Pogledajte kako će izgledati prvi veliki dom umirovljenika u Dubrovniku

Jasmina Grgurić
5. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Grad Dubrovnik predstavio je jučer idejni projekt budućeg Doma za starije i nemoćne osobe. Bit će to prva velika ustanova za smještaj građana treće životne dobi, a gradit će se u neposrednoj blizini duborovačke Opće bolnice.

Gradnja prvog velikog Doma za starije i nemoćne osobe u Dubrovniku trebala bi početi za dvije godine. Kapacitet obuhvaća više od 200 stalnih te 75 korisnika u dnevnome boravku, a pogodan će biti i za smještaj osoba koje boluju od demencije.

Vrijednost ovog objekta od 13 tisuća četvornih metara je više od sto milijuna kuna. Idejni je projekt u četvrtak u gradskoj upravi predstavio gradonačelnik Mato Franković, podsjetivši kako je riječ o jednom od predizbornih obećanja Dubrovčanima.

www.dubrovnik.hr

“Dom nije mjesto gdje ćete poći pa čekati smrt, već je riječ o trećoj životnoj dobi. Zato ovaj dom više izgleda kao hotel te ima sve bitne sadržaje. Još trebamo odlučiti koliko će imati jednokrevetnih i dvokrevetnih soba te koji su uvjeti za dementne osobe” – rekao je gradonačelnik Franković.

Novi projekt izradio je Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

“Sve sobe korisnika doma su orijentirane na istok ili zapad što omogućuje osunčanje  u određenom dobu dana. Posebnu kvalitetu čine krovni vrtovi, terase s južnom orijentacijom” – rekao je arhitekt Tin Sven Franić.

Ovim projektom htjeli su, dodaje, postići toplinu prostora, kako bi ga budući korisnici smatrali svojim domom te ostvariti ugodni, kućni ambijent.

“Namjera je bila razbiti predrasude o domu za starije kao instituciji, koja sada, osim što pruža medicinske i smještajne usluge, postaje i ugodna sredina za odmor, boravak i druženje starijih Dubrovčana, stalnih i povremenih korisnika Doma” – dodao je Franić.

Dom je opremljen restoranom, liječničkom ordinacijom, prostorima za fizikalnu terapiju te društvenim prostorima; dvoranom za više namjena, knjižnicom i kafićem te mjestima za odmor.

Kako izgleda jedno od rješenja doma za starije u čiju je arhitekturu uklopljen javni park, kao i ostale primjere, možete pogledati ovdje.

Pogledajte kako će izgledati prvi veliki dom umirovljenika u Dubrovniku
Share via
Copy link
Powered by Social Snap