Sindikat i Matica umirovljenika šokirani: Hrelja glasao protiv povećanja cenzusa za dopunsko

Josip Mihaljević
4. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika hrvatske (MUH) upravo su poslale priopćenje u vezi najnovijeg rasta cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje. Umirovljeničke udruge su šokirane da je protiv tog zakona glasao jedini izabrani predstavnik umirovljenika u Hrvatskom saboru – Silvano Hrelja.

hrelja petrovic

Foto: HSU i SUH ponovno na suprotnim stranama | Youtube screenshot

Sindikat i Matica umirovljenika pozdravili su prošlotjednu odluku Hrvatskog sabora kojom su povećali prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Oni su zahtijevali da se novi cenzus utvrdi na razini hrvatske linije siromaštva, (trenutačno 2.485 kuna), ali kako je za to bilo nemoguće osigurati potrebna sredstva – pristali su na kompromisno rješenje uz uvjet da se cenzus svake godine usklađuje.

“Time je novi cenzus porastao za 60 kuna – na 2.000 kuna za samca, odnosno za 47 kuna – na 1.563 kune po članu obitelji. Time će se omogućiti povratak više tisuća umirovljenika u sustav besplatnog dopunskog osiguranja, te zaustaviti njihovo ispadanje iz sustava i zbog mizernog povećanja mirovina od desetak kuna”, objašnjavaju iz umirovljeničkih udruga.

Šokirani su jer je Hrelja glasao protiv

Predsjednica SUH-a Silvana Hrelju nazvala - Superhikom. Evo što mu zamjera!

Umirovljeničke su udruge u zajedničkom priopćenju izrazile šok jer je jedini izabrani predstavnik umirovljenika u Hrvatskom saboru glasao protiv takvog nespornog pomaka u korist najsiromašnijih umirovljenika:

“I to zato jer prije par mjeseci nije prošao njegov stranački prijedlog zakona za povećanje cenzusa. Dugovječni umirovljenički zastupnik, koji od svoje 45. godine života predstavlja umirovljenike, doveo je u pitanje pravo umirovljeničkim udrugama da sudjeluju u pokretanju inicijativa i prijedloga za promjenu zakona, tvrdeći da samo on kao legalni predstavnik u Saboru može predstavljati umirovljenike”, kazali su o šefu HSU-a Silvanu Hrelji.

Udruge tvrde da je time doveo u pitanje pravo umirovljeničkih udruga da sudjeluju u pokretanju inicijativa i predlažu promjene zakona, a zasmetala im je i teza da se prihvaćanjem inicijative umirovljeničkih udruga dovodi u pitanje parlamentarizam – što oni opisuju kao elementarno nepoznavanje demokracije u uloge udruga u društvu.

“Čelnice umirovljeničkih udruga ponavljano naziva “samozvanima”, iako su u skladu s važećim zakonima i propisima legalno izabrane za predsjednice Matice i SUH-a, a uz to su imenovane u Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe koje, kao savjetodavno tijelo Vlade RH, djeluje još od 2010. godine”, tvrde iz umirovljeničkih udruga.

“Zašto Hrelja nije digao cenzus kad je bio na vlasti?”

beroš
Burno u Saboru oko cenzusa: "Plenković se dogovorio s vrhuškom samozvanih predstavnica umirovljenika"

Iz umirovljeničkih udruga kažu da su u Nacionalnom vijeću sudjelovali i u mandatu Vlade u čijoj je koaliciji sudjelovao i HSU, ali tada predsjednik HSU-a Silvano Hrelja nije dovodio u pitanje njegovu legalnost, ali ni tada nije podržao zahtjeve umirovljenika za povećanjem cenzusa:

“Tada su mu u fokusu interesa bili samo osiguranici privatnog osiguravajućeg društva Royal, za koje je svojim glasom HDZ-u za proračun osigurao nacionalizaciju njihovih privatnih mirovina. Hrelja je za govornicom rekao “da se zakon donosi jer se njegovo veličanstvo Andrej Plenković uz kavu dogovorio s vrhuškom samozvanih predstavnica umirovljenika” te da njima trebaju “fotografija i članak, a Vladi privid suradnje i brige”, kazao je Hrelja, čovjek kojemu nisu na srcu umirovljenici, već borba za fotelju u novoj koaliciji sa SDP-om pod svaku cijenu”, ocjenjuju iz Sindikata i Matice.

Također, istaknule su da je Hrelja u raspravi argumentirao da se cenzus mijenja sada pred izbore, iako je on imao šansu to napraviti 2014. godine kada je HSU bio dio vlasti.

“Tijela upravljanja umirovljeničkih udruga MUH-a i SUH-a oštro osuđuju i vrijeđanja i omalovažavanja legalno izabranih predstavnica umirovljenika i pitaju se kako je moguće, da nakon uspješnog pomaka u rješavanju ovog krupnog problema za najsiromašnije umirovljenike protiv bude glas predstavnika jedine umirovljeničke stranke”, zaključuju u priopćenju Matica i Sindikat umirovljenika.

Više o saborskoj raspravi oko spomenutog zakona možete pronaći OVDJE.

Sindikat i Matica umirovljenika šokirani: Hrelja glasao protiv povećanja cenzusa za dopunsko
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap