[FOTO] Čudo arhitekture: Je li ovo najbolje rješenje za umirovljeničke domove?

Josip Mihaljević
28. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Jeste li ikada dobili dojam da su domovi za starije uglavnom… odvojeni od ostatka zajednice? Kakvu poruku šaljemo starijim sugrađanima smještajući ih u zgradurine koje podsjećaju na hostele prepune malih sobica, više ili manje isključene od ostatka svijeta? U Singapuru je nedavno otvorena ambiciozna zajednica Kampung Admiralty koja je vjerojatno najbolji dom za starije na svijetu. Štos je u tomu – što to nije samo dom za starije.

Foto: Youtube screenshot

Singapur je sa svojih 5,6 milijuna stanovnika u samom vrhu najbogatijih zemalja svijeta. Kao bivša britanska kolonija, inzistirali su na mirnom razilaženju s Britancima koji su zauzvrat svoje firme u Singapuru ostavili netaknute. Također, na strateškoj je lokaciji u trgovini s Kinom što ih je ekonomski poguralo do samog vrha ekonomski najuspješnijih zemalja.

Odmah pored doma za starije napravili su vrtić!

umirovljenik
Tradicionalni domovi za starije polako gube svoju privlačnost, što će ih zamijeniti?

Jedan od predivnih primjera što može napraviti tako bogata država svakako je umirovljenički kompleks Kampung Admiralty. Ali pogrešno bi ga bilo nazivati samo umirovljeničkim domom, iako je on u samom srcu čitavog kompleksa. Čitava zgrada i projekt osvojila je nagradu za građevinu godine na Svjetskom festivalu arhitekture 2018. godine, pobjedivši 535 drugih projekata iz 57 zemalja.

Nalazi se na sjeveru Singapura, izgrađena je javnim novcem i primarna “publika” su umirovljenici i svi stariji od 55 godina. Integrirane su i zdravstvene usluge, javni prostor, ali i komercijalne usluge poput raznih restorana, trgovina, tržnica i usluga za svakodnevne potrebe poput frizera i slično. Dakle, nešto nalik onome što vidimo na prizemlju raznih trgovačkih centara.

Osim toga, na istom katu gdje se nalazi primarni dio doma za starije, nalazi se i vrtić! Zamislite da ste u srednjim godinama, djeca vam idu u vrtić, a roditelji su u staračkom domu nekoliko metara od njih. Svaki dan, kada budete išli po djecu, možete stati i porazgovarati s roditeljima, a dok ste na poslu – umirovljenici i djeca iz vrtića već imaju osigurane zajedničke aktivnosti.

Pravi primjer aktivnog života

kuca
Kuće od 25 tisuća kuna: Izvrsna ideja za umirovljeničke komune

Na prizemlju su razne trgovine, mali resotrančići i funkcionira kao moderna tržnica. Ima oko 900 sjedala, a osim umirovljenicima, mjesto je privlačno i svim stanovnicima iz susjedstva kao mjesto gdje mogu popiti kavu, doći na ručak ili ići u shopping.

Iznad, na prvom katu, nalazi se jedan od modernijih medicinskih centara na svijetu. Osim redovite skrbi koje pružaju korisnicima doma, razni pacijenti mogu doći ovdje obaviti razne preglede, operacije i slično.

U samom središtu nalazi se predivan javni park koji se sastoji od raznih drveća, ali i mnoštva obradive površine gdje umirovljenici sami mogu uzgajati svoje kulture. Tik do parka, nalaze se “glavni” dio doma za starije, preko puta kojeg je vrtić za djecu. Kao primjer međugeneracijski funkcionalnog društva, limači iz vrtića i umirovljenici iz doma za starije često će imati zajedničke aktivnosti.

Čitav kompleks okružen je modernom novogradnjom u kojima se nalazi više od 500 soba. Singapurske vlasti ga opisuju kao jedinstvenu stanicu za aktivan život. A kako sve to izgleda, možete provjeriti u fotogaleriji:

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap