Crkva ne dopušta prikupljanje potpisa za referendum ispred crkvenih objekata

Josip Mihaljević
26. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Nadbiskupski duhovni stol odbio je molbu sindikata da potpise za nadolazeći referendum prikupljaju ispred crkvenih objekata. Iako su u prošlosti podržavali neke referendumske inicijative i njima omogućili prikupljanje potpisa, kod mirovina je malo drugačije…

katedrala zagreb

Foto: Youtube screenshot

Potpisi za referendum prikupljat će se na preko 300 štandova i 200 lokacija diljem Hrvatske, ali niti jedan od njih neće biti ispred crkvenog objekta.

“Crkvi je stalo do tih tema”

sindikati
Preko 300 štandova na 200 lokacija: Potpisi za referendum će se prikupljivati od ponoći

Tako je odlučio Nadbiskupski duhovni stol, koji je odbio molbu sindikalnih središnjica da im ustupi prostor za štandove ispred crkvenih objekata, piše hr.n1info.com.

“Tema mirovinskoga sustava nedvojbeno je iznimno važna za hrvatsko društvo, kako zbog brige za sadašnje i buduće umirovljenike, tako i za svekoliki odnos prema dostojanstvu čovjeka i prema radu. O tome koliko je Crkvi stalo do tih tema lako je vidjeti iz obilja crkvenih dokumenata teološko-antropološke naravi kao i iz socijalnoga nauka Crkve, a ništa manje iz trajne zauzetosti Katoličke Crkve u Hrvatskoj, kojom se zalaže za primjereno uređenje društvenih odnosa na temelju pravednosti i brige za svakoga čovjeka, ističući posebice važnost obitelji”, priopćili su.

Smatraju da pitanje mirovinskog osiguranja treba gledati u širem okviru i ne može ga se svesti na pitanje dobi i godina kada netko treba ići u mirovinu. Priželjkuju bolju osjetljivost i širu raspravu po tom pitanju, koja ne bi smjela podleći parcijalnim interesima bilo koje strane u politički odnosima.

“Iako smo u prošlosti podupirali razne inicijative…”

Objavljujemo referendumska pitanja koja bi mogla srušiti mirovinsku reformu

Na Kaptolu misle da se sindikati mogu snaći i bez njihove pomoći:

“Nadalje, u procesima društvenoga zalaganja u kojima se nešto nastoji postići putem referenduma Crkva podupire razne inicijative, a svoje prostore ispred crkvenih zgrada (liturgijskih prostora, župnih domova i pastoralnih centara) daje na raspolaganje građanskim inicijativama koje nemaju drugih mogućnosti za ostvarivanje zauzetosti za vrjednote koje zagovara i Crkva. Za razliku od toga, sindikati su u uređenome odnosu u okviru političkoga života u Republici Hrvatskoj i imaju mogućnosti na redovit način i uz stanovitu financijsku potporu, ostvarivati svoje inicijative”, priopćili su.

Ne žele zauzimati ničiju stranu u pitanju referendumske inicijative te zaključuju kako “nisu u mogućnosti dati dopuštenje za prikupljanje potpisa ispred crkava i crkvenih prostora za referendum radi izmjena nekih odredaba Zakona o mirovinskom osiguranju, za koji se zalaže Inicijativa sindikata ’67 je previše'”, priopćio je Nadibiskupski duhovni stol.

katedrala zagreb
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap