HZMO će ovršiti cijelu mirovinu, ako nemate zaštićeni račun: Ipak, to se može izbjeći

Milan Dalmacija
10. rujna 2022.
Mirovine
A- A+

U kolovozu je 19.788 umirovljenika ovršeno, a iako to Ovršni zakon ne predviđa, nekima od njih je oduzet cijeli iznos mirovine. Riječ je o tome da nisu otvorili zaštićeni račun na vrijeme, stoga donosimo kako to napraviti, ali i što učiniti u slučaju kad mirovina zbog ovrhe u potpunosti iščezne.

Ilustracija. Rawpixel

Osim niskih mirovina i sve viših cijena u trgovinama, dio umirovljenika muče i ovrhe. U potrazi za odgovorima ovršeni umirovljenici često svrate do FINA-e, kako bi otvorili zaštićeni račun. Sličan je slučaj bio i s jednom umirovljenicom iz Zagreba, kojoj je ovrha bila veća od mirovine. Službenici je objasnila kako joj nije došla mirovina za prethodni mjesec, a ona joj je objasnila da će joj Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ponuditi mogućnost povrata dijela novca na račun.

ZET zagreb
ZET umirovljeniku ovršio mirovinu zbog vožnje bez karte, on kaže da se nije švercao

S obzirom da će HZMO do 1. siječnja provoditi ovrhe temeljem odluka Porezne uprave i FINA-e, odlučili smo provjeriti kakva je procedura u slučaju ovrhe umirovljenika. Iz Mirovinskog su nam otkrili kako je u kolovozu provedeno 19.788 ovrha po osnovi namirenja tražbina za kredite, režije i druge novčane obveze, a da su zbog zbog neispunjenih obveza zakonskog uzdržavanja ovršene još 1.972 osobe.

– HZMO kao isplatitelj mirovina provodi ovrhe na mirovinama korisnika u skladu s Ovršnim zakonom na način da dio mirovine koji je izuzet od ovrhe u skladu s člankom 173. stavak 1. i 2. Ovršnog zakona isplaćuje na račun korisnika mirovine, a pljenjiv dio na račun ovrhovoditelja. HZMO umirovljenicima koji su ovršenici, omogućava isplatu zajamčenog dijela mirovine izuzetog od ovrhe u svakoj mjesečnoj isplati, pojašnjavaju.

Otvorite zaštićeni račun na vrijeme

Službenici HZMO-a ne provode to po automatizmu. FINA im dostavlja podatke o vrstama tražbina zbog kojeg se ovrhe provode i broju otvorenih zaštićenih računa. Temeljem toga HZMO isplaćuje zapljenjivi dio mirovine na redoviti račun, a dio koji se ne plijeni na zaštićeni račun. Pritom je potrebno otvoriti zaštićeni račun na vrijeme.

Umirovljenici ovršili mirovinu za sudske troškove spora oko poljskog zahoda

– Ako korisnik koji se ovršuje pravovremeno ne obavijesti FINA-u da mu se isplaćuje mirovina, odnosno ne podnese zahtjev za otvaranje posebnog (zaštićenog) računa te FINA u razmjeni podataka HZMO-u zbog toga ne dostavi podatak o posebnom (zaštićenom) računu i vrsti tražbine za takvog korisnika, HZMO zbog nedostatka saznanja da se na korisnikovom redovnom računu provodi ovrha, cjelokupni iznos mirovine isplaćuje na redovni račun koji se potom ovršuje, navode iz HZMO-a.

To se vjerojatno dogodilo umirovljenici s početka priče. Ipak, i u takvoj situaciji postoji rješenje, a to je slanje zahtjeva za povrat iznosa izuzetog od ovrhe.

– Ako se ovrši cjelokupni iznos mirovine, takve slučajeve rješava FINA, isključivo na zahtjev korisnika, ili HZMO s ovrhovoditeljem, na način da se potražuje povrat iznosa izuzetog od ovrhe od ovrhovoditelja, zaključuju iz HZMO-a.

Jednostavna procedura

Na stranicama FINA-e, pak, stoji da ovršenik može FINA-i dostaviti pisani zahtjev kojim traži da FINA naloži banci prijenos navedenih primanja na poseban račun te Potvrdu uplatitelja o uplati i iznosu sredstava izuzetih od ovrhe, odnosno na kojima je ovrha ograničena sukladno odredbama Ovršnog zakona. Uz to, pojašnjeno je i kako se otvara zaštićeni račun.

Potrebno je popuniti obrazac obavijesti propisan člankom 212. stavkom 1. Ovršnog zakona te ga dostaviti u najbližu poslovnicu FINA-e, koja će potom naložiti banci otvaranje zaštićenog računa i uplatitelja primanja obavijestiti o potrebi uplate tih primanja na zaštićeni račun. Otvaranje zaštićenog računa  moguće je i putem online servisa za predaju dokumentacije, ili putem servisa e-Blokade, bez dolaska u Finine poslovnice.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap