Procurile poruke, evo kako je Aladrović zapošljavao: “Ne brini, bit će riješeno”

Josip Mihaljević
16. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Iz USKOK-a, čini se, i dalje cure informacije o istragama koje su u tijeku. Jutarnji list objavio je prepisku između ministra Aladrovića, tadašnjeg ravnatelja HZMO-a, i pomoćnice bivšeg ministra Horvata Ane Mandac koje pokazuju kako su se dogovarali oko zapošljavanja podobnih kandidatkinja.

Josip Alardović

Josip Aladrović – ministar rada i mirovinskog sustava

Nisam nikome pogodovao pri zapošljavanju, kazao je prije mjesec dana ministar rada Josip Aladrović, referirajući se na optužbe koje mu USKOK stavlja na teret.

Sporna su dva zapošljavanja u 2018. i 2019. godini kada je Aladrović bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Jutarnji list danas je objavio prepisku između Aladrovića i bivše pomoćnice bivšeg ministra Darka Horvata Ane Mandac o pogodovanju kod zapošljavanja na jedno radno mjesto u HZMO-u.

Aladrović: Ne brini, bit će riješeno

aladrović josip
USKOK pokrenuo istragu protiv ministra Aladrovića

Pozivajući se na dokaze iz USKOK-a i iskaz optužene Ane Mandac, Jutarnji list detaljno piše kako je Aladrović bio upleten u namještanje posla za podobnu osobu. Konkretno, radi se o kćeri prijatelja ministra Horvata Lidiji S. koja je temeljem prvog natječaja zaposljenja na određeno, a temeljem drugog na neodređeno.

Horvat ju je vrlo brzo nakon toga premjestio u svoje ministarstvo. USKOK pak smatra kako su natječaji namješteni te kako je Aladrović, preko Ane Mandac, kandidatkinjama dostavljao pitanja za ispite kako bi ostvarile najveći broj bodova.

Kako piše Jutarnji list, Mandac se tijekom natječaja Aladroviću požalila s porukom: “Ministar će me zadaviti! Navodno se nešto s Lidijom S. zakompliciralo. Možeš provjeriti?”, na što je ministar odgovorio kako nema razloga za brigu i kako ministru Horvatu može poručiti “da će biti riješeno.”

Pronađene su i poruke iz perioda prije samog natječaja u kojima se pišu konkretna imena kandidata, kada će biti objavljeni natječaji, oznake radnih mjesta i slično.

Mandac: Očekujem isporuku. Aladrović: Naravno

Mandac je u svom iskazu kazala kako su se Horvat i Aladrović također dogovarali oko samih zapošljavanja.

aladrović
[KOMENTAR] Ministre, znamo da ste u pravnim problemima, ali gdje je reforma?

“Kako su HZMO i Ministarstvo gospodarstva bili u istoj zgradi, netko od Aladrovićevih podređenih donio bi pitanja mojoj tajnici, a zatim bi Lidija S. došla po ta pitanja”, kazala je Mandac u svojoj obrani.

Također, Aladroviću je porukom javila da joj ne zaboravi javiti kada izlazi natječaj te su se dogovarali da “dan-dva ranije očekuje isporuku”, na što je Aladrović odgovorio “naravno”.

Gotovo identična situacija zabilježena je i kod zapošljavanja Petre P., čije je zapošljavanje tražio gradonačelnik Županje (a Aladrović dolazi iz Županje) Damir Juzbašić koji je tada također bio pomoćnik u Horvatovom ministarstvu. No, u tom je slučaju po pitanja za natječaj dolazio Juzbašić osobno, piše Jutarnji.

Procurile poruke, evo kako je Aladrović zapošljavao: “Ne brini, bit će riješeno”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap