U ovih 10 zemalja umirovljenici najbolje žive

Josip Mihaljević
24. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Trenutačno na svijetu živi oko 900 milijuna starijih od 60 godina. Za 30 godina bit će ih 2.1 milijardi, stoga je zgodno pogledati koje zemlje pružaju najbolje uvjete za sve ove buduće, ali i sadašnje umirovljenike.

sretni umirovljenici

Foto: Ilustracija | Pixabay

Od 2,1 milijarde budućih umirovljenika, neće svi imati tu sreću da iskuse lagodan život u mirovini. Iskustvo treće dobi uvelike varira od zemlje do zemlje.

Za ovu temu su se nedavno počeli zanimati razni stručnjaci, od ekonomista do sociologa. Zajedno su sastavili globalni AgeWatch Index, u kojem su analizirali 96 zemalja kako bi saznali koja od njih je najbolja za život starijih ljudi.

Rangirali su ih u četiri kategorije: zdravstvenom stanju starijih ljudi, sigurnosti primanja, mogućnosti korištenja sadržaje za starije ljude (edukacija, druženja, događaji), te javnim uslugama (prijevoz, fizička sigurnost, društvene veze i građanske slobode).

10. Ujedinjeno Kraljevstvo

Daleko od toga da je u Ujedinjenom Kraljevstvu sve divno i krasno za umirovljenike, ali ugurali su se na zadnje mjesto ove liste. Stariji ljudi u toj zemlji su iznimno zadovoljni društvenim događajima za umirovljenike, građanskim slobodama, a posebice im godi efikasan sustav javnog prijevoza.

Samo 9.3% starijih od 65 živi u siromaštvu, a mirovinski sustav im je gotovo 100% održiv zbog velikog omjera radnika na umirovljenike. Uz to, britanski penzići imaju naviku čitavog života štediti za mirovinu, tako da se mnogi od njih čitavog života pripremaju za zlatni period života. Prosječan radnik uštedi nešto manje od 20.000 funti (168.000 kuna) koju si mjesečno rasporedi kako bi mogao uživati u mirovini.

Prosječna mirovina: 14.000 kuna.

9. SAD

Amerikanci su deveta najbolja država za umirovljenike. Najveći broj bodova su skupili upravo na polju edukacije. Tako se američki penzići mogu pohvaliti s visokom stopom onih koji imaju sekundarni ili viši stupanj obrazovanja i to čak 96% starijih od 60 godina.

Umirovljenici se tamo osjećaju sigurno i povezano jedni s drugima, iako im smetaju manjkavosti poput skupog zdravstvenog siguranja koje je jedno od najgorih na svijetu.

Stopa siromaštva među njima je oko 18%.

Amerikanci imaju više oblika mirovine, a jedan od njih je socijalno osiguranje koje starijima od 65 isplaćuje oko 9000 kuna mjesečno. To im je minimum, a radnici ostvaruju pravo na mirovinu prema kojem planu su već uplaćivali dok su radili. Brojka koju prosječno kućanstvo starije od 65 godina na mjesečnoj bazi prima se vrti oko 21.000 kuna.

8. Japan

Japan se može pohvaliti kako ima najveći udio starijeg stanovništva na svijetu, čak trećina od njih 127 milijuna je starije od 60.

Najveći broj bodova ostvarili su na zdravlju starijih ljudi. Japan se može pohvaliti najzdravijim penzićima na svijetu. Prosječni radnik nakon što napuni 60 godina može očekivati prosječan život od 26 dodatnih godina, od kojih će barem 20 proživjeti bez zdravstvenih problema.

Japan ima obavezni mirovinski sustav u koji uplaćuju svi stanovnici između 20. i 60. godine života. Oni su podijeljeni u kategorije prema kojima im se određuju primanja kada pristupe mirovini.

Ako ste u Japanu radili 40 godina, možete očekivati prosječnu mirovinu od 46.000 kuna!

7. Island

Island je jedna od najuređenijih zemalja na svijetu. Sa svojom skromnom populacijom od oko 330.000 ljudi, samo 1,6% njihovih umirovljenika živi u siromaštvu.

Imaju visoku stopu prosječnog života, iako kaskaju iza Japana za nekoliko godina.

Tamošnji umirovljenici javljaju kako su zadovoljni društvenom povezanošću, sigurnošću i javnim prijevozom.

Prosječna mirovina im je oko 50% plaće, što bi značilo da prosječno primaju oko 9000 kuna mirovine.

6. Nizozemska

Nizozemska je šesta na ovoj listi i mogu se pohvaliti jednom od najnižih stopa siromaštva u Europi. Samo 3% tamošnjih penzića živi u siromaštvu, a svi koji narvše 65 godina starosti primaju mirovinu.

Sudjelovanje u mirovinskom sustavu je obavezno, a prosječna mjesečna mirovina kod njih iznosi nešto više od 12.000 kuna. Umirovljenici su zadovoljni sadržajima za starije, a još jedna prednost im je efikasan sustav javnog prijevoza.

5. Kanada

Kanada je na petom mjestu i ona je još jedna od zemalja koja se može pohvaliti iznimnim zdravljem umirovljenika. Imaju jedan od najstabilnijih mirovinskih sustava na zemlji, koji je pokriven 97.7%.

Stopa siromaštva im je oko 6.8%, daleko ispod regionalnog prosjeka.

Prosječna mirovina u Kanadi ovisi o čitavom nizu faktora. U Hrvatskoj je neko vrijeme vrijedilo pravilo da se “gledaju” samo godine u kojima smo najbolje zarađivali, dok je u Kanadi to obrnuto. Oni izbrišu nekoliko godina kada ste najmanje uplaćivali u mirovinsko, a umjesto toga računaju prosjek ukupne uplate.

Prosječna osnovna mirovina se vrti oko 7.000 kuna, što mnogi tamošnji umirovljenici smatraju nedovoljnim. Ali zemlja im pruža mnoge pogodnosti i umirovljeničke popuste, tako da i nije toliko strašno s obzirom na odličnu besplatnu zdravstvenu njegu i građanske slobode.

4. Njemačka

Njemačka je za ljude koji vole raditi zemlja snova, stoga ne čudi da su pri vrhu ove liste. Mogućnosti koje umirovljenici tamo imaju su ogromne, a imaju visoke rezultate iz sve četiri kategorije po kojima se boduju.

Mirovine se isplaćuju temeljem prosječne plaće koju je radnik primao. Na razvijenijem zapadu taj iznos se vrti oko 15.000 kuna, dok su prosječne mirovine na istoku nešto niže – oko 12.000 kuna.

Brojni Hrvati su odradili samo komadić staža u Njemačkoj, a iznos koji primaju čini samo djelić te njemačke mirovine. I čak taj djelić mirovine u Hrvatskoj znači pravo malo bogatstvo. Jer u Hrvatskoj se lako može dogoditi da radite 40 godina i primate mirovinu od 3 tisuće kuna, dok ćete u Njemačkoj približan iznos ostvariti na osnovu nekoliko godina rada!

3. Švedska, Danska i Norveška

Skandinavci su se u proteklih 30 godina nametnuli kao neke od najbolje funkcionirajućih država na čitavom svijetu. Kod njih stvari jednostavno “funkcioniraju”, a stope korupcije su među najnižima na svijetu.

To se odražava i na njihov mirovinski sustav. Sve tri zemlje su konzistentno među prvih nekoliko zemlja kada se gledaju po bilo kakvim ekonomskim faktorima.

Mirovinski sustavi im se razlikuju, ali sve ih krase sjajni rezultati: 100% ili blizu 100% pokrivenost, sigurnost isplate i solidni iznosi.

Šveđani tako primaju “osnovnu” nacionalnu mirovinu koja iznosi 8.000 kuna, a tom iznosu dodaju “okupacijsku” mirovinu koju su već zaradili radeći u svojim zanimanjima. Prosječna primanja se vrte oko 20.000 kuna.

Sličan je slučaj u Danskoj, a ukupan iznos koji umirovljenici primaju je 19.000 kuna.

Mirovine u Norveškoj se dijele iz tri velika izvora: državne mirovine, okupacijske mirovine i osobne mirovine. Tamošnji radnici imaju priliku sami sebi uplaćivati u svoju osobnu mirovinu, koju će moći povući nakon 65. godine.

1. Švicarska

Najbolja zemlja koja ujedno ima i najkvalitetnije programe za promoviranje aktivnosti za starije ljude je Švicarska. Stariji Švicarci se mogu pohvaliti da su među najzdravijima u Europi.

U svim kategorijama umjesto jednoj prednjače u ostatku čitavog svijeta. Jedino što im je problematično je sumnjivo visoka stopa siromaštva koja iznosti 16.1%. Ali takav siromah bi u Hrvatskoj bio bogataš.

Unatoč visokim cijenama i životnom standardu, Švicarski umirovljenik će se bez problema snaći s prosječnom mirovinom od 19.000 kuna.

61. Bonus: Hrvatska

Hrvatska se skrasila u donjem domu ove ljestvice na poražavajućem 61. mjestu. O našem mirovinskom sustavu ne trebam ništa ni reći, budući da ste i sami svjesni gdje i kako živite, odnosno preživljavate.

sretni umirovljenici
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap