Politička platforma Možemo!: “Mirovine se isplaćuju onima koji nisu solidarno doprinosili”

Josip Mihaljević
26. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Politička platforma Možemo! danas ujutro održala je konferenciju za medije na temu referendumske inicijative 67 je previše. Za njih nema sumnje, problemi u mirovinskom sustavu su manjkavi, on je u ovom stanju neodrživ, a zalažu se i za neki oblik ukidanja isplaćivanja mirovina po posebnim propisima.

možemo

Foto: Damir Bakić, Sandra Benčić i Tomislav Tomašević iz ‘Možemo!’| FB Screenshot

Kritikama mirovinskom sustavu danas se pridružila i politička platforma Možemo!. Smatraju mirovinsku reformu jednim neprimišljenim i nepravednim potezom koja će dodatno ugroziti skupine starijih radnika i prognoziraju velik val prijevremenih umirovljenja 2027. godine, prije nego krene povećanje dobi za umirovljenje.

Iz tog razloga, dali su podršku referendumskoj inicijativi 67 je previše.

Tomašević: Mirovinski sustav je nepravedan prema radnicima

katedrala zagreb
Crkva ne dopušta prikupljanje potpisa za referendum ispred crkvenih objekata

Tomislav Tomašević smatra kako je mirovinski sustav opterećen s problemima neodrživosti, neadekvatnosti i nepravednosti:

“Prisilno produženje dobi za mirovinu zapravo je odgađanje rješavanja stvarnih uzroka problema mirovinskog sustava – lošeg stanja na tržištu rada zbog dugotrajnog izostanka aktivne gospodarske politike i povećanja prekarnih oblika rada, ali i činjenice da velik dio “manjka” u imrovinskom sustavu nastaje zbog toga što se iz njega isplaćuju mirovine za one koji mu nisu solidarno doprinosili”, kazao je.

Smatra kako je razlika između radničkih i povlaštenih mirovina prevelika, a poteze ove Vlade smatra nepravednima:

“Imamo apsurdnu situaciju u kojoj Plenkovićeva Vlada prije dvije godine diže povlašetnu mirovinu bivšim saborskim zastupnicima za čak 1.000 kuna na oko 10.000 kuna, a godinu dana kasnije diže radni vijek do 67 godina svim radnicima koji imaju četiri puta manju prosječnu mirovinu. To je duboko nepravedno”, istaknuo je.

Sandra Benčić: Vlada sluša Europsku komisiju, ali…

Ministre Paviću, kada konačno kreće revizija povlaštenih mirovina?

Sandra Benčić je istaknula kako je Vlada od tri preporuke Europske komisije za mirovinski sustav poslušno prihvatila samo dvije: produljenje dobi za ostvarivanje prava na mirovinu i veća penalizacija prijevremene mirovine.

“Treće preporuke – one koja se tiče reforme mirovina po posebnim propisima – Vlada se nije niti dotaknula. A upravo te “povlaštene” mirovine – njih 175.000, odnosno 15% od ukupnog broja – snažno opterećuju sustav”, kazala je.

Istaknula je kako prosječna starosna mirovina iznosi oko 2.600 kuna, dok prosječna “povlaštena” mirovina iznosi 4.200 kuna. Za sve mirovine po posebnim propisima za koje se dokaže da su rezultat političkih povlastica ili nevjerodostojnih podataka predložila je ukidanje.

Damir Bakić detektirao skrivenu nepravdu u mirovinskom sustavu

mirovine posebni propisi
Da mi je barem biti bivšim saborskim zastupnikom: Pogledajte sve povlaštene mirovine na jednom mjestu

Damir Bakić temeljni problem vidi u nepovoljnom omjeru radnika i umirovljenika. Kazao je kako teret mirovinskog sustava već danas snose umirovljenici (s malim mirovinama) i radnici koji desetljećima pune proračun iz kojeg se financira deficit mirovinskog sustava.

Upozorio je i na jedan “skriveni” problem u mirovinskom sustavu, koji se tiče ostvarivanja instituta dugogodišnjeg osiguranika (bez penalizacije za one s 41 godinom staža) i žena.

Naime, Hrvatska je još uvijek u prijelaznom razdoblju za žene koje će nakon tranzicijskog razdoblja u mirovinu ići jednako kao i muškarci. Danas u starosnu mogu ići sa 62 godine i 4 mjeseca staža. Međutim, institut dugogodišnjeg osiguranika ih tretira jednako kao da u mirovinu moraju sa 65 godina.

Smatra da se za njih mora posebno definirati statu dugogodišnjeg osiguranika gdje bi se pronašla adekvatno niža dob i adekvatno manji broj godina staža:

“Zalagat ćemo se, neovisno o ishodu referenduma, da se i ova nepravda ispravi”, zaključio je.

Politička platforma Možemo!: “Mirovine se isplaćuju onima koji nisu solidarno doprinosili”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap