Znate li kako prepoznati lažne eure? Imamo detaljne upute

Ana Kanazir
10. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Još nas malo dijeli od uvođenja eura kao službene valute, a kako biste bili spremni na sve, donosimo vam upute Hrvatske narodne banke kako da prepoznate lažne euronovčanice i eurokovanice. Postoji nekoliko načina kako ih možete provjeriti, a trebat će vam samo nekoliko minuta. Najvažnije je obratiti pozornost na detalje, ali i proučiti novčanicu ili kovanicu iz svakog kuta.

euro

Foto: Unsplash

Paketići eurokovanica u Hrvatskoj pošti su već rasprodani, a to samo pokazuje interes građana za novu valutu. Ipak, nedavno provedeno istraživanje pak pokazuje kako građani misle da bi trebala postojati i crna lista za sve koji varaju na konverziji. Kako vas ne bi prevarili s novčanicama ili kovanicama, proučite ih na vrijeme.

Povijest eura: Kada je prvi puta uveden euro i kako izgledaju hrvatske eurokovanice?

Kako izgledaju novčanice i kovanice eura?

Postoje dvije serije novčanica. Prva serija se sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga serija se naziva Europa i ima sve iste apoene, osim novčanice od 500 eura, koja se više ne tiska, ali se može upotrijebiti kao sredstvo plaćanja.

Još jedna razlika je i u natpisu na novčanici. Tako prva serija ima naziv valute EURO i grčkim pismom EYPΩ, dok se u seriji Europa nalaze ova dva natpisa i dodatno ćiriličnim pismom napisano EBPO. Razlikuju se i otisnuti inicijali naziva Europske središnje banke.

Ako i dalje ne znate kako će točno izgledati uvođenje eura po mjesecima, detalje možete pronaći u ovom tekstu.

Kovanice eura dolaze u osam različitih apoena: 1 i 2 eura, 50, 20, 10, 5, 2 i 1 centa. Svim kovanicama u optjecaju zajednička je strana koja pokazuje nominalu vrijednost, a u pozadini je karta. Kovanice također imaju i nacionalnu stranu koja prikazuje sliku koju je odabrala država koja je izdala kovanicu. Točnije, svaka država članica Europske unije koja kao zakonsko sredstvo plaćanja upotrebljava valutu euro, izdaje eurokovanice sa svojom nacionalnom stranom uz suglasnost Europske komisije.

Za hrvatske eurokovanice su odabrani sljedeći motivi: geografska karta Republike Hrvatske za apoen od 2 eura, grafički prikaz motiva životinje kune za apoen od 1 eura, portret znanstvenika Nikole Tesle za apoene od 50, 20 i 10 centi te glagoljica za apoene od 5, 2 i 1 centa.

Kako prepoznati krivotvorenu novčanicu?

Postoji nekoliko jednostavnih načina kako prepoznati radi li se o pravoj ili o lažnoj euronovčanici.

euro

euro | foto: Screenshot HNB

1. Osjetite novčanicu

Prvo opipajte novčanicu i osjetite je li reljefna po svojim desnim i lijevim rubovima, gdje se nalaze crtice. Uzdignuti će biti i drugi dijelovi novčanice. Ako nije reljefna, ovo može biti znak lažne euronovčanice. Jednako tako, papir mora šuštati kod pomicanja.

2. Obratite pažnju na papir

Papir je napravljen od 100 posto pamuka, a mora biti čvrst, šuškav, elastičan, hrapav i savitljiv. Naravno, što je novčanica dulje u optjecaju će se ova svojstva i izgubiti, ali će i dalje biti primjetna.

euronovčanica na svjetlu

euronovčanica na svjetlu | foto: HNB

3. Pogledajte prema svjetlu

Podignite novčanicu u zrak i usmjerite je prema izvoru svjetlosti. Provjerite vidi li se vodeni znak, zaštitna nit, prozirna brojka na prvoj seriji novčanica ili prozor s portretom kod novčanica serije Europa. Osim toga, vidjet ćete i tamnu nit koja se nalazi okomito na novčanici, a na kojoj se kod prve serije vidi oznaka nominalne vrijednosti i piše EURO, dok je kod novčanica iz serije Europa vidljiva oznaka vrijednosti i simbol valute €.

sjaj euronovčanice

sjaj euronovčanice | foto: Screenshot HNB

Tri četvrtine građana smatra da Vlada nije napravila dovoljno u sprječavanju poskupljenja kod uvođenja eura

4. Okrećite novčanicu

Kada okrećete euronovčanicu gore-dolje, trebali biste vidjeti hologram i hologram sa satelitima kod serije Europa, brojku koja mijenja boju, sjajnu traku i kod serije Europa prozor s portretom.

Dodatnu provjeru možete napraviti povećalom i UV lampom. Povećalom možete vidjeti mikropismo, odnosno mala slova ili brojeve koji se nalaze na različitim mjestima na novčanicama. UV lampom možete vidjeti fluorescentne dijelove novčanica.

Dakle, da ponovimo, prave euronovčanice moraju na sebi imati: Naziv valute ispisan različitim pismima, na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Europske središnje banke, a ondje se nalazi i potpis predsjednika/ce ECB-a te svaka novčanica ima serijski broj.

Kako prepoznati krivotvorenu kovanicu?

Baš kao i kod euronovčanica, postoji i nekoliko načina kako prepoznati lažne kovanice. Na svim kovanicama se na njezinoj zajedničkoj strani nalazi 12 zvjezdica i zemljovid Europske unije, kao i apoen. Kod kovanica od 5, 2 i 1 cent se nalazi apoen, naziv valute i prikaz Europe na zemaljskoj kugli i zvijezde. Kao što smo već napisali, svaka zemlja ima svoju posebnu nacionalnu stranu. Osim toga, kovanice su reljefne kako bi ih lakše mogle koristiti slijepe i slabovidne osobe. Apoeni od 10, 20 i 50 centi imaju krupne zupce po obodu, a apoeni od 1, 2 i 5 centi imaju glatki obod, a razlikuju se i po dimenzijama. Na obodu se nalazi i natpis koji je poseban za svaku državu članice, dok neke članice imaju zajednički, isti natpis. Za Hrvatsku on glasi: “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”.

Postoje i prigodne eurokovanice, koje se izdaju u sklopu pojedinih događaja, a one su uvijek u apoenu od 2 eura. Postoje i numizmatičke kovanice koje se ne upotrebljavaju za plaćanje, kao i medalje i žetoni kojima se također ne plaća.

Za provjeru eurokovanica potrebno je detaljno proučiti njihovu zajedničku i nacionalnu stranu i tekst na obodu. Jednako tako, pomoći može i magnet. Tako će kovanica biti lažna ako je magnet jako privuče i ako ga jedva odvajate od kovanice, ili ako magnet privuče kovanicu za rub, a ne za samu jezgru, odnosno sredinu kovanice. Ipak, dobro je znati kako kovanice od 50, 20 i 10 centi nemaju nikakva magnetna svojstva, dok 1, 2 i 5 imaju magnetna svojstva u svojoj jezgri i uspješno ćete ih odvojiti od magneta. U drugom slučaju možete provjeriti jesu li kovanice lažne pomoću povećala, pri čemu pažnju obraćate na detalje koji se moraju nalaziti na njima.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap