Ovo je umirovljenik koji je na računu čuvao pola milijarde kuna iz ‘plinskog biznisa’ u INA-i

Milan Dalmacija
28. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Umirovljenik Dane Škugor, koji je uhićen temeljem istrage o nezakonitom stjecanju imovinske koristi prodajom INA-inog plina, na računu je imao nešto više od 482 milijuna kuna. Dio novca, oko 150.000 eura, uložio je u kuću na moru, koju je iznajmljivao turistima.

75-godišnjak koji je okrivljen da je na računu imao 482 milijuna kuna od nezakonite prodaje INA-ina plina. | Foto: Screenshot: Twitter/Ivan Hrstic

USKOK i policija su u zajedničkoj akciji uhitili pet osoba zbog sumnje u gospodarski kriminal na štetu INA-e. Među uhićenima su direktor sektora prodaje prirodnog plina u INA-i, zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije i član HDZ-a Damir Škugor, njegov 75-godišnji otac Dane Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak, poduzetnik i bivši šef hrvatske MMA lige Goran Husić te predsjednica uprave Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić.

Tijekom subote i nedjelje obavljena su i ispitivanja uhićenih, nakon čega je USKOK izašao sa detaljima u javnost. Za nepripadno stjecanje imovinske koristi od lipnja 2020. do uhićenja terete sve osim Marije Ratkić, a ukupna šteta koju su počinili INA-i iznosi najmanje 1.046.462.795,52 kuna.

USKOK tereti mlađeg Škugora da je na prodaji plina, kupljenog od INA-e, odnosno tvrtke Plinara zapadne Slavonije po cijeni od 19,46 eura po megavatsatu, za 210 eura po megavatsatu zaradio 482.091.622,47 kuna, što je prebacio na računu svoga oca. U cijeloj akciji je Goran Husić profitirao za oko 92,6 milijuna kuna, Josip Šurjak za oko 68,9 milijuna kuna, a pritom je na računu njihove tvrtke OMS-Ulaganje, preko koje je plin prodavan u inozemstvo, ostalo još oko 204,4 milijuna kuna.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Umirovljenik kupio kuću na moru

U cijeloj priči, 75-godišnjeg Danu Škugora, umirovljenika koji se navodno bavi uzgojem maslina, tereti se da je dao na raspolaganje svoje račune te preuzeo punomoć na račun Josipa Šurjaka, s kojeg je svakog mjeseca prenosio novac na svoj račun, na kojega je opunomoćen bio njegov sin, provookrivljeni u ovoj istrazi. Osim toga, on je znajući za sumnjivo podrijetlo novca, uložio 150.000 eura u kupnju kuće na području Šibenika koju je upisao na sebe i suprugu te je pritom iznajmljivao turistima.

– Ured za sprječavanja pranja novca je temeljem zahtjeva ovog Ureda izdao naloge za privremenim zaustavljanjem izvršenja sumnjivih transakcija na većem broju računa okrivljenika i s njima povezanih osoba, na koji način su blokirana novčana sredstva u iznosu od 569.119.701,94 kuna i 33.243.285,41 eura. Ured će predložiti sudu donošenje privremenih mjera osiguranja oduzimanja nezakonito pribavljene imovinske koristi, stoji u priopćenju USKOK-a koji je nakon ispitivanja sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih petero okrivljenika.

Pri dolasku na ročište na Županijskom sudu u Zagrebu, Dane Škugor je okupljenim novinarima vikao da su lešinari.

Ovo je umirovljenik koji je na računu čuvao pola milijarde kuna iz ‘plinskog biznisa’ u INA-i
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap