SDP o covid dodatku: ‘Besramno bacanje mrvica sirotinji’. Sada predlažu iste iznose!

Josip Mihaljević
9. veljače 2022.
Novosti
A- A+

SDP-ov prijedlog o isplati dodatka na mirovine zbog inflacije praktički je direktna kopija covid dodatka koji je umirovljenicima isplaćen prošle godine. Jedina je razlika što bi drugom razredu umjesto 900 dali 1.000 kuna i što bi dodatak išao u ratama.

Peđa Grbin (Snimak zaslona/N1)

SDP je jučer izašao s prijedlogom o isplati “inflatornog” dodatka na mirovine do 4.000 kuna. Umirovljenici bi u ratama od 200 kuna, ovisno o iznosu njihove mirovine, dobili 200 kuna mjesečno. Oni s najmanjim mirovinama dobili bi 1.200, a oni s mirovinama od 3.000 do 4.000 kuna bi dobili 400 kuna dodatka.

Ako vam ta priča zvuči poznato, to je zato što smo prošle godine imali isplatu covid dodatka umirovljenicima u praktično identičnim iznosima. I tada se umirovljenicima dijelilo od 400 do 1.200 kuna, samo što je isplata bila jednokratna.

Jedina promjena koju SDP predlaže je da isplata ide u ratama, ali i to da umirovljenici s prihodima od 1.500,01 do 2.000 kuna mirovine dobiju 1.000 kuna dodatka. Kod covid dodatka taj je “razred” dobio 900 kuna. Složit ćemo se – promjena nije velika. Uostalom, usporedite platne razrede i iznose SDP-ovog prijedloga i covid dodatka sami:

Foto: Gore – SDP-ov inflatorni dodatak. Dolje – COVID dodatak od prošle godine

Za covid dodatak govorili da se mrvice bacaju sirotinji. Sada predlažu iste iznose

SDP dodatak
SDP zbog poskupljenja predlaže dodatak na mirovine - od 400 do 1.200 kuna u ratama

SDP je, tijekom isplate covid dodatka, podržao takav prijedlog, ali su također govorili da se radi o “besramnom bacanju mrvica sirotinji”. Doduše, fokus kritike je bio usmjeren na činjenicu da se covid dodatak isplaćuje uoči lokalnih izbora, no zadržimo se na izrazu da se mrvice bacaju sirotinji.

Ako su iznosi od 400 do 1.200 kuna prošle godine, prije svih ovih silnih poskupljenja, predstavljali mrvice, to bi u biti značilo da SDP danas predlaže manje iznose od originalnog covid dodatka. Dakle, manje od mrvica. Isto tako, SDP je Vladu kod isplate covid dodatka kritizirao jer u isplatu covid dodatka nisu uključili nezaposlene i osobe s niskim prihodima. Svoju kritiku nisu primijenili ni na “vlastiti” inflatorni dodatak pa su i tu skupinu građana propustili uvrstiti u svoj prijedlog.

I druga ideja za umirovljenike nije originalna

Osim isplate dodatka, SDP je jučer izašao s još jednim prijedlogom za umirovljenike. Traže drugačiju formulu usklađivanja mirovina. Prvo je predsjednik stranke Peđa Grbin prije više od dva tjedna u javnom prostoru nespretno kazao kako “treba promijeniti cijenu izračuna mirovina” i najavio da će se SDP o tomu govoriti u narednim danima. Zatim je tu ideju u nešto proširenijem obliku ponovila saborska zastupnica Sabina Glasovac kazala kako se usklađivanje treba krojiti prema umirovljeničkim potrebama.

Kod usklađivanja mirovina promatraju se dva parametra – rast plaća i inflacija. Današnja formula kaže kako zbrajamo 70 posto većeg i 30 posto manjeg parametra i tako dolazimo do postotka usklađivanja. SDP predlaže da umjesto 70:30 prijeđemo na 100:0 omjer, pa bi usklađivanje bilo identično ili rastu plaća ili inflaciji, ovisno što je u tih šest mjeseci veće.

Mali problem – radi se o starom prijedlogu umirovljeničkih udruga koji kod vlade nije dobio blagoslov. Doduše, umirovljeničke udruge u najnovijem prijedlogu traže još povoljniju formulu usklađivanja za umirovljenike s manjim mirovinama, prema kojoj bi rast mirovina bio još veći od rasta plaća ili usklađivanja. Više o tom prijedlogu možete pročitati OVDJE.

Šemper: Ovo je ćorak, plagijat

Reakciju na SDP-ove umirovljeničke prijedloge poslao nam je veteran mirovinskih tema, HSU-ov Željko Šemper. Prenosimo ga u cijelosti:

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap