Potvrde o životu još nisu izumrle: Evo koji umirovljenici moraju dokazati da su živi do kraja ožujka

Jasmina Grgurić Zanze
5. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Potvrdu o životu zbog isplate hrvatske mirovine u 2024. godini HZMO-u do kraja ožujka moraju dostaviti umirovljenici koji žive u Bosni i Hercegovini. Dio podataka razmijenjen je elektronski, međutim neki su potvrde o životu zaprimili na svoje kućne adrese pa ih moraju ispuniti, potpisati, ovjeriti i poslati. Potvrda se može pronaći i online, a poslati je trebaju i oni koji žive u BiH, a hrvatska mirovina sjeda im na račun otvoren u Hrvatskoj.

Potvrdu o životu moraju dostaviti umirovljenici koji žive u BiH Foto: Pixabay

Uz silnu informatizaciju 21. stoljeća, potvrde o životu još uvijek nisu izumrle. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obavještava umirovljenike koji žive u Bosni i Hercegovini, a primaju hrvatsku mirovinu, da su elektroničkim putem razmijenjeni podaci potrebni za redovitu isplatu mirovina, a zbog sprječavanja nepripadne isplate zbog smrti korisnika mirovina.

Korisnici za koje su razmijenjeni podaci ne trebaju u 2024. godini dostaviti potvrde o životu. Međutim, jedna skupina umirovljenika to će ipak morati učiniti.

Potvrde o životu ne prestaju zabavljati javnost: "Umrlima ih ne izdajemo"

– Korisnicima mirovine za koje nisu razmijenjeni podaci elektroničkim putem, na kućne adrese poslane su 22. veljače tiskanice potvrde o životu za 2024. godinu. Radi isplate mirovine iz hrvatskog mirovinskog osiguranja korisnici trebaju potvrdu o životu popuniti, potpisati i ovjeriti kod nadležnog tijela te dostaviti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje do 31. ožujka 2024., poručili su ovih dana iz HZMO-a.

Korisnike mirovine koji žive u BiH, a kojima se  hrvatska mirovina isplaćuje na bankovne račune otvorene u Hrvatskoj, podsjećaju da radi isplate mirovine u 2024. dostave popunjenu, potpisanu i ovjerenu tiskanicu potvrde o životu do 31. ožujka 2024. Tiskanice potvrde o životu mogu se preuzeti na ovoj poveznici pod točkom 4.2.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap