Ukrajinski umirovljenici u Hrvatskoj rade da bi preživjeli, ali na našu mirovinu ne mogu računati samo tako

Milan Dalmacija
30. srpnja 2022.
Istaknuto
A- A+

Ukrajinski državljani koji su zbog rata izbjegli u Hrvatsku će pravo na domaću mirovinu ostvariti tek ako ovdje skupe 15 godina staža. Naime, Republika Hrvatska s Ukrajinom nema potpisan ugovor o socijalnom osiguranju, što znači da nije moguće isplatiti mirovinu mimo domaćih propisa.

Rat u Ukrajini mnoge je ljude prisilio da napuste svoje domove. Prema podacima UNHCR-a procjenjuje se da je 6,1 milijuna Ukrajinaca izbjeglo u druge europske zemlje od početka rata, 24. veljače. Još je desetak milijuna ljudi raseljeno unutar Ukrajine. Među njima su i starije osobe.

Ministarstvo unutarnjih poslova navodi kako je od 25. veljače do 27. srpnja. u Hrvatsku ušlo 21.260 državljana Ukrajine. Od tog broja, njih 2.100 su osobe starije od 60 godina, što je dobni kriterij za umirovljenje u Ukrajini. Predsjednica Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva, Irina Matijević u kratkom nam je telefonskom razgovoru potvrdila kako stariji Ukrajinci koji su pristigli na područje zapadne Slavonije uglavnom rade kako bi mogli preživjeti. Iz MUP-a navode kako se oni nalaze uglavnom u pojedinačnom smještaju, zajedno sa svojim obiteljima.

Vlada je, doduše, omogućila isplatu naknade od najviše 3.600 kuna za osobe u pojedinačnom smještaju te drugih naknada u sklopu propisa o supsidijarnoj zaštiti i socijalnoj skrbi. No, i Hrvati s potonjima jedva preživljavaju, pa je pitanje što će Ukrajinci dobiti od svog rada u Hrvatskoj, osim mahom minimalne plaće, koja ove godine iznosi 3.750 kuna neto.

Mizerni iznosi iz domovine

Hrvatsku mirovinu sasvim sigurno neće, pogotovo ako se odluče ubrzo vratiti u Ukrajinu. Naime, Hrvatska nema potpisane međunarodne ugovore o socijalnom osiguranju s Ukrajinom, što znači da ne ostvaruju pravo na hrvatsku mirovinu stečenu radom tijekom svog privremenog boravka u zemlji. Doduše, ukrajinski mirovinski fond, unatoč ratnim zbivanjima i dalje isplaćuje tamošnje mirovine na račune Ukrajinaca.

umirovljenik s kapom na glavi gleda u daljinu, dok je u pozadini zalazak sunca
Koliko iznose i kako funkcioniraju mirovine u ratom zahvaćenoj Ukrajini

– Ako se umirovljenik privremeno iseli iz Ukrajine, isplata njegove mirovine u Ukrajini neće se zbog toga obustaviti, istaknuli su iz Mirovinskog fonda Ukrajine za Ukrinform početkom srpnja, dodajući da ne vode evidenciju iseljenih umirovljenika.

Prema pisanju Ukrinforma, 1. lipnja ove godine je registrirano oko 10,8 milijuna umirovljenika, što čini gotovo četvrtinu prijeratne populacije Ukrajine. Njihova prosječna mirovina je početkom travnja iznosila 4.370,75 hrivnja ili prema tečaju HNB-a – 1.073 kune.

Mirovina pod dva uvjeta

Iz hrvatskog Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ističu kako ne vode statistiku zaposlenih osoba po državljanstvu. Ali, neslužbeno, oko 3.100 Ukrajinaca radi u Hrvatskoj. Svi oni će moći računati na hrvatske mirovine samo ako ostvare 15 godina staža u Lijepoj našoj.

novcici
Treba li zbog rata u Ukrajini strahovati za mirovinu? Evo što kažu stručnjaci

– Ukrajinski državljanin koji ima navršeni mirovinski staž od 15 godina i 65 godina starosti, može prema Zakonu o mirovinskom osiguranju ostvariti pravo na starosnu mirovinu. Međutim, u slučaju da nema navršeni mirovinski staž od 15 godina u Hrvatskoj, odnosno ako je u Ukrajini radio 30 godina, a u Hrvatskoj samo 10, ne može ostvariti pravo na starosnu mirovinu jer mu se ne može za ispunjenje uvjeta pribrojiti staž iz države na koju se ne primjenjuju uredbe Europske unije niti one države koja s Republikom Hrvatskom nema potpisani ugovor o socijalnom osiguranju, pojasnili su iz Ministarstva.

Dakle, da bi Ukrajinci mogli i u starosti ubirati plodove svog rada u progonstvu, morat će pričekati ulazak svoje zemlje u Europsku uniju, što je već formalno započet proces, te potpisivanje međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju sa zemljama članicama, pa tako i s Hrvatskom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap