Poskupljenja energenata: “Umirovljenici su najpogođeniji u ovoj priči”

Josip Mihaljević
27. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Kako zaštititi najugroženije građane od poskupljenja energenata trenutačno je jedna od glavnih umirovljeničkih tema, a o rješenjima i mogućnostima zaštite jučer su se na HRT-u pozabavili u emisiji Otvoreno.

otvoreno poskupljenja

Foto: Youtube screenshot

HRT-ovo ‘Otvoreno’ jučer je tematiziralo poskupljenja energenata i njihov utjecaj na najugroženije građane. Gostovali su Ivo Milatić (državni tajnik za neergetiku), Sabina Glasovac (SDP), Zoran Miliša (energetski stručnjak), Ivana Kekin (Možemo) i Krešimir Sever (NHS).

andrej plenković
Plenkovićeva ideja za spas od velikih režija: Vaučeri za siromašne?

“Ništa se ne kasni, do 1. travnja još ima vremena. Jasno da mi mjesecima analiziramo situaciju i idemo u smjeru da će se obzirom na naše obveze i kao članice EU i kao države ići prema najsiromašnijim građanima da HEP iz svog potencijala amortizira određeni dio udara”, kazao je državni tajnik za energetiku Ivo Milatić.

Milatić je kazao kako prošle godine u Hrvatskoj nije bilo poskupljenja dok je Rumunjska dizala cijene za 233%, Njemačka 85%, Nizozemska 70%, Grčka 80%, dok Hrvatska i Mađarska nisu dirale cijene. Poručio je kako se ide u smjeru poreznog rasterećenja, a spomenuo je i vaučere za račune za struju koji iznose 200 kuna mjesečno. Njih danas prima oko 63 tisuće građana, ali uvjet je da su korisnici zajamčene minimalne naknade ili osobne invalidnine.

Energetski stručnjak Zoran Miliša kaže kako je cijena struje na tržištu četiri puta skuplja nego što građani danas plaćaju. Slično je i s cijenom plina. Kazao je kako nam energetska samoodrživost mora biti jedan od glavnih prioriteta i pozvao je sve građane, koji to mogu učiniti, da na svoje kuće ugrade solarne panele.

Glasovac: U cijeloj ovoj priči zaboravili smo umirovljenike

Sabina Glasovac kazala je kako HEP treba žrtvovati dio svoje dobiti koja iznosi milijardu petsto milijuna kuna. Govoreći o potrošačkoj košarici, kazala je kako nam hitno treba niži PDV na povrće i ulja koja su u zadnjih pola godine snažno poskupjela.

Grbin najavljuje aktivnosti SDP-a po pitanju mirovina: Treba promijeniti izračun

“Mi ćemo to predložiti u Saboru. Mi  ovoj cijeloj priči ne govorimo o građanima koji su najpogođeniji u ovom trenutku, a to su naši umirovljenici. Oni ne mogu raditi neki drugi posao, ne možete ih potjerati iz Hrvatske. Razmislimo o tome da promijenimo kriterije za indeksaciju mirovina. Prema zadnjoj indeksaciji povećanje mirovina od 1. srpnja bilo je 63 kune. Sa 63 kune povećanja i inflacijom kojoj imamo, taj umirovljenik mogao je kupiti bocu plina koja s 50 kuna poskupila na 150 kuna da bi skuhao nekakav ručak doma.

Naš je prijedlog da pri indeksaciji mirovina ne uzimamo u obzir povećanje općih cijena i opću inflaciju koja je nerealna, nego da ga krojimo prema njihovim potrebama. Njihova je košarica poskupjela više od 20 posto”, kazala je Glasovac.

Sever: U Hrvatskoj 19,1 posto građana ne može priuštiti grijanje tijekom zime

Šef Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever složio se s idejom da se obuhvati i iznosi vaučera povećaju na 300-400 kuna.

Krešimir Sever
Sever: Cijene hrane pokazuju do koje smo mjere siromašna zemlja, umirovljenici žive mizerno

“Mi imamo podatke da je u Hrvatskoj oko 19,1 posto građana koji si ne mogu priuštiti grijanje tijekom zime. Ne možemo samo gledati unatrag, moramo gledati što će se događati dalje. Na kraju prošle sezone grijanja plin je poskupio i plaćamo ga već u ovoj sezoni 10,3 posto i više.

Mi kad gledamo strukturu troškova u kućanstvima onda to gledamo na razini mjeseca. U EU udio troška hrane je oko 13 posto. U Hrvatskoj je udio troška hrane 27,2 posto i raste dalje”, kazao je.

Osim energetskog udara, Sever je naglasio da se događa i udar na kupnju hrane. Isto tako, u kontekstu uvođenja eura kazao je kako će mnogi trgovci danas početi dizati cijene kada neće biti primijećeni, kako bi izbjegli kontrolu kada krene dvojno prikazivanje cijena.

Poskupljenja energenata: “Umirovljenici su najpogođeniji u ovoj priči”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap