Bogat kao Krez: Umirovljenik iz afere s plinom na računu imao 158.020 prosječnih mirovina

Milan Dalmacija
29. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Na računu 75-godišnjeg Dane Škugora, osumnjičenog za sudjelovanje u malverzacijama s prodajom plina, nađeno je 482.091.622,47 kuna. To je 158.020 prosječnih mirovina za srpanj i 13,04 posto ukupnih troškova HZMO-a za isplatu mirovina u lipnju.

75-godišnjak koji je okrivljen da je na računu imao 482 milijuna kuna od nezakonite prodaje INA-ina plina. | Foto: Screenshot: Twitter/Ivan Hrstic

Nakon što je petero osumnjičenih zbog malverzacija s prodajom plina, pri čemu su oštetili INA-u za najmanje 1.046.462.795,52 kuna, sinoć prepraćeno u istražni zatvor, tijek akcije su komentirali ministar financija te ravnatelji Ureda za sprječavanje pranja novca i Porezne uprave. Za njih je ovo bio ogroman posao.

– Ovo je specifičan slučaj koji je rezultirao blokadom najvećeg iznosa u povijesti Ureda, a to je 813 milijuna kuna u osam poslovnih banaka po 16 računa, u šest otvorenih investicijskih fondova. Blokirane su nekretnine u vrijednosti tri milijuna eura, rekao je na današnjoj konferenciji za medije ravnatelj Ureda za sprječavanje pranja novca, Ante Biluš.

Nije bila samo jedna uplata

Posebno se osvrnuo na 482.091.622,47 kuna pronađenih na računu 75-godišnjeg umirovljenika Dane Škugora, inače oca prvoosumnjičenog direktora sektora prodaje prirodnog plina u INA-i Damira Škugora. Stariji Škugor je u cijeloj priči, prema priopćenju USKOK-a ustupio svoje račune na koje je njegov sin imao punomoć, a on je pak bio opunomoćenik trećeosumnjičenom, predsjedniku Hrvatske odvjetničke komore Josipu Šurjaku.

Ovo je umirovljenik koji je na računu čuvao pola milijarde kuna iz 'plinskog biznisa' u INA-i

– Nije bila pojedinačna uplata na taj račun, to mogu reći, a nad njima se vršio nadzor, rekao je Biluš i istaknuo da je sve počelo dojavom iz banke te da su pravovremenim djelovanjem blokirali novac u subotu ujutro.

Ministar financija Marko Primorac komentirao je to što je prijevara teška više od milijardu kuna otkrivena zbog uplata na račun umirovljenika. Istaknuo je da “izgleda malo neuobičajeno”, ali i da nema “posebni komentar na tu temu.”

– Mene isto ti detalji zanimaju, tko to odobrava i kontrolira. Treba ta pitanja postaviti Upravi INA-e, komentirao je Primorac tezu da odgovornost treba tražiti unutar Uprave INA-e te dodao: “Ako postoji ikakva odgovornost ikoga u hijerahiji i to treba adekvatno tretirati”.

Tisuće mirovina na računu

Osumnjičena je petorka plin kupovala po izrazito niskim cijenama, a zatim ga preprodavala u inozemstvo po regularnim cijenama od lipnja 2020. godine pa sve do uhićenja. Međusobno su podijelili 813 milijuna kuna, a na računu 75-godišnjaka se našao iznos od 482.091.622,47 kuna.

Gledajući statistiku Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koja kazuje da je prosječna mirovina za srpanj bez međunarodnih ugovora iznosila 3.050,83 kune, ispada da je Dane Škugor na računu imao gotovo 158.020 prosječnih mirovina. Inače, iznos s njegovog računa pokrio bi isplate 13,04 posto ili gotovo jedne sedmine svih mirovina u lipnju ove godine. U lipnju je HZMO inače isplatio 3.696.791.479 kuna mirovina i drugih mirovinskih izdataka.

Copy link
Powered by Social Snap