Sindikat umirovljenika ima novi cilj: Uz dva postojeća, žele i treće usklađivanje mirovina!

Josip Mihaljević
8. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

U Hrvatskoj se mirovine usklađuju dva puta godišnje, prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena i prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj. Sindikat umirovljenika će se zbog najnovijeg usklađivanja, koje je iznosilo samo 0,7 posto, pokušati izboriti i za treće usklađivanje – prema stopi rasta BDP-a.

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

Sindikat umirovljenika Hrvatske pokušat će se izboriti za treće usklađivanje mirovina u Hrvatskoj. One se usklađuju dva puta godišnje, prema stopi rasta prosječne bruto plaće svih zaposlenih u RH i prema stopi promjene potrošačkih cijena. Ta “formula” je zbog najnovijih poreznih izmjena “zakazala”, a umirovljenici će idućeg mjeseca dobiti samo 0,7 posto veće mirovine.

Zašto se to dogodilo? Prvenstveno, zato što su uvedene nove neoporezive naknade i/ili im je povećan godišnji limit, što znači da poslodavci radnicima mogu povećati plaću,

Neoporezive naknade kao dvosjekli mač: Pogledajte zašto je usklađivanje samo 0,7 posto

ali ta povećanja neće ući u službenu statistiku rasta bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj. Više o tomu možete pročitati OVDJE.

Zbog svega toga Sindikat umirovljenika će se pokušati izboriti i za treće usklađivanje mirovina koje bi išlo u liniji s rastom BDP-a. U teoriji, povećanje plaća radnicima kroz neoporezive dodatke neće ući u statistiku rasta bruto plaća, ali bi dodatna potrošnja i veća cirkulacija novca mogla utjecati na rast BDP-a.

 

Sindikat umirovljenika ima novi cilj: Uz dva postojeća, žele i treće usklađivanje mirovina!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap