Podignuta optužnica protiv trojice bivših ministara i potpredsjednika Vlade: Među njima je i Aladrović, evo za što ga terete

Milan Dalmacija
26. listopada 2022.
Novosti
A- A+

USKOK tereti bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića da je najprije nabavio pitanja za L.S., kći prijatelja bivšeg ministra Darka Horvata, kako bi se ona u zaposlila u HZMO-u, najprije na određeno, a potom i na neodređeno vrijeme. Istu stvar je, prema optužnici, napravio i za suprugu rođaka gradonačelnika Županje, Damira Juzbašića.

aladrovic stozer

Foto: Josip Aladrović | FB screenshot

Županijski sud u Zagrebu podigao je optužnicu protiv trojice bivših ministara, Josipa Aladrovića, Darka Horvata i Tomislava Tolušića te bivšeg potpredsjednika Vlade, Borisa Miloševića, piše 24sata. U trenutku pokretanja istrage protiv njih, u veljači ove godine, svi osim Tolušića bili su na svojim dužnostima.

čedo prodanović
Poznati odvjetnik o Aladroviću: Nije isto zaposliti dvoje ljudi i dati milijunske poticaje zemljaku

Najveći dio optužnice odnosi se na namještanje potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama iz 2018., za što terete Horvata koji je u to vrijeme bio ministar gospodarstva, njegovu pomoćnicu Anu Mandac, ravnateljicu Uprave za potpomognuta područja Katicu Mišković i državnog tajnika Ministarstva regionalnog razvoja Velimira Žunca te Tolušića i Miloševića. Svi su oni tražili i dobili potpore za obrte i tvrtke koje su im iz raznih razloga bile važne. Premda je Horvat upozoren da te tvrtke ne ispunjavaju kriterije, dodijelio je ukupno 2,65 milijuna kuna.

Bivši ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Aladrović tereti se za dva namještanja poslova u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), čiji je bio ravnatelj prije preuzimanja ministarske dužnosti. USKOK tvrdi da je najprije nabavio pitanja za L.S., kći prijatelja ministra Horvata, kako bi se ona u Mirovinskom zaposlila, najprije na određeno, a potom i na neodređeno vrijeme. Istu stvar je, prema optužnici, napravio i za suprugu rođaka gradonačelnika Županje, Damira Juzbašića.

Inače, u cijeloj akciji je jedino Ana Mandac priznala sve što joj se stavlja na teret. Osim nje, jedino je ministar Horvat odgovarao na pitanja istražitelja te je pritom negirao nedjela. Ostali su negirali navode iz optužnice te su se branili šutnjom.

Premijer Andrej Plenković je Aladrovića, kada je postao ministar vidio i kao svog nasljednika. No, on je nakon odlaska iz Vlade odlučio pokrenuti privatni biznis. Znakovito, “uhljebljivanje” je bilo i jedna od pojava kojoj se narugao reper Vojko V u svojoj pjesmi “Saborska penzija”.

Copy link
Powered by Social Snap