SDP zbog poskupljenja predlaže dodatak na mirovine – od 400 do 1.200 kuna u ratama

Josip Mihaljević
8. veljače 2022.
Novosti
A- A+

SDP je danas izašao s prijedlogom da se umirovljenicima zbog inflacije isplati dodatak. Također, traže i drugačiju formulu usklađivanja mirovina. Dodatak bi dobili svi umirovljenici s mirovinama do 4.000 kuna, a on bi iznosio do 1.200 kuna te bi išao u ratama.

SDP dodatak

Foto: Boris Lalovac, Peđa Grbin, Branko Grčić | sdp.hr

SDP je danas u javnost izašao sa stranačkim prijedlogom pomoći umirovljenicima u borbi protiv inflacije. Već nekoliko tjedana iz redova SDP-a možemo čuti kako zagovaraju drugačiju formulu usklađivanja, a prijedlog su dodatno začinili s dodatkom na mirovinu za sve umirovljenike čije su mirovine ispod 4.000 kuna.

“Hrvatske mirovine su niske, a u vrijeme inflacije postaju još niže, zato treba reagirati. Vladine mjere su debelo zakašnjele, prvo je na dva mjeseca zamrznula cijene goriva, što nije bilo dovoljno pa ih sada mora ponovno zamrznuti, i to na višoj razini”, kazao je Peđa Grbin.

Predlažu novu formulu usklađivanja: “Da je koristimo zadnjih pet godina, mirovine bi bile veće za 200 kuna”

Za umirovljenike imaju dvije mjere – dodatak i drugačiju formulu usklađivanja mirovina. Branko Grčić objašnjava zašto se formula usklađivanja mora mijenjati – udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći prije pet godina iznosio je 40 posto, a danas je pao na 37 posto. Za izračun usklađivanja trenutačno se koriste dva parametra, inflacija i rast plaća, a do točnog postotka usklađivanja dolazimo zbrajanjem 70 posto povoljnijeg i 30 posto nepovoljnijeg faktora. SDP umjesto trenutačne 70:30 formule predlaže novu i to 100:0, što znači da bi mirovine rasle ili točno koliko raste inflacija ili točno koliko rastu plaće.

otvoreno poskupljenja
Poskupljenja energenata: "Umirovljenici su najpogođeniji u ovoj priči"

“Predlažemo da se ubuduće koristi sto posto vrijednosti višeg faktora, pa ako je inflacija veća od rasta plaća mirovine će se usklađivati sto posto po stopi inflacije, a ako je veći rast plaća, usklađivat će se sto posto po stopi rasta plaća”, kazao je Grčić.

Da koristimo takvu formulu usklađivanja, kazao je Grčić, prosječna mirovina koja danas iznosi 2.645 kuna bila bi 200 kuna veća. Ako pak ne promijenimo trenutačnu formulu usklađivanja mirovina, udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći mogao bi u idućih 10 do 15 godina pasti ispod 30 posto, zaključuje Grčić.

Umjesto covid dodatka – inflatorni dodatak

Druga mjera je kratkoročne naravi i umirovljenicima bi pomogla s praćenjem rasta cijena. Mjera neodoljivo podsjeća na covid dodatak koji je umirovljenicima isplaćen prošle godine, ali “inflatorni dodatak” bi išao u ratama. Bivši ministar financija Boris Lalovac kaže da se takav dodatak može izglasati u Saboru već ovoga mjeseca i da isplata može krenuti u travnju. Kao i kod covid dodatka, najviše bi dobili umirovljenici s manjim mirovinama:

Grbin najavljuje aktivnosti SDP-a po pitanju mirovina: Treba promijeniti izračun
  • do 1.500 kuna mirovine – 1.200 kuna inflatornog dodatka, 200 kuna mjesečno u šest rata
  • od 1.500,01 do 2.000 kuna mirovine – 1.000 kuna inflatornog dodatka, 200 kuna mjesečno u pet rata
  • od 2.000,01 do 3.000 kuna mirovine – 600 kuna inflatornog dodatka, 200 kuna mjesečno u 3 tri rate
  • od 3.000,01 do 4.000 kuna mirovine – 400 kuna inflatornog dodatka, 200 kuna mjesečno u dvije rate

Prijedlog bi državni proračun stajao 700 milijuna kuna, kazao je Lalovac.

Šef SDP-a Peđa Grbin osvrnuo se na skandal s plagiranjem kovanica za hrvatski euro, kazavši da “kao i sve što je trebalo biti kreativno u Hrvatskoj sutradan postane koruptivno”. Ironično, upravo njihov “inflatorni dodatak” podsjeća na covid dodatak koji je umirovljenicima isplaćen prošle godine. Platni razredi su isti, iznosi su praktički identični (u drugom razredu SDP predlaže 1.000, a Vlada je u covid dodatku dala 900 kuna), a glavna razlika je što je covid dodatak isplaćen jednokratno, dok bi inflatorni dodatak išao u ratama. Usporedite razliku sami:

Foto: Gore – SDP-ov inflatorni dodatak. Dolje – COVID dodatak od prošle godine

Također, drugačiju formulu usklađivanja koju su predložili već godinama zagovaraju umirovljeničke udruge, a najnoviju formulu koju su predložili bila bi još povoljnija za umirovljenike od SDP-ovog prijedloga.

SDP zbog poskupljenja predlaže dodatak na mirovine – od 400 do 1.200 kuna u ratama
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap