Nije 100, već 500 milijuna kn: Toliko je na računu imao umirovljenik umiješan u aferu s INA-om

Milan Dalmacija
28. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Iako se ranije nagađalo kako je INA malverzacijama oštećena za stotinjak milijuna kuna, u međuvremeno se doznaje kako je ukupna šteta oko milijardu kuna, od čega je gotovo polovica novca pronađena na računu oca jednog osumnjičenika, inače umirovljenika koji se navodno bavi maslinama. On je ispitan u USKOK-u i očekuje odluku o istražnom zatvoru.

Foto: Pixabay

U subotnjoj akciji policije i USKOK-a uhićeno je više osoba zbog sumnje u gospodarski kriminal, točnije zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pranja novca na štetu INA-e. Među uhićenima su direktor sektora prodaje prirodnog plina u INA-i Damir Škugor, njegov otac, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak, poduzetnik i bivši šef hrvatske MMA lige Goran Husić te predsjednica uprave Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić.

24,99 kn
3,32 €
Provjerite ponudu
24,99 kn
3,32 €
prije:
37,99 kn
5,04 €
Provjerite i uštedite

Zewa toaletni papir

Aqua tube, razne vrste, 10 rola
25,99 kn
3,45 €
prije:
39,99 kn
5,31 €
Provjerite i uštedite
29,99 kn
3,98 €
prije:
42,99 kn
5,71 €
Provjerite i uštedite

Podravka grah

Crveni, smeđi ili bijeli
6,49 kn
0,86 €
prije:
9,99 kn
1,33 €
Provjerite i uštedite
Pričali smo s Vanđelićem, Đakićem i drugim akterima koji su svjedočili 'spornoj' prodaji braniteljskih dionica INA-e MOL-u

Njih se tereti da su preko tvrtke OMS upravljanje, kojoj su suvlasnici Šurjak i Husić, kupovali od INA-e plin po povlaštenim cijenama te ga zatim prodavali na inozemnom tržištu po realnoj vrijednosti. Iako se u početku nagađalo kako je INA oštećena za stotinjak milijuna kuna, ispostavilo se kako je oštećena i Plinara istočne Slavonije, jer je OMS upravljanje i od njih kupovalo plin po povlaštenoj cijeni, a šteta se procjenjuje na ukupno oko milijardu kuna.

Telegram neslužbeno doznaje kako je na računu Škugorova oca, koji je inače umirovljenik i navodno se bavi maslinama, pronađeno nešto manje od 500 milijuna kuna. Ogromna svota novca na njegovu računu bila je okidač za akciju koja je trajala dvije godine. Ukupno je na računima uhićenih blokirano oko 850 milijuna kuna. Navodi se i da je dio dobiti stečene preprodajom plina opran kupnjom nekretnina, piše Index.

Doznaje se da su u subotu nakon uhićenja te pretresa domova i poslovnih prostora osumnjičene petorke, u USKOK-u već ispitani Škugorov otac i Marija Ratkić. Tijekom nedjelje se očekuje odluka suca istrage Županijskog suda u Zagrebu o određivanju istražnog zatvora, javlja N1. To je mjera opreza, koja uobičajeno traje 30 dana i izriče se na zahtjev USKOK-a u slučaju opasnosti od bijega, ponavljanja kaznenog djela ili utjecaja na svjedoke. Za to vrijeme policija i Državno odvjetništvo provest će detaljniju istragu i ispitati svjedoke.

Nije 100, već 500 milijuna kn: Toliko je na računu imao umirovljenik umiješan u aferu s INA-om
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap