S ovim nema zabune: Napravili smo detaljnu tablicu preračunatih kuna u eure po službenom tečaju

Milan Dalmacija
22. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Kako ne bi bilo zabune s ‘odokativnim’ preračunavanjem kuna u eure, napravili smo detaljnu tablicu s iznosima od 0,5 do 2.000 kuna pretvorenima u zajedničku europsku valutu. Učinili smo to po službenom tečaju od 7,53450 kuna za euro.

Kune i euri, novac | Foto: mirovina.hr

Svega nekoliko dana ostalo je do službenog uvođenja eura kao nacionalne valute u Hrvatskoj. Iako već zadnjih pola godine Ministarstvo financija, Hrvatska narodna banka i druga financijska tijela provode kampanju kako bi što lakše priviknuli građane na ovu bitnu promjenu, čini se da ne ide baš sve tako glatko.

Unatoč odgovorima na brojna pitanja, objavljenima na službenoj stranici euro.hr, o čemu smo ovdje već pisali, predstavljanju kalkulatora za umirovljenike i drugih korisnih savjeta, poput onih za lakše prepoznavanje krivotvorenih novčanica, nekima još uvijek ne ide preračunavanje iz kuna u eure, iako će se ono obavljati po tečaju od 7,53450 kuna za jedan euro.

Preračunali smo prosječne mirovine za studeni u eure, brojke nisu baš velike

To je pokazao i video kojeg smo snimili početkom prosinca, ali i nedavna anketa u kojoj je 77,86 posto naših ispitanika otkrilo kako se uopće ne priprema za uvođenje eura. Kako bi pomogli svojim bližnjima, neki su odlučili napraviti svojevrsni šalabahter, poput onoga objavljenog na Facebook stranici Dnevna doza prosječnog Dalmatinca, koji je, uz poruku: “Naučiti do nove godine”, izazvao lavinu reakcija.

Redakcija portala Mirovina.hr u eure je preračunala prosječne mirovine isplaćene za studeni prema podacima HZMO-a, o čemu možete više čitati ovdje. Odlučili smo proširiti spomenuti “šalabahter” te umjesto “odokativne” metode zaokruživanja primijeniti službeni i zakonom određeni tečaj od 7,53450 kuna za jedan euro.

Tablica, koju možete vidjeti ispod teksta, počinje s iznosom od pola kune te se penje za pola kune sve do iznosa od 50 kuna, a zatim se za toliko penje sve do iznosa od 2.000 kuna, odnosno, po preciznomu izračunu 265,45 eura. Nadodat ćemo da smo odlučili započeti tablicu s 50 lipa jer je to visina povratne naknade koja će preračunavanjem u eure iznositi svega sedam centi, o čemu smo također nešto ranije pisali nešto više.

Preračunavanje kuna u eure po tečaju 7,53450 kuna za jedan euro | Foto: Mirovina.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap