Umirovljenički predstavnici pohvalili paket mjera: Ipak, on neće biti dovoljan za sve

Milan Dalmacija
9. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Sveobuhvatni paket Vladinih mjera pohvalili su istaknuti umirovljenički predstavnici. Ali, ističu kako on nije dovoljan za rješavanje općenitih umirovljeničkih problema te kako će se njegova učinkovitost moći vidjeti tek za nekoliko mjeseci.

Predsjednica SUH-a Jasna Petrović, saborski zastupnik Silvano Hrelja, predsjednik BUZ-a Milivoj Špika | Foto: Facebook

Vlada RH u četvrtak je predstavila i usvojila sveobuhvatni paket mjera protiv inflacije, vrijedan oko 21 milijardu eura. Paket obuhvaća građane, javne ustanove te poduzeća, a velik broj mjera tiče se umirovljenika. Tako je ograničena cijena devet prehrambenih artikala, uvedeni su novi energetski dodaci, limitirana cijena struje i plina, uvedeni popusti te smanjen PDV na ogrjev, povećan iznos vaučera za energente… Sve te mjere na snazi bi trebale biti do 1. travnja sljedeće godine. Umirovljeničke udruge, ali i politički predstavnici mahom pozdravljaju te mjere.

– Sudjelovali smo u pregovorima koji su bili održani prekjučer u Banskim dvorima i pozdravljamo, u svakom slučaju, činjenicu da se taj strah od gladi i hladne zime bitno umanjio zamrzavanjem i umanjenjem cijena nekih proizvoda, ali i zamrzavanjem cijena struje i toplinskog grijanja. Nadamo se da će isto biti za plin, kako je obećano. Pozdravljamo zahtjev da se podigne najniže mirovine i to ne za jedan i pol, nego tri posto. Prije svega je važno ovo s prehranom i energijom. Pozdravljamo i da se ponavlja umjesto energetskog i covid dodatka, inflatorni dodatak koji će biti prilagođen s usklađenim mirovinama, tako da ide sada do 4.360 kuna. Time će se ipak pomoći ljudima da mogu platiti makar ove zaostale račune, poručila je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna Petrović.

Neće biti riješeni svi problemi

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja također pozdravlja novi Vladin paket mjera, ali ističe da se njime neće riješiti svi problemi koje umirovljenici imaju u Hrvatskoj. Posebno naglašava kako je u pripremi ovog paketa ipak učinjen jedan propust.

umirovljenici
Novi paket mjera: Vlada ograničila cijene nekih namirnica, isplatit će novi energetski dodatak, dijeliti veće vaučere...

– Naravno da postoji još onih koji žive teško i siromašni su, međutim to se ne može ovakvim mjerama riješiti. Treba napraviti socijalnu sliku da se zna točno koji to sadašnji i budući umirovljenici žive u siromaštvu. To je jedna vrsta pomoći od ove pošasti svekolikog poskupljenja na način da oni koji primaju najmanje mirovine primaju najviše, odnosno povećava se obuhvat onih koji to primaju. Kad se nešto događa ovakvom brzinom, nijedna administracija nije u stanju snimiti socijalnu sliku i reći da daje onima koji su stari, nemoćni i bolesni. Ovako uvijek dajemo i nekome tko ima apartmane, iznajmljuje stan u Zagrebu ili recimo supružnicima koji zajedno imaju vrlo solidna pitanja. Nitko se neće buniti, znam da će to svi uzeti i opet tražiti, poručio je Hrelja.

Šefica SUH-a, pak, upozorava na još jednu davno počinjenu grešku. Jedan od zahtjeva Sindikata je povećanje mirovina za 10 posto, jer je prilikom izračuna prve aktualne vrijednosti vrijednosti mirovine toliko greškom oduzeto svima koji su se umirovili nakon 1. siječnja 1999. Iz Sindikata predlažu još neke mjere.

– U svakom slučaju smatramo da nije riješeno i da treba dalje rješavati usklađivanje mirovina i to ne samo dvaput godišnje. S obzirom na inflaciju predlažemo najmanje triput godišnje i sa socijalnom intervencijom kao u drugim zemljama, a to znači s većim postotkom za one s minimalnim mirovinama. Prosječna mirovina koja iznosi 2.875 kuna i dalje nije dovoljna za skromno preživljavanje, poručila je Petrović.

Najbitnije mjere

Doduše, Vlada je najavila povećanje najnižih mirovina od 1. siječnja za tri posto, umjesto za 1,5 posto kako je bilo ranije najavljivano. Predstavnici umirovljenika to pohvaljuju i posebno naglašavaju ograničenje cijena brašna, šećera, ulja, pilećeg i svinjskog mesa te mlijeka kao jednu od najbitnijih mjera Vlade.

Vlada predstavila paket mjera protiv inflacije: Dio mjera se tiče umirovljenika

– Neki od najčešće korištenih prehrambenih artikala poput ulja, brašna, šećera, svinjskog i pilećeg mesa itd. su cijenama u posljednjih godinu dana porasli i preko 50 posto, što je, s obzirom na primanja, za veliki broj građana postalo nedostupno u potrebitim količinama. Na žalost, sve je više građana koji su već dulje vrijeme prisiljeni svaki dan birati između hrane, energenata i lijekova, a logika kaže da su bez i jednog od navedenog u životnoj ugrozi. Stoga je vraćanje cijena ulju, mlijeku, brašnu, šećeru, piletini, svinjetini za 30-ak posto u ovom trenutku svakako dobra mjera Vlade, poručili su priopćenjem iz platforme Umirovljenici zajedno.

– Ono što se ranije radilo da se spušta PDV nikad nije rezultiralo pojeftinjenjem, nego se povećavala marža. Ovdje će marža u odnosu na proizvođačke cijene i transportne troškove morati biti skromnija na tom dijelu artikala, pojasnio je Hrelja.

Jedna od bitnijih mjera je i uvođenje tarife za potrošnju električne energije u javnim ustanovama, među koje spadaju i domovi za starije osobe, bolnice, centri za socijalnu skrb i druge institucije važne za umirovljeničku populaciju.

– Tarifa će ipak biti nešto viša od građanske. Smatram da će to biti nužna pomoć. Ne možemo dovesti u pitanje funkcioniranje javnih djelatnosti i servisa i to je posebno opravdana mjera, istaknula je Petrović.

Koliko je jedinstvena podrška Vladinim mjerama, toliko je jedinstvena i kritika da se njima na dugi rok neće moći riješiti svi umirovljenički problemi. Koliki će biti stvarni efekt ovih mjera, znat će se, kako su priopćili iz Umirovljenika zajedno, analizom za koju će “biti dovoljno vremena u narednim mjesecima.”

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap