Umirovljenici pišu premijeru: “Zahtijevamo novu formulu usklađivanja mirovina, od ove smo sve siromašniji”

Josip Mihaljević
4. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske imaju novu inicijativu i danas su Vladi poslali službeni zahtjev u kojem traže drugačiju formulu usklađivanja mirovina.

Jasna A. Petrović (Mirovina.hr) Višnja Fortuna (snimak zaslona HRT)

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH), sukladno ranijim najavama, uputili su i službeni zahtjev prema Vladi Republike Hrvatske za izmjenom formule usklađivanja mirovina.

Umirovljeničke udruge su uputile hitan zahtjev za promjenom jer “postojeća dovodi do stalnog opadanja prosječnih primanja umirovljenika u odnosu na prosječne plaće.”

Jedan umirovljenik “vrijedi” kao jedna trećina radnika

Premijer Andrej Plenković nedavno se pohvalio kako je prosječna plaća u Hrvatskoj preskočila 7.000 kuna, ali umirovljenici imaju izračun koji pokazuje da rast mirovina debelo kaska za plaćama.

Šemper odgovorio državnoj tajnici: "Podcjenjujete umirovljenike, znaju oni što je usklađivanje"

“Prema najnovijim podacima, prosječna neto plaća isplaćena za veljaču 2021. godine porasla je na 7.038 kuna, dok je prosječna mirovina iznosila samo 2.567 kuna. To znači da je prosječna mirovina u odnosu na prosječnu plaću pala na udjel od samo 36,48 posto, a to je hrvatske mirovine po relativnom vrijednosti smjestilo na samo dno u Europi. Jedan umirovljenik, dakle, vrijedi samo malo više od trećine jednog radnika”, upozoravaju iz umirovljeničkih udruga.

Podatak je alarmantan i zabrinjavajuć, a udruge su korijen detektirale u formuli usklađivanja.

Kako bi izgledala nova formula?

Hrvatska mirovine usklađuje dva puta godišnje prema dva parametra (stopa promjene indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene brutoplaće svih zaposlenih u RH) i to prema formuli 70:30 u korist povoljnijeg faktora. Međutim, ta formula im je u prvom dijelu ove godine donijela 0,56 posto veće mirovine.

Sindikat i Matica traže da se u budućnosti mirovine usklađuju prema formuli 100:0 u korist povoljnijeg faktora.

“Temeljem zakonom propisanog modela usklađivanja sustavno se osiromašuje umirovljenike postojećom nepravednom formulom za usklađivanje mirovina, kojom se mirovine povećavaju prema samo 70 posto povoljnijeg indeksa rasta cijena odnosno plaća. Ta se formula očito mora mijenjati, te će Matica i Sindikat umirovljenika nastaviti kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe ponovno zatražiti prihvatljivije rješenja od 100 posto rasta povoljnijeg indeksa”, navode umirovljenici u priopćenju.

Koliko su umirovljenici “oštećeni” formulom usklađivanja?

Zadnje usklađivanje od 0,56 posto najniže je usklađivanje u zadnjih pet godina, a među najnižima je u zadnjih nekoliko desetljeća. Sindikat i Matica su izračunali koliko su umirovljenici “oštećeni” u odnosu na radnike od 1999. godine naovamo.

Umirovljeničke udruge: Po udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći Hrvatska je na dnu EU

“Prosječna mirovina je 1999. godine iznosila 1.322 kune, a danas je 2.567 kuna. Prosječna plaća je te iste godine vrijedila 3.055 kuna, a danas je 7.038 kuna. To znači da su plaće u protekle 22 godine porasle za 3.983 kune odnosno za 130 posto, a mirovine za samo 1.258 kuna odnosno 95 posto.

Dakle, u apsolutnom iznosu plaće su porasle za više od tri puta u odnosu na mirovine. Umirovljenici se pitaju – dokle, iako nemaju ništa protiv da se plaće povećavaju jer su i one niske, ali traže da ih mirovine barem prate. Osobito je to važno kad živimo u uvjetima rastućeg siromaštva starijih od 65 godina (30,1 posto!) te u doba pandemije kada je socijalna sigurnost oslabljena i standard sve niži”, zaključuju umirovljenici svoje priopćenje kojeg potpisuju predsjednica MUH-a Višnja Fortuna, predsjednik SUH-a Ante Kuprešak i predsjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe Jasna A. Petrović.

 

Umirovljenici pišu premijeru: “Zahtijevamo novu formulu usklađivanja mirovina, od ove smo sve siromašniji”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap