje

Milan Dalmacija
2. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Kao jedan od razloga za ograđivanje od aktivnosti Silvana Hrelje, glasnogovornik HSU-a je naveo njegovu podršku HDZ-u. Naime, Hrelja je potpisao sporazum o programskoj suradnji pod uvjetom da se obiteljske mirovine povećaju, što će biti ostvareno od 1. siječnja, izmjenama i dopunama ZOMO-a. Zamjeraju mu još isticanje osobnih zasluga i stranačku nedisciplinu.

Silvano Hrelja (Snimak zaslona/FB)

Hrvatska stranka umirovljenika je u srijedu priopćila kako se ograđuje od svih aktivnosti svog jedinog saborskog zastupnika i bivše predsjednika, Silvana Hrelje. Naveli su kako to čine jer on u javnosti istupa bez konzultacija sa stranačkim tijelima na čije sastanke niti ne dolazi.

piletic i hrelja
Piletić i Hrelja otkrili detalje reforme: "Svi obuhvaćeni su na dobitku i to najmanje 10 posto"

– Vezano u posljednje vrijeme uz česte upite o saborskim aktivnostima našeg zastupnika Silvana Hrelje, smatramo kako je potrebno izvijestiti javnost o nekoliko činjenica. U prvom redu, zastupnik Hrelja od kada ne obnaša dužnost predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika istupa u javnosti samostalno i bez konzultacija sa stranačkim tijelima. Dapače niti ne sudjeluje u radu tijela stranke, što mu je obveza prema Statutu stranke kao saborskom zastupniku na čijoj je listi izabran u Hrvatski Sabor. Tako djelujući kao slobodni strijelac nanosi štetu interesu Hrvatske stranke umirovljenika kao i umirovljeničkoj populaciji u cjelini.

S obzirom na takvu situaciju Hrvatska stranka umirovljenika se ograđuje od svih poteza koje zastupnik Hrelja poduzima i oni nisu s nama usuglašeni. Stoga naglašavamo da se ubuduće za sve stavove i mišljenja Hrvatske stranke umirovljenika potrebno izravno obratiti stranci, predsjedniku Veselku Gabričeviću ili glasnogovorniku. Za informacije ili izjave koje dolaze iz drugih izvora Hrvatska stranka umirovljenika ne odgovara i od njih se ograđuje jer ne predstavljaju naš službeni stav, stoji u priopćenju HSU-a.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Programska suradnja s HDZ-om

No, pravi motiv ovakvog istupa najveće umirovljeničke stranke se krije negdje drugdje. Iako oštrog tona, priopćenje nije dalo konkretan razlog zbog kojeg bi stranka postupila tako prema Hrelji. Glasnogovornik HSU-a, Žarko Delač je bio je sasvim otvoren.

– Uzrok naše reakcije je kontinuirano istupanje našeg zastupnika u javnosti u osobno ime, počevši od podrške HDZ-u, koju je također napravio bez konzultacija sa strankom. S obzirom na to da predstoji za umirovljenike teška jesen, a rezultati njegova rada da im se pomogne su slabi, morali smo se distancirati i o tome eksplicitno izvijestiti javnost, poručio nam je Delač u kratkoj poruci.

Podsjećamo, iako je u Hrvatski sabor izabran na listi tadašnje SDP-ove Restart koalicije, Hrelja je u lipnju prošle godine potpisao sporazum o programskoj suradnji s HDZ-om. Mnogi su ga zbog toga nazvali “hreljtončićem”, po uzoru na “žetončiće”, odnosno saborske zastupnike koji su svojevremeno iz drugih stranaka prešli kod Milana Bandića.

Uvjet za suradnju mu je bilo povećanje obiteljskih mirovina, što će, naposljetku biti i ostvareno od 1. siječnja izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, koje su već prošle javno savjetovanje. Tim se izmjenama nudi mogućnost odabira modela primanja obiteljske mirovine. Jedan model omogućuje primanje 77 posto mirovine preminulog partnera, dok drugi omogućuje primanje 27 posto obiteljske mirovine (dakle, tih 77 posto) uz zadržavanje vlastite mirovine.

Splasnuti entuzijazam i priprema za mirovinu

No, to je samo jedan od razloga. Glasnogovornik HSU-a nam je potvrdio kako je zapravo riječ o svim Hreljinim medijskim i javnim istupima nakon odlaska s funkcije predsjednika stranke, iz kojeg mu zamjeraju i samostalan odabir kluba zastupnika u kojem će sjediti.

Reakcije na Vladin paket pomoći: Udruge i Hrelja zadovoljni, HSU duboko razočaran

– Ne postoji volja za suradnjom što rezultira činjenicom da nije dolazio na sastanke stranačkih tijela čiji je član po Statutu, a isto tako nakon unutarstranačkih izbora u prosincu 2020. godine nije dolazio u sjedište stranke. No, to možemo opravdati zasićenosti politikom i dugogodišnjim saborskim stažom, splasnutim entuzijazmom kao i skorim odlaskom i pripremom za dane u mirovini, poručio je Tušek.

Ističu da Hrelja tijekom 19 godina svog boravka u Saboru često nije imao političku podršku. No, sada kada je kao jedini umirovljenički predstavnik ima, upozoravaju iz stranke, ne smije posustati. Stoga će još malo pričekati s primjenom stranačke stege.

– Stranka podupire sve što je u korist hrvatskih umirovljenika i poštujemo sve što je u proteklom periodu pozitivno učinjeno, ali ne i istupanje u javnosti te isticanje samo osobnih zasluga, zaboravljajući napore gotovo svih članova stranke koji se, na primjer, dugi niz godina zalažu za rješavanje problema obiteljskih mirovina. Taj problem nije rješen ni u prethodnom mandatu, kada je stranka bila u koaliciji sa vladajućima i aktualna promjena Zakona o obiteljskim mirovinama rezultat je rada stranke, a ne pojedinca. Nadamo se kako će ubuduće naš saborski zastupnik to prihvatiti i da neće biti potrebe za daljnjim sankcijama, poručili su iz HSU-a

Raskol zbog obiteljskih mirovina? Otkrili smo zašto se HSU ogradio od Silvana Hrelje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap