Oporba rešetala novog ministra o mirovinama, nije se proslavio

Josip Mihaljević
2. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

 Novi ministar Marin Piletić već skoro mjesec dana zna da će preuzeti resor rada i mirovinskog sustava. Mjesec dana uz pomoć bivšeg ministra Josipa Aladrovića priprema, proučava i analizira što mu sve može izazvati probleme. Prije nego što je izglasan u Saboru, Piletić je pred tri saborska odbora morao odgovarati na pitanja. Donosimo analizu njegovih odgovora.

marin piletić

Foto: Marin Piletić, novi ministar rada | Youtube screenshot

Krajem prošloga tjedna članovi tri saborska odbora (za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo; za zdravstvo i socijalnu politiku; za obitelj, mlade i sport) imali su prilike ispitati novog ministra rada Marina Piletića o njegovim kompetencijama. Nakon što ga je premijer Andrej Plenković obilato nahvalio i kazao s čime će imati posla, Piletić je krenuo odgovarati na pitanja.

Svakako treba uzeti u obzir da mjesec dana zna da će postati ministar, a premijer je potvrdio da se Piletić tijekom cijelog vremena intenzivno s Aladrovićem priprema za preuzimanje funkcije.

“Marin će ove dosjee (o radu Ministarstva, op.a.) detaljno naučiti, nije ovo nešto što se ne može naučiti. Nije nitko specijalist za ovoliko širok portfelj. Baš da mi nađete jednoga koji zna sve o ovome svemu, nema ih ni u ministarstvu”, kazao je Plenković.

U kontekstu svega ovoga, ne može se reći da je na prvom intervjuu sa saborskim zastupnicima  briljirao. Na pitanjima iz domene socijalne politike, kojih je zapravo bilo najviše, u najboljem slučaju davao je generičke odgovore, a u najgorem nije razumio postavljena pitanja. U nastavku donosimo najzanimljivija pitanja i Piletićeve odgovore iz domene mirovina i mirovinskog sustava.

 Piletić: Veliki izazov je riješiti povećanje mirovina

Prije nego što su ga zastupnici zasuli s pitanjima, Piletić je kazao kako svoje imenovanje vidi kao kontinuitet politike Vlade te se pozvao na HDZ-ov predizbornih program ‘Sigurna Hrvatska’, odnosno na Program rada Vlade 2020.-2024., gdje je istaknuo kako su njegovi ciljevi zadani.

plenkovic
Plenković: Moramo učiniti dodatne korake kako bi mirovine bile još veće

“Veliki izazov ovog Ministarstva, ali i Vlade, riješiti je povećanje mirovina. Naravno, usklađivanjem zakona sa svim onim prijedlozima koje smo čuli od koalicijskih partnera. Mi smo za to da postignemo i ovaj strateški cilj, a samim time da korisnicima obiteljske mirovine riješimo i pravedniji način izračuna mirovine”, kazao je Piletić.

Ministar obećava i 800 novih smještajnih kapaciteta u domovima za starije i nemoćne.

Nova formula usklađivanja, obiteljske mirovine

Sabina Glasovac iz SDP-a pitala ga je za stav o fondovima i njihovim prinosima te investicijama u propale projekte; pitala ga je za slučaj koji je zahvatio tri od četiri mirovinska fonda, a gdje su zbog ministra graditeljstva Ivana Paladine izgubili milijune; a treće pitanje odnosilo se na formulu usklađivanja – kada će se usklađivati sa stopostotnim rastom plaća ili rasta troškova života.

Piletić najavio 10 posto veće mirovine. Evo na što je točno mislio!

“Očekujemo s 1. srpnjem da će biti usklađivanje mirovina kao što biva svake godine dva puta. Do sada je u mandatu ove Vlade povećanje mirovina doseglo 5,34 posto. Cilj Vlade jest povećanje za 10 posto. Ja vjerujem da mi to možemo i više nego osigurati”, kazao je Piletić.

Što se tiče fondova:

“Nemam brzih rješenja. Sjest s timom u petak, ako dobijem povjerenje, i reagirati. Sve ostalo što se rekli o drugim članovima Vlade, to sigurno neće raditi ministar rada”, kazao je Piletić.

Glasovac ga je ponovno pitala kada će se promijeniti formula usklađivanja mirovina, a ministar je krenuo pričati o obiteljskim mirovinama:

“Pregovori koji se s koalicijskim partnerima rade, svakako jest cilj da se povećaju obiteljske mirovine kao i korištenje osobnih mirovina. Tu očekujemo da će porast mirovina od 10 posto zahvatiti skoro 300 tisuća umirovljenika. Što se tiče novog modela, dopustite da sjednem i s ministrom financija i vidim kakve su mogućnosti Vlade RH. Bilo bi krajnje neozbiljno da obećam povećanje već u ponedjeljak ili do kraja godine”, kazao je Piletić.

Prvi zadatak – program ‘Zaželi’

Andrea Marić iz SDP-a pitala ga je što će mu biti prvi zadatak kojim će se pozabaviti.

“Prvi zadatak, vidjeli ste jučer na sjednici Vlade, da program ‘Zaželi’ ide dalje. Svi koji su provodili taj program znaju što znači da kada istekne onih 12 mjeseci, ostanu vam korisnici kojima morate odgovoriti kada će se projekt nastaviti. Sredstva su osigurana, znam koliko je potrebe na terenu, to će biti jedan od prvih zadataka”, kazao je Piletić.

Može li se utvrditi stvaran broj socijalno ugroženih?

Silvano Hrelja upozorio ga je da resor kojeg preuzima od vitalne važnosti za ogroman broj građana što se tiče sadašnjosti, ali i budućnosti. Osvrnuo se na usklađivanje mirovina te je prognozirao da bi one u drugom dijelu godine mogle rasti između 4 i 5 posto. Međutim, pitanje za novog ministra bilo je pomalo neočekivano – kao gradonačelnika Novske, Hrelja ga je pitao može li se u jednom gradu utvrditi koliko je socijalno ugroženih građana.

gojko bežovan
Bežovan o nacionalnoj mirovini: "Moguće da ćemo vlasniku dva apartmana davati 800 kuna mjesečno"

“Jer ako je to moguće, sada ste u poziciji da informatički vežete lokalnu, državnu upravu, centre za socijalnu skrb – i točno pobrojite one koji potrebu imaju. A ne da dajemo ove dodatke i onima koji iznajmljuju po Zagrebu, imaju apartmane na moru, jer se sada gleda samo dohodak”, pitao je Hrelja.

Gdje ima volje, ima i načina, odgovara Piletić:

“Vaše pitanje mi je jasno zašto je postavljeno. Odgovorit ću na sljedeći način. Posljednjim izmjenama zakona gdje se u sustavu socijalne pomoći taj teret uknjižava na imovinu dolazi do opadanja broja onih koji to traže od jedinica lokalne samouprave. Mislim da sam bio vrlo jasan”, kazao je Piletić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap