Restart koalicija predstavila program: Krcat je obećanjima za umirovljenike!

Josip Mihaljević
27. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Restart koalicija danas je na Iblerovom trgu predstavila program za parlamentarne izbore. Program je krcat mjerama za umirovljenike – planiraju uvesti treće usklađivanje mirovina, jamče visoke mirovine za 40 godina staža, a umirovljenici bi mogli naslijediti dio mirovine pokojnog bračnog partnera!

davor bernardić

Foto: Davor Bernardić | FB screenshot

Restart koalicija danas je na Iblerovom trgu predstavila program za parlamentarne izbore, a u njemu imaju poprilično velik broj mjera i politika koje su direktno usmjerene na umirovljenike.

Program imena “Novi početak” temelji se na tri stupa:

  • održivo i uključivo gospodarstvo
  • pravedno, slobodno i solidarno društvo
  • učinkovite i dostupne državne institucije i društvo bez korupcije

“Hrvatska treba restart u svim segmentima. Ovim programom osiguravamo novi početak za Hrvatsku i njene građane. Cilj je u što kraćem vremenu sanirati posljedice izazvane pandemijom COVID-19, pokrenuti gospodarstvo, smanjiti nezaposlenost te omogućiti rast plaća i mirovina, odnosno rast standarda naših građana”, piše u uvodnom dijelu programa.

U prvom dijelu programa stavljaju naglasak na saniranje posljedica pandemije, drugi dio tematizira nejednakost u društvu, a trećem izlažu planove za digitalizaciju i učinkovitiji javni servis za građane. Cijeli program možete pogledati OVDJE, a sada idemo vidjeti što su sve konkretno ubacili za umirovljenike.

Dodatak od 750 kuna za male mirovine

Dodatak od 750 kuna na mirovine? Umirovljeničke udruge i SDP predlažu mjere pomoći za starije

Restart koalicija veći dio programa posvećuje kriznim mjerama koje se tiču epidemije koronavirusa. U programu kažu kako će inzistirati na zaštitnom dodatku za umirovljenike s malim mirovinama i svima ostalima s primanjima ispod određenog prihodovnog cenzusa.

Cenzus za samca iznosi 2.000 kuna, a SDP je u ranijim istupima predlagao zaštitni dodatak u iznosu od 750 kuna za sve ispod cenzusa.

Također, tražit će produljenje rokova za obustavu ovrha nad blokiranim građanima. Ta mjera je još uvijek na snazi, ali s isplatom mirovina za lipanj prestaje važiti. Restart koalicija tu mjeru želi produžiti koliko bude trajala i kriza.

Također, žele povećati minimalnu plaću na 4.000 kuna, što bi značilo da će umirovljenici koji rade na pola radnog vremena uz cijelu mirovinu imati garantiranu plaću od 2.000 kuna.

Garantirana mirovina za puni radni staž, treće usklađivanje

Sindikat umirovljenika ima novi cilj: Uz dva postojeća, žele i treće usklađivanje mirovina!

Restart koalicija obećava i zajamčenu mirovinu od 70% prosječne plaće za osiguranike s punim radnim stažem.

To bi značilo da bi država umirovljeniku s 40 godina staža garantirala oko 4.750  kuna mirovine.

Uveli bi i treće usklađivanje mirovina, pored dva postojeća, a ono bi bilo vezano uz stopu rasta BDP-a.

Nasljeđivanje mirovine pokojnog bračnog partnera!

Za zakon o nasljeđivanju 50 posto mirovine HSU traži širu potporu javnosti

Nije tajna da bi ova mjera spasila na tisuće i tisuće ljudi treće životne dobi koji prema postojećim zakonima nakon smrti partnera naglo osiromaše.

U ovom trenutku, bračni partner može naslijediti 70 posto mirovine pokojnog partnera, ali se mora odreći svoje mirovine. Restart koalicija predlaže da preživjeli bračni partner može naslijediti 100 posto mirovine pokojnog partnera ako nemaju vlastitih primanja.

Također, predlažu i nasljeđivanje dijela mirovine pokojnog bračnog partnera uz primanje vlastite mirovine, ali ne govore koji udjel mirovine bi se mogao naslijediti.

Majčinski dodatak na mirovine – bez obzira na datum umirovljenja

Otkrivamo: Majkama koje su se ranije umirovile može se priznati staž za djecu, evo kako!

Mirovinska reforma omogućila je tzv. majčinski dodatak na mirovine, šest dodatnih mjeseci staža po rođenom ili posvojenom djetetu. Međutim, to vrijedi samo za umirovljenice koje su se umirovile od 1. siječnja 2019. godine nadalje. Ta je mjera izazvala veliku pomutnju među umirovljenicama koje su se umirovile ranije i nemaju pravo na dodatak, a s pravom su se pitale jesu li one majke ili maćehe.

SDP eksplicitno predlaže da se majčinski dodatak na mirovine omogući svim majkama umirovljenicama, bez obzira na datum umirovljenja.

Veći cenzus i manji troškovi za umirovljenike

hrelja petrovic
Sindikat i Matica umirovljenika šokirani: Hrelja glasao protiv povećanja cenzusa za dopunsko

Iako je cenzus nedavno doživio skromnije povećanje , Restart koalicija ga želi dodatno povećati, ali ne govore koliko. Koalicijski partner HSU nedavno je predlagao cenzuse od 2.340 za samca i 1.830 kuna po članu obitelji pa mi mogli nastaviti u tom smjeru.

Ukinuli bi plaćanje 3% zdravstvenog doprinosa za umirovljenike.

Zabranili bi sporne ugovore o dosmrtnom uzdržavanju, a inicirali bi i uvođenje institucije Pravobranitelja za starije osobe.

Poticali bi izgradnju novih smještajnih kapaciteta u domovima, a zadnja točka se odnosi na ugradnju dizala u višekatne stambene zgrade uz sufinanciranje iz EU fondova.

Restart koalicija predstavila program: Krcat je obećanjima za umirovljenike!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap