Imamo izračun: Evo kad je povoljnije uzeti obiteljsku, a kada zadržati vlastitu mirovinu uz dodatak

Milan Dalmacija
16. studenoga 2022.
Mirovine
A- A+

Analitičar mirovinskog sustava Željko Šemper objavio je izračun po kojemu građani mogu lakše odlučiti koji model obiteljske mirovine će im biti povoljniji. Pritom upozorava da se obiteljska mirovina više isplati ako je mirovina pokojnika bila najmanje 78 posto veća od mirovine preživjelog, dok je uzimanje vlastite uz 27 posto obiteljske mirovine povoljnije ako je pokojnikova mirovina bila 78 posto ili manja od mirovine preživjelog.

Foto: Unsplash

Od 1. siječnja kreće novi model obiteljskih mirovina po kojem će udovice i udovci imati pravo birati samo obiteljsku mirovinu, koja će za jednog člana obitelji iznositi 77 posto mirovine pokojnog partnera ili partnerice, umjesto dosadašnjih 70 posto ili nastavak primanja vlastite mirovine i još 27 posto obiteljske.

Tečaj €/kn: 7,53450

Pritom se iznos obiteljske mirovine podiže sa 70 na 77 posto, a isplata će biti moguća i za više članova obitelji u slučaju invaliditeta, nesposobnosti za rad i drugih stanja. Tako će obiteljske mirovine za dva člana obitelji s 80 porasti na 88 posto, za tri člana s 90 na 100 posto, a za četiri člana obitelji sa 100 na 110 posto mirovine pokojnika.

Udovice i udovci ne trebaju strepiti: S usklađivanjem raste limit za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu

Obiteljsku mirovinu, osim u iznimnim slučajevima, mogu koristiti osobe starije od 65 godina i do najvišeg iznosa od 80 aktualnih vrijednosti mirovine (AVM), što u ovom trenutku iznosi 6.212 kuna. Ova će brojka biti podložna izmjenama kroz redovita usklađivanja. Kod primanja vlastite i 27-postotnog dijela obiteljske mirovine, taj dio ne može biti niži od tri AVM-a (232,95 kuna), ali niti veći od 50 posto vlastite mirovine, s tim da je krajnji limit već spomenutih 80 AVM-a.

Oprezno pri odabiru modela

Kako bi pojasnio kome je povoljnije uzeti obiteljsku, a kome vlastitu i dio obiteljske mirovine, analitičar mirovinskog sustava i član predsjedništva HSU-a Željko Šemper izradio je tablicu sa specifičnim iznosima mirovina pokojnika, kojima je pridružio 77 posto njihove vrijednosti ili mirovinu preživjelog partnera uz 27 posto obiteljske. Pritom je naglasio jednu važnu informaciju.

– Obiteljska mirovina je povoljnija, ako je mirovina preminulog partnera veća za 78 posto i više od mirovine preživjelog partnera ili ako je mirovina preminulog partnera niža od 78 posto, onda je povoljnije ostati na osobnoj mirovini (ili se vratiti iz obiteljske u osobnu) i uzeti 27 posto dodatka od obiteljske mirovine, poručio je Šemper i sve potkrijepio tablicom.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) će trebati prilikom podnošenja svakog zahtjeva za mirovinu od 1. siječnja, umirovljenicima predočiti izračune za oba modela, kako bi se oni mogli lakše odlučiti za povoljniju varijantu.

Izračun obiteljske mirovine po Željku Šemperu. | Foto: Željko Šemper/Mirovina.hr

Imamo izračun: Evo kad je povoljnije uzeti obiteljsku, a kada zadržati vlastitu mirovinu uz dodatak
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap