Piletić najavio 10 posto veće mirovine. Evo na što je točno mislio!

Jasmina Grgurić Zanze
2. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Novi ministar Marin Piletić po preuzimanju dužnosti slavodobitno je najavio 10 posto veće mirovine do kraja ovog mandata. No, razloga za slavlje umirovljenici baš i nemaju, jer se ne radi o nikakvoj dodatnoj povišici od koje bi stariji građani profitirali.

Pixabay

Deset posto veće mirovine do kraja mandata ove, doduše rekonstruirane, Vlade najavio je novi ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić. No, što je pod time mislio i hoće li doista tako i biti?

Ni dobra volja ni politička odluka, već zakonska obveza

Mlađahni saborski zastupnik, gradonačelnik Novske, nema baš previše iskustva u ogromnom resoru koji je na poziv premijera preuzeo pa se tako u startu ogradio riječima da je on samo instrumet već kreirane Vladine politike te da se igra timski. Drugim riječima, Piletić izvršava ono što mu kažu.

Čitatelj Damir: "Majka mi je nakon usklađivanja mirovine dobila 6 kuna manje"

Među zacrtanim ciljevima su i deset posto veće mirovine, no kao i svaki put dosad, ne radi se o nikakvoj izvanrednoj političkoj odluci o povećanju, kakvom sada svjedočimo primjerice u susjednoj Bosni i Hercegovini, dakle isključivo voljom Vlade, nego o zakonskoj obvezi redovnog usklađivanja mirovina.

S obzirom da se mirovine prema indeksu promjena potrošačkih cijena i plaća usklađuju dvaput godišnje, odnosno osam puta u četiri godine mandata, jasno je da će kroz to razdoblje rasti deset posto i da je to nešto što Vlada može obećati, ali što nikakve veze nema s njom i njezinim odlukama ili dobrom voljom.

Inflacija bi mogla donijeti i više od deset posto

Mirovine su tijekom protekle dvije godine usklađivanjem dosad rasle nešto više od 5 posto pa se očekuje još barem toliko u drugoj polovici mandata ove Vlade. Vrlo je moguće da će zadanih deset posto biti i premašeno, kao što je to bio slučaj i prije, sada posebno zbog inflacije koja će umirovljenicima donositi sve veća usklađivanja. No, ipak, realno mirovine neće biti veće jer će sve više zaostajati za povećanim životnim troškovima, kao i za prosječnom plaćom čiji je rast također najavljen, a na što će utjecati i rast minimalne plaće.

– Želimo sad nakon ovih 5,35 posto doći do kraja mandata do povećanja od 10 posto. U razgovorima sa svim suradnicima koji su aktivno radili na tome, razgovoru s koalicijskim partnerom, uz podršku premijera, vjerujem da će cilj do 2024. biti u potpunosti ispunjen, rekao je Piletić o povećanju mirovina.

 

Piletić najavio 10 posto veće mirovine. Evo na što je točno mislio!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap