Rada Škugor, supruga najbogatijeg umirovljenika u Hrvatskoj lani ostvarila milijunsku dobit

Milan Dalmacija
31. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Rada Škugor, supruga najbogatijeg hrvatskog umirovljenika, Dane Škugora i majka Damira Škugora, direktora prodaje plina u INA-i osumnjičenog da je preprodajom plina oštetio našu energetsku kompaniju za više od milijardu kuna, također je ostvarila značajne poslovne rezultate s jednom od dvije tvrtke. Obje je registrirala za trgovinu plinom, no za to nije dobila potrebne dozvole. Zato je s jednom tvrtkom ostvarila dobit od 9,5 milijuna kuna pa ju je potom ugasila, a novac je nakon oporezivanja ostao njoj.

Rada Škugor | Foto: Screenshot: Youtube/Volim Šibenik

Umirovljenik iz afere INA donirao s obitelji crkvu, a za njega je bio rezerviran prvi red na misama

Ona je 1995. osnovala tvrtku 3 D-company d.o.o., registriranu za velik broj djelatnosti, a od 1. siječnja ove godine i za trgovinu plinom, što je indikativno u svjetlu nedavnog uhićenja njenog sina i supruga upravo zbog preprodaje plina. Naime, Damir Škugor je glavni osumnjičeni da je s još tri osobe omogućio kupnju INA-inog plina privatnoj tvrtki po povlaštenoj cijeni, da bi zatim ta tvrtka prodala plin u inozemstvo po tržišnoj cijeni. Dobit su osumnjičenici podijelili, a Škugoru je pripalo 482.091.622,47 kuna, što je prebacio na račun svog oca.

49,99 kn
6,63 €
prije:
75,99 kn
10,09 €
Uštedite

Doline jogurt

Tekući ili čvrsti, 180 g
2,29 kn
0,30 €
Provjerite ponudu
39,99 kn
5,31 €
prije:
59,99 kn
7,96 €
Provjerite i uštedite
4,49 kn
0,60 €
Prelistajte katalog
119,99 kn
15,93 €
prije:
199,99 kn
26,54 €
Provjerite i uštedite
14,99 kn
1,99 €
Prelistajte katalog
22,99 kn
3,05 €
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

No, tvrtka Rade Škugor ipak nije dobila dozvolu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za trgovinu plinom, pa se time nije niti mogla baviti. Inače, tvrtka nije imala značajnijeg poslovnog rezultata, jer je malo poslovala s dobitkom, a malo s gubitkom.

Tvrtka s trajanjem od godinu dana

Jutarnji doznaje kako je Rada Škugor krajem 2020. osnovala novu tvrtku Tri D Rada d.o.o., koja je također bila registrirana za brojne djelatnosti, pa i za trgovinu plinom, opskrbu električnom energijom i slične usluge. Iako ni ta tvrtka nije imala dozvole HERA-e za obavljanje tih poslova, lani je uprihodila 23,74 milijuna kuna, čime se probila među četiri vodeće tvrtke u “trgovina na malo tekstilom u specijaliziranim prodavaonicama” u Hrvatskoj.

Najbogatiji hrvatski umirovljenik izašao iz istražnog zatvora: Supruga i snaha odbile svjedočiti

Ali, tvrtka nije imala nikakve poslovne prostore, niti “specijalizirane prodavaonice”, pa niti zaposlenike. Unatoč tome, imala je rashode od 12,2 milijuna kuna, što znači da je prihod od već spomenutih 23,74 milijuna kuna ostvaren prodajom kupljenog dobra po dvostruko većoj cijeni od nabavne. Bruto dobit tvrtke Tri D Rada d.o.o. tako je iznosila 11,54 milijuna kuna, a čista dobit nakon oporezivanja iznosila je oko 9,5 milijuna kuna.

Da bi se moglo raditi o sumnjivoj djelatnosti govori i podatak da je tvrtka ugašena “odlukom o prestanku društva po skraćenom postupku bez likvidacije” 4. studenog prošle godine. Tu je odluku proveo nadležni Trgovački sud, a Rada Škugor je kao jedina osnivačica i zaposlenica tvrtke sav novac zadržala za sebe.

Rada Škugor, supruga najbogatijeg umirovljenika u Hrvatskoj lani ostvarila milijunsku dobit
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap