Prehrambena revolucija – krovove u Parizu krase poljoprivredni vrtovi budućnosti

Dora Šušković Stipanović
10. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

U samom središtu najromantičnijeg grada na svijetu, na vrhu šestokatnice, čuje se zujanje pčela između redova salate, crvenih paprika i sočnih jagoda. Najveći urbani vrt u povijesti otvara se u francuskoj prijestolnici i uskoro će svaki dan proizvoditi oko 1.000 kilograma organski uzgojene hrane!

Photo: Unsplash

Utopistički pariški vrt nalazi se na zadnjem katu općinskog bazena u prometnoj četvrti Marais. Ovo uspješno gradsko poljoprivredno gospodarstvo središte je revolucionarnog pokreta uzgoja hrane u urbanim sredinama. 

Vraćanje korijenima

Obzirom da je hrana danas velik trošak, da se većina robe uvozi, a i tretira različitim nezdravim kemikalijama, sve više ljudi vraća se dobrim starim vremenima kada je svaka obitelj imala svoj vrt. Mladi uče od starijih o vještinama vrtlarstva, a starije osobe pronalaze načine za vlastiti uzgoj hrane čak i na balkonima umirovljeničkih domova. Pravi je primjer umirovljenica Štefanija Grbac koja na balkonu svoje sobe u domu umirovljenika sadi razno cvijeće, ali i rajčicu!

Sve je popularnije i učestalije da poljoprivredni vrtovi postaju sastavni dio domova umirovljenika na što se misli već pri samoj gradnji. Razlog je što je dokazano da vrtlarstvo ima puno zdravstvenih i terapijskih prednosti za starije osobe.

Jedan od najljepših domova umirovljenika u svijetu nalazi se u Singapuru, a pogodite što se nalazi u samom središtu te zgrade? Predivan javni park koji se sastoji od raznog drveća, ali i mnoštva obradive površine gdje umirovljenici sami mogu uzgajati svoje kulture. Srećom, i u Hrvatskoj se s nestrpljenjem očekuju prizori korisnika domova za starije koji beru plodove iz vrta u domu. Upravo će se takav dom izgraditi u Dubrovniku. Njegovoj kvaliteti doprinijet će i krovni vrtovi i terase s južnom orijentacijom.

Misleći na svoje građane svih dobnih skupina, i krovove Pariza krase malo moderniji vrtovi rađeni sukladno današnjem stilu života.

Kako je sve počelo?

Vrt je 2017. godine napravila francuska kompanija Agripolis koja se specijalizirala za stvaranje vrtova na krovovima. Ovaj je projekt samo jedan u nizu projekata pod nazivom Parisculteurs, a vodi ih gradska vijećnica. Cilj je imati 100 hektara vegetacije zasađene širom Pariza. Tvrtka Agripolis sama ima u planu izgraditi čak 10 vrtova od kojih su neki već gotovi. O njima će brinuti dvadesetak vrtlara, i to aeroponskim metodama vertikalnog uzgoja. Vertikalni poljoprivredni sustavi zatvoreni su u obliku petlje, ne troše vodu i ne koriste pesticide, a u sezoni proizvedu oko 20 do 30 000 porcija voća, povrća i salate.

Motivacija

Osnivač Agripolisa, Pascal Hardy, po struci agronom, u svijet urbane poljoprivrede ušao je tek 2015. godine uzgajajući povrće na krovu svog pariškog stana.

„Moja glavna motivacija oduvijek je bila ekološka. Naše poljoprivredne farme izvrsne su za biološku raznolikost i učinkovitost”, poručuje Hardy. “Ne bacamo ništa. Naši proizvodi bit će dostupni u cijelom gradu, u raznim trgovinama i restoranima”, dodaje Hardy.

Sanjate o vrtu? Korona i život u stanu više nisu izlika - voće, povrće i začine možete uzgojiti na vlastitom balkonu!

Restoran

Glavni je izazov smanjenje troškova hrane u gradu. Obzirom da ovi zdravi proizvodi rastu u centru grada, gotovo da i ne postoji trošak prijevoza do trgovina i restorana.

Postoje naznake da će Hardyjeve poljoprivredne farme biti veoma uspješne. Ovaj pokret već je počeo mijenjati način prehrane Parižana. 

“Imali smo veliku potražnju za proizvodima koji rastu na krovovima. Kupci posebno traže proizvode Agripolisa“, kaže Jeremy, prodavač u obližnjoj trgovini koja već šest mjeseci skladišti hranu s farme s krova Marais. “Trebamo samo prijeći cestu da bismo dobili proizvode”, dodaje Jeremy.

Posjetitelji će moći jesti u restoranu pokraj farme koji će imati 300 sjedećih mjesta. Osim restorana, bit će organizirani edukativni sadržaji, a građanima će se pružiti mogućnost iznajmljivanja vlastitih krovnih povrtnjaka.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap