Njemački penzioneri sele u jeftinije države. Hoće li Hrvati u Tunis, Alžir, Tursku?

Josip Mihaljević
20. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Zaradite mirovinu u nekoj državi pa shvatite da s njom ne možete živjeti onako kako ste planirali. Sudbina je to brojnih Nijemaca koji u trećoj dobi prodaju nekretnine, sele u jeftinije države i tamo troše mirovinu koja im je u matičnoj državi – premala. Na papiru se to čini kao sasvim opravdan potez, posebno iz ekonomskih razloga. A gdje se u svijetu pristojno može živjeti s hrvatskim mirovinama?

pustinja

Foto: Unsplash

Četvrtinu njemačke populacije čine umirovljenici, a taj će udio zbog starenja stanovništva u budućnosti biti još veći. Među njima je i oko 230 tisuća Nijemaca koji više ne žele živjeti u matičnoj državi nego sele u inozemstvo. Neki su možda maštali da mirovinu žele provesti u inozemstvu, ali sve je više onih koji su shvatili da s njemačkom mirovinom u Njemačkoj ne mogu živjeti baš onako kako su to zamislili.

Ekonomska računica je jednostavna – prodaj nekretninu, kupi ili unajmi životni prostor u “jeftinijoj” državi i tamo možete živjeti s daleko većim standardnom nego što bi mogli u matičnoj državi. Trend iseljavanja starijih Nijemaca prisutan je dulji niz godina, ali u posljednje vrijeme ojačava, donosi fenix-magazin.de.

“Želim živjeti u zemlji sa suncem, ribom i morem”, poručio je za BR24 63-godišnji Norbert koji želi emigrirati u Grčku. Grčka, Portugal, Španjolska – to su neke od destinacija koje privlače nešto imućnije europske umirovljenike zbog niza faktora – ugodnija klima, bolja hrana, a tu su i povoljna porezna pravila i poticaji za emigrante. Hrvatska baš ne prednjači u polju privlačenja stranih umirovljenika, ali bilo bi svakako korisno da se njemačke mirovine troše u Hrvatskoj i dijelom pune naš, a ne njihov proračun.

A gdje bi Hrvati mogli pristojno živjeti?

sretni umirovljenici
U ovih 10 zemalja umirovljenici najbolje žive

Kao što je njemačkim umirovljenicima s njemačkim mirovinama teško u Njemačkoj, tako je i kod nas. Samo, prostor za “pobjeći” neće biti idiličan budući da prosječan Hrvat ima mirovinu od 400, a Nijemac od oko 1.000 eura. Ugodne i željene destinacije poput onih gdje sele Nijemci u startu otpadaju jer bi hrvatski umirovljenik u tim državama bio možda i veći socijalni slučaj nego što je danas u Hrvatskoj.

Ipak, postoji niz država u kojima su mjesečni troškovi niži nego u Hrvatskoj. Te države nisu bez svojih problema, a prema podacima Word Population Reviewa top 10 čine:

  • Afganistan
  • Pakistan
  • Indija
  • Tunis
  • Šri Lanka
  • Kirgistan
  • Alžir
  • Sirija
  • Nepal
  • Turska

Tamo je za pristojan život dovoljno od 2.500 kuna (Afganistan), dok je u Turskoj potrebno 3.200 kuna mjesečno. Naravno, tu su i države u okruženju (BiH, Srbija, Kosovo…) gdje se s prosječnom hrvatskom mirovinom može živjeti bolje nego što žive lokalni umirovljenici, ali ne baš kao Nijemci u Grčkoj.

Njemački penzioneri sele u jeftinije države. Hoće li Hrvati u Tunis, Alžir, Tursku?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap