Plenković: Moramo učiniti dodatne korake kako bi mirovine bile još veće

Josip Mihaljević
2. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Saborski odbori krajem prošloga tjedna ispitali su nove članove Vlade, a na Markovu trgu branio ih je i premijer Andrej Plenković. Šef Vlade je kod svih troje dao poprilično širok uvod pun pohvala, evo što je kazao o mirovinskom sustavu i novom ministru rada Marinu Piletiću.

plenkovic

Foto: Andrej Plenković | FB screenshot

Riječ je o mladom, socijalno inteligentnom čovjeku, obnašao je niz istaknutih dužnosti, dva puta je izabran za gradonačelnika Novske, zastupnik je u Saboru, ima veliko političko iskustvo, izrazito je angažiran i jedan je od agilnijih gradonačelnika iz Hrvatske demokratske zajednice. Tako je predsjednik Vlade Andrej Plenković započeo s predstavljanjem novog ministra rada Marina Piletića pred tri saborska odbora zadužena za rad, mirovine, zdravstvo, socijalnu politiku i obitelj.

Tri nova člana Vlade, prije nego što su službeno izglasani u petak u Saboru, morali su pred zastupnicima odgovarati na razna pitanja iz resora. Sve ih je, i to s velikim pohvalama, predstavio šef Vlade koji, po svemu sudeći, od njih očekuje velike stvari. U ovom tekstu fokusirat ćemo se na to što je Plenković kazao o novom ministru u kontekstu mirovina i mirovinskog sustava, a OVDJE možete pročitati kako se ministar Piletić snašao u odgovorima na saborska pitanja.

Plenković: Umirovljenici objektivno teško žive

Plenković je posebno naglasio Piletićevu uspješnost kao šefa Novske, a najviše mu se svidjela ministrova vizija da baš u taj grad privuče investitore iz industrije videoigara.

Oporba rešetala novog ministra o mirovinama, nije se proslavio

“Budući da je ovo sjednica čak tri Odbora, to dovoljno govori koliko je ovaj resor u Vladi kompleksan i važan za hrvatsko društvo. Stoga, od budućeg ministra očekujem da bude na visini zadatka svih izazova s kojima smo se suočavali”, kazao je Plenković.

Nakon kratkog rezimea Aladrovićevog mandata i svega učinjenog u kontekstu rada, očuvanja radnih mjesta i rasta prosječne plaće, Plenković se osvrnuo na pitanje umirovljenika:

“Oni objektivno teško žive. Mirovine se jesu povećale u našem mandatu, povećale su se za više nego što smo mi to kazali u programu Vlade. Smatramo da bez obzira na to moramo učiniti dodatne korake kako bi mirovine naših umirovljenika bile još veće. Naravno, sukladno proračunskim mogućnostima”, nastavlja Plenković.

I dalje se gleda što se može učinit za umirovljenike

Piletić najavio 10 posto veće mirovine. Evo na što je točno mislio!

Šef Vlade kratko se osvrnuo na zahtjeve umirovljeničkih udruga u pogledu daljnjeg poboljšanja statusa umirovljenik, no i tu ističe da sve ovisi o mogućnostima držvanog proračuna.

“Gledat ćemo da izađemo u susret svima na pristojan i moguć način, a ne na način koji bi ugrozio javne financije. Trendovi koje smo do sada radili pa i ove inicijative oko obiteljskih mirovina, gdje posebno cijenim inicijativu zastupnika Hrelje koji je specijalist za ovu temu, mi ćemo nastaviti graditi još bolju bazu za primanja naših umirovljenika”, kazao je Plenković.

Copy link
Powered by Social Snap