Dodatak od 750 kuna na mirovine? Umirovljeničke udruge i SDP predlažu mjere pomoći za starije

Josip Mihaljević
6. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Napokon malo dobrih vijesti za umirovljenike oko krize s koronavirusom. SDP je jučer u svojim prijedlozima predložio uvođenje zaštitnog dodatka na mirovine od 750 kuna za oko 400 tisuća umirovljenika, a danas su Sindikat i Matica umirovljenika u otvorenom pismu Vladi predložili uvođenje solidarnog dodatka na mirovine. Ovisno o visini mirovine, dodatak bi se kretao od 400 do 100 kuna.

Foto:Pixabay

SDP je jučer predstavio treći paket prijedloga oko krize uzrokovane koronavirusom, a one idu u smjeru zaštite nezaposlenih, umirovljenika i blokiranih. Prema njihovom prijedlogu, sljedeća tri mjeseca oko 400 tisuća umirovljenika s najnižim mirovinama trebali bi dobiti zaštitni dodatak od 750 kuna mjesečno. Također, umirovljenici i korisnici socijalne pomoći u narednom periodu ne bi morali plaćati RTV pretplatu.

“Naše mjere idu ekonomskog logikom. Prva skupina na koju se odnese su tri vrste nezaposlenih osoba – oni koji su ostali bez posla zbog krize, oni koji su bili prekratko zaposleni pa ne primaju naknadu s HZZ-a te oni koji su predugo nezaposleni. Nadalje, mjere će pomoći osobama koje imaju dohodak ispod praga siromaštva, umirovljenicima, osobama u najmu i blokiranima”, kazao je Josip Tica, predsjednik SDP-ovog Savjeta za gospodarstvo.

Sindikat i Matica pisali premijeru, traže solidarni dodatak na mirovine

Mirovine će biti isplaćene ranije, stiže i 'povišica'! Aladrović: One su zadnja linija obrane

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) uputili su danas otvoreno pismo hrvatskoj Vladi sa zahtjevom da se za vrijeme trajanja krize isplaćuje solidarni dodatak na mirovine, obrnuto proporcionalan visini mirovine.

Naveli su primjer kojim bi oni s mirovinom nižom od 2.000 kuna dobili 400 kuna, oni s mirovinama između 2.000 i 3.000 kuna bi dobili 300 kuna, oni s mirovinom od 3.000 do 4.000 kuna bi dobili 200 kuna, a oni s mirovinom između 4.000 i 5.000 kuna bi dobili 100 kuna dodatka. Oni s mirovinama većim od 5.000 bi dobili 100 kuna dodatka  samo ako je riječ o samcima.

“Za razliku od Hrvatske, slovenska Vlada ej u svoj plan gospodarskog očuvanja, osim na nezaposlene, mislila i na svoje umirovljenike, iako imaju prosječnu mirovinu od 6630 eura, za razliku od prosječne hrvatske mirovine od samo 330 eura. Naime, svi slovenski umirovljenici koji primaju do 700 eura dobit će jednokratnu solidarnu naknadu u rasponu od 130 do 300 eura, ovisno o visini svoje mirovine, kako bi se osigurala veća socijalna sigurnost najsiromašnijih umirovljenika”, stoji u otvorenom pismu upućenog Vladi RH.

U Sloveniji su potez objasnili time da su umirovljenici u značajnom broju samci koji ne mogu priuštiti kupovinu veliku količinu hrane niti često ići u trgovine:

“Koliko Slovenija skrbi o svojim umirovljenicima govori i podatak da udjel prosječne slovenske mirovine u prosječnoj neto plaći iznosi 58 posto, dok je u Hrvatskoj bijednih 38 posto. Iako slovenski umirovljenici žive puno bolje od hrvatskih, država im je svejedno odlučila pokazati koliko joj je stalo do njih”, stoji u pismu.

Navode i primjer u Srbiji, koja je svim punoljetnim građanima, pa i umirovljenicima, odlučila isplatiti 100 eura jednokratne pomoći.

“Stoga predlažemo hrvatskoj Vladi uvođenje solidarnog dodatka na mirovine kroz tri mjeseca koliko će najmanje trajati epidemijska kriza. Pozivamo je da se trgne i konačne počne razmišljati o onim najugroženijim slojevima stanovništva, što su, uz nezaposlene, definitivno umirovljenici, i pokaže da nije na njih zaboravila i u ovim nestabilnim vremenima”, stoji u otvorenom pismu kojeg potpisuju Višnja Fortuna (MUH) i Jasna A. Petrović (SUH).

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap