Plenković o proračunu: ‘Moći ćemo isplatiti, ne jednom ili dvaput, nego više puta potpore umirovljenicima’

Milan Dalmacija
24. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Premijer Andrej Plenković je u Saboru predstavio nacrt državnog proračuna za sljedeću godinu. Istaknuo je kako ima dovoljno sredstava za rast plaća i mirovina te da je moguća i isplata novih jednokratnih dodataka umirovljenicima. Najavio je i nekoliko mjera, uključujući i smanjenje trošarine na lož ulje.

plenkovic

Foto: Andrej Plenković | FB screenshot

Uz rekordnu 71 repliku oporbe, premijer Andrej Plenković je u srijedu saborskim zastupnicima predstavio prijedlog državnog proračuna za 2023. To je ujedno i prvi proračun koji će biti određen u eurima. Premijer je u svome izlaganju nekoliko puta naglasio kako su tim prijedlogom osigurana sredstva za rast plaća i mirovina. Najavio je i moguće nove mjere za ublažavanje posljedica inflacije.

Tečaj €/kn: 7,53450

– Imamo prostora i snage, ako bude potrebe, a obzirom na okolnosti će biti, mjere će biti precizne i sveobuhvatne, kao što smo činili do sada, riješiti ćemo i u budućnosti i bit ćete zadovoljni, odgovorio je Plenković na pitanje zastupnika SDP-a Branka Grčića kojeg je zanimalo što će se dogoditi krajem ožujka kad isteknu sve protuinflacijske mjere.

Višekratne isplate jednokratnih potpora

Novi statistički pregled: HZMO otkrio kako se kreću mirovine za listopad

Nadodao je da će smanjiti i trošarine na lož ulje. Posebno je naglasio kako će od 1. siječnja rasti obiteljske i najniže mirovine te da će se stvoriti dovoljan fiskalni kapacitet da se “ne jednom ili dva puta nego više puta” isplate jednokratne potpore umirovljenicima. Otkrio je i jednu važnu stvar – usklađivanje mirovina vršit će se i dalje dosadašnjom formulom.

Dok su HDZ-ovi zastupnici hvalili proračun da je socijalno osjetljiv, realan i održiv, ministar financija Marko Primorac istaknuo je da se sljedeće godine očekuje pad inflacije, ali i gospodarskog rasta.

– Očekujemo značajno usporavanje gospodarskog rasta, ali i inflacije, naravno da ćemo i dalje brinuti o građanima i očuvanju njihove kupovne moći, poručio je Primorac.

Mjere i za blokirane?

Plenković je ustvrdio da je broj osoba u riziku od siromaštva manji nego kada je preuzeo vlast, ali je i dalje značajan. Nije se složio s tezom zastupnice SDP-a Sabine Glasovac da se sljedeće godine očekuje još 100.000 blokiranih građana, uz već postojeće 232.000.

– Broj blokiranih u mandatu smo smanjili za 100.000, ne vidimo tako crnim situaciju kako ste je opisali, rekao je Plenković i dodao da će Vlada pratiti situaciju i donositi mjere ako procijeni da će problem eskalirati.

Osvrnuo se i na gorući problem dugova u zdravstvu, istaknuvši da se smanjuju dugovi i rokovi plaćanja. Ipak, dodao je da ne može zaključiti da će time svi problemi u sustavu biti riješeni.

Plenković o proračunu: ‘Moći ćemo isplatiti, ne jednom ili dvaput, nego više puta potpore umirovljenicima’
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap