Želite nastaviti primati hrvatsku mirovinu? Ako živite u ovoj zemlji, morate dokazati da ste živi

Jasmina Grgurić Zanze
7. svibnja 2024.
Mirovine
A- A+

Nakon umirovljenika iz Bosne i Hercegovine, potvrde o životu HZMO-u sada moraju dostaviti i oni iz Srbije. Za dio tamošnjih korisnika hrvatske mirovine, podaci su razmijenjeni elektronski. Ostali su na kućne adrese dobili potvrde o životu koje do kraja svibnja moraju ovjeriti i poslati kako bi mogli nastaviti primati hrvatsku mirovinu. Isto se odnosi i na umirovljenike s Kosova.

Potvrde o životu treba ovjeriti i poslati HZMO-u Ilustracija: Pixabay

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je važnu informaciju za korisnike hrvatske mirovine u Srbiji. Naime, elektroničkim putem su razmijenjeni podaci za redovitu isplatu mirovina, a zbog sprečavanja nepripadne isplate zbog smrti korisnika. Korisnici za koje su na taj način uspješno razmijenjeni podaci, ne trebaju u 2024. godini dostaviti popunjenu, potpisanu i ovjerenu potvrdu o životu.

novac euro i dolar
U ovih deset zemlja odlazi najviše hrvatskih mirovina: Sve ih je više, a u prosjeku iznose svega 152 eura

Ipak, korisnicima za koje nisu uspješno razmijenjeni podaci elektroničkim putem, kao i korisnicima na Kosovu, poštom na kućne adrese poslane su 12. travnja 2024. tiskanice potvrde o životu za 2024. godinu. Radi nastavka isplate mirovine iz hrvatskog osiguranja, korisnici trebaju potvrde o životu popuniti, potpisati i ovjeriti kod nadležnog tijela te dostaviti HZMO-u do 31. svibnja.

Potvrde o životu morali su do kraja ožujka dostaviti i umirovljenici Bosne i Hercegovine koji primaju hrvatsku mirovinu, o čemu smo pisali ovdje. Hrvatska prema međunarodnim ugovorima isplaćuje više od 185.000 mirovina u 50 zemalja. One u prosjeku iznose svega 152 eura. Najveći broj isplata odlazi u susjednu Bosnu i Hercegovinu te Srbiju, ukupno oko 126.000, o čemu više pročitajte ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap