Što s bocama nakon uvođenja eura? Najsiromašniji će sitno zbrajati svoju povratnu naknadu

Milan Dalmacija
27. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Brojne promjene tijekom uvođenja eura zahvatit će i najsiromašniju populaciju Hrvatske. Država je na stranici euro.hr objasnila kako će se u eure preračunavati i naknada za povratnu ambalažu.

Foto: Pixabay

Hrvatska od 1. siječnja uvodi euro kao svoju službenu valutu. Pripreme za ovaj proces trajale su više od dvije godine, a promjene će zahvatiti i one najsiromašnije, mahom umirovljenike.

Linija siromaštva ove bi se godine trebala kretati oko 3.200 kuna. Sindikat umirovljenika Hrvatske je na proljeće izračunao kako bi se ispod te linije nalazilo oko 75 posto mirovina. Ni s novim usklađivanjem situacija neće biti znatno bolja, stoga su mnogi, mahom stariji građani, prisiljeni svoje kućne proračune “krpati” skupljanjem boca i druge povratne ambalaže.

Za jedan komad povratne ambalaže se dosad moglo dobiti pedeset lipa, no uvođenjem eura i to će se promijeniti. Najavljeno je kako će umirovljenici dobiti kalkulatore za preračunavanje cijena, ali iznosima povratne naknade neće biti zadovoljni. Net.hr piše kako će naknada za povratnu ambalažu nakon uvođenja eura iznositi – sedam centi.

Kakve promjene u tom smislu slijede već od Nove godine pojasnili su stručnjaci Hrvatske narodne banke, Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva, energetike i održivog razvoja te Vlade Republike Hrvatske na internetskoj stranici euro.hr.

Hoće li se redefinirati iznos povratne naknade?

– Iznos povratne naknade od 0,50 kuna te iznosi naknada prodavateljima za preuzimanje i predaju otpadne ambalaže od pića sakupljaču za ručno preuzimanje 0,05 kuna i preuzimanje putem aparata 0,18 kuna preračunavat će se prema Zakonu o uvođenju eura. U vezi s Prijedlogom pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu i ribolovnom alatu koji sadržava plastiku kojim će se između ostalog urediti i označavanje ambalaže od pića u sustavu povratne naknade, kao i zaprimanje ambalaže označene starim oznakama, pravilnik je u izradi i uskoro se očekuje njegova objava na savjetovanju s javnošću.

Mogu li se zalihe s oznakom povratne naknade od 0,50 HRK koristiti do isteka zaliha?

– Ambalažu na kojoj je iskazana vrijednost povratne naknade u kunama nije potrebno mijenjati nakon datuma uvođenja eura, već se ona koristi do isteka zaliha.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap